U ZAKLADU SOLIDARNA

Stigla prva prijava protiv Matanića: ‘Javila nam se žena, na njoj potpuna odluka hoće li je podnijeti i policiji‘

Matanićevo je ponašanje osudilo i Hrvatsko društvo redatelja te su pozvali žrtve da sve prijave

Dalibor Matanić

 Sandra Simunovic/Cropix/Cropix

Državno odvjetništvo (DORH) izvijestilo je u ponedjeljak da policija u koordinaciji sa zagrebačkim Općinskim kaznenim državnim odvjetništvom provodi izvide u slučaju redatelja Dalibora Matanića za kojeg se doznalo da je spolno uznemiravao suradnice.

Prva prijava je stigla u Zakladu Solidarna, javlja Dnevnik.hr.

- Prije nekih sat vremena prva žena nam se javila koju ćemo podržati u njezinim potrebama koje ima. Mi nikada ne tjeramo, to je na njoj potpuna odluka hoće li podnijeti prijavu policiji. O tome još nismo pričali. Nama je bitno da mi nju podržimo, rekao je Ivan Blažević, upravitelj Zaklade.

Karla Jelić, organizatorica prosvjeda ‘Skandalozno‘ kaže da su ranije kružile priče o konzumiranju droga i alkohola na setovima, no ne i priče o seksualnom uznemiravanju.

- Netko tko je sam sebe prozivao borcem za ženska prava, ako ćemo sad recentno. Čini mi se da o tome govori i ova njegova serija Šutnja, a cijelo vrijeme ispod toga postoji taj jedan predatorski impuls, to ne može biti ništa drugo nego ogroman šok, rekla je Jelena Veljača iz Inicijative ‘Spasi me‘.

Matanićevo je ponašanje osudilo i Hrvatsko društvo redatelja te su pozvali žrtve da sve prijave.

- Kad stigne prijava, mi ćemo postupati po našem pravilniku, statutu, rekao je Danilo Šerbedžija iz Hrvatskog društva redatelja, prenosi Dnevnik.hr.

Podsjetimo, načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac kazao je ranije u ponedjeljak da će policija započeti s izvidima, ne precizirajući o kakvim se kaznenim djelima radi.

‘Iz medijskih napisa mogli smo zaključiti da se može raditi o kaznenim djelima koja se gone po službenoj dužnosti. To ćemo s DORH-om i poduzeti. Nemamo nikakvu zaprimljenu prijavu oštećenih osoba‘, rekao je Gerovac.

Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu prekinula je suradnju s Matanićem, koji je držao kolegij u zimskome semestru, te suradnju neće obnoviti, potvrdio je dekanat ADU u ponedjeljak.

"Akademija dramske umjetnosti najoštrije osuđuje postupke Dalibora Matanića koji su nedavno objavljeni u medijima. Suradnja s Daliborom Matanićem završetkom zimskog semestra je okončana, a u svjetlu uznemiravajućih činjenica neće se obnoviti", odgovorio je Dekanat ADU na upit Hine.

Iz Dekanata ističu da Akademija dosad "nije zaprimila prijavu na neugodnosti ili uznemiravanja od strane Dalibora Matanića", nakon što je prošli tjedan uputila molbu svim studenticama i studentima da anonimno ili neanonimno prijave uznemiravajuća iskustva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:28