PROSLAVA U KNINU

Središnja svečanost 28. godišnjice Oluje zbog nevremena je premještena na Trg dr. Ante Starčevića

Priopćeno je kako će spomenuta lokacija biti dijelom natkrivena kako bi se program mogao nesmetano odvijati i pratiti

Proslava 28. obljetnice Oluje na Trgu dr. Ante Starčevića u Kninu (arhivska fotografija)

 Niksa Stipanicev/CROPIX

S obzirom na lošu vremensku prognozu DHMZ-a, prema kojoj su izgledni pljuskovi s grmljavinom i olujno nevrijeme, središnja svečanost proslave 28. obljetnice Oluje 5. kolovoza u Kninu održat će se, umjesto na nogometnom stadionu, na Trgu dr. Ante Starčevića, koji će biti dijelom natkriven.

Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je u četvrtak da će se središnja svečanost Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice Vojno redarstvene operacije Oluja zbog vremenskih neprilika održati na natkrivenom Trgu dr. Ante Starčevića kako bi se program mogao nesmetano odvijati i pratiti.

U ranim jutarnjim satima, od 6,30 sati, održat će se tradicionalna budnica ulicama grada Knina, a dolazak uzvanika i sudionika očekuje se do 9 sati.

Na Trgu kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 od 9,20 sati odat će se počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, a potom i najviši državni dužnosnici te predstavnici županija i gradova.

Središnja svečanost počinje u 9,40 sati, a podizanje zastave na Tvrđavi pratit će se putem videozida na Trgu. Predviđeno je da zastavu podižu predstavnici hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, njih 12, u nazočnosti počasnog postroja MUP-a i pripadnika Počasno-zaštitne bojne OSRH-a.

U sklopu programa predviđena su obraćanja predsjednika Republike Zorana Milanovića, Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i Vlade Andreja Plenkovića, a u ime hrvatskih branitelja prvi će govoriti djelatni časnik HV-a, dragovoljac iz 90-e i pripadnik legendarnih Tigrova.

Tijekom svečanosti bit će pročitana i povjesnica VRO Oluja te imena 244 poginulih i nestalih u VRO Oluja.

U sklopu programa nastupit će Klapa HRM-a Sv. Juraj i Policijska klapa Sv. Mihovil, a završetak središnje svečanosti očekuje se do 11,15 sati. Potom slijedi misa u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju predvodi vojni ordinarij od 11,45 sati.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme moći će se razgledati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora od 11 do 16 sati, u poslijepodnevnim satima predviđen je doček maratonaca i biciklista te potom i moto defilea, a organizirana je i podjela vojničkog graha za sve koji će biti na proslavi toga dana u Kninu.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 28. operacija VRO Oluja obilježava se nizom događanja diljem Hrvatske, a Ministarstvo hrvatskih branitelja pruža potporu udrugama iz Domovinskog rata, kako u osiguranju prijevoza za Knin tako i u organizaciji proslave i u drugim gradovima i općinama.

Iz Ministarstva pozivaju sve da toga dana izvjese hrvatske zastave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:21