HRVATSKA NA UDARU

Slovenski lovci na oluje: ‘Primijetili smo razvoj jačih olujnih ćelija, evo gdje će biti najgore‘; DHMZ podigao stupanj upozorenja!

Za Zagrebačku i Osječku regiju za sutra je upaljen narančasti meteoalarm

Ilustracija

 Boris Kovačev/Cropix

Tijekom ponedjeljka poslijepodne i utorka za dijelove Hrvatske najavljene su grmljavinske oluje. Od jutra smo imali uglavnom sunčano, toplo i sparno vrijeme, no prema večeri se očekuje jači razvoj naoblake s mjestimičnim kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura je od 24 do 28 stupnjeva Celzijevih uz visok postotak vlage u zraku .

Slovenski lovci na oluje s portala Neurje.si, koji su prošloga ljeta s visokom stopom preciznosti prognozirali olujna nevremena u Sloveniji i Hrvatskoj, najavljuju za dio Slovenije i Hrvatske mogućnost jače vremenske nepogode.

Kako prognoziraju, već danas poslijepodne ili u večernjim satima raste mogućnost nevremena, uglavnom u južnom dijelu Slovenije.

Nestabilno vrijeme bit će izraženije tijekom noći u većem dijelu Slovenije, a jače oluje očekuju se na istoku Slovenije. U utorak u poslijepodnevnim satima zapuhat će južni do jugoistočni vjetar koji će u dijelove zemlje donijeti nešto više konvektivne enrgije za razvoj jačih olujnih ćelija. Lokalnog nevremena može biti na području Dolenjske i Štajerske s jakim pljuskovima i tučom. Neki modeli čak i za područje Zagreba i Varaždina ukazuju na razvoj jačih oluja, koje bi hipotetski mogle putovati u smjeru Maribora, prognoziraju na slovenskom portalu.

Probleme će opet stvarati jači pljuskovi. Slovenski lovci na oluje poručuju da se ponovno može računati na mogućnost manjih bujičnih poplava i izlijevanja pojedinih vodotoka.

Na Facebooku su objavili prognostičke karte koje ukazuju na mogućnost nevremena s tučom, a ćelija koja ukazuje na tuču nalazi se na području Hrvatske sjeverno od Zagreba uz slovensku granicu u ranim popodnevnim satima.

Podsjetimo, za Zagrebačku i Osječku regiju za sutra je upaljen narančasti meteoalarm. DHMZ pozorava na mogućnost grmljavinskog nevremena.

Neurje.si nije službeni meteorološki servis u Slovenije. Na portalu su angažirani meterološki fanatici, lovci na oluje i zaljubljenici u vrijeme i vremenske pojave, koji su prošle su godine vrlo precizno pogađali oluje u susjedstvu, ali i u Hrvatskoj.

Stupanj upozorenja za grmljavinsko nevrijeme u utorak, podignuto je u dijelu Hrvatske na narančasto, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) danas nakon održanih konzultacija, a to se ne događa baš često.

DHMZ je i ranije najavio kako će u utorak biti ‘‘potencijalno opasno‘‘ pa je proglašen žuti meteoalarm, no zbog nešto nestabilnije fronte to je upozorenje u središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji podignuto na – opasno narančasto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 08:04