KADROVIRANJE KUKURIKU KOALICIJE

Slaže se Milanovićeva križaljka: Ante Kotromanović bit će novi ministar obrane?

Iako je sve donedavno kao sigurni kandidat za ministra obrane figurirao Mirando Mrsić, u slaganju nove vladine križaljke stvari su se u ovom segmentu promijenile
 Goran Mehkek / CROPIX

Ante Kotromanović najizgledniji je kandidat za novog ministra obrane, neslužbeno je Jutarnjem listu potvrđeno u SDP-u.

Iako je sve donedavno kao sigurni kandidat za ministra obrane figurirao Mirando Mrsić, u slaganju nove vladine križaljke stvari su se u ovom segmentu promijenile i Kotromanović postao glavnim kandidatom za ovo mjesto.

Veliki specijal Jutarnjeg IZBORNI STOŽER 2011 >> sve o izborima pratite OVDJE

Prema dostupnim informacijama, Mrsiću je ponuđeno ministarstvo branitelja, no on je to odbio. Ipak, kako saznajemo, u budućoj Vladi mu je namijenjena neka druga odgovorna dužnost. Inače, Kotromanović je u medijima sve donedavno bio sigurni novi ministar branitelja.

Za razliku od ostalih ministara, o kandidatu za ministra obrane mišljenje daje i predsjednik Republike kao Vrhovni zapovjednik. Ono za mandatara Vlade nije obvezujuće, ali negativno mišljenje predsjednika sigurno ne bi dobro odjeknulo. Prema našim informacijama, predsjednik Josipović u slučaju kandidature Kotromanovića za ministra obrane neće se usprotiviti.

Kotromanović je već bio saborski zastupnik u prošlom sazivu Sabora, te predsjednik saborskog odbora za ratne veterane. U javnosti je poznat kao istaknuti pripadnik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Bio je pripadnik specijalnih jednica, potom zapovjednik 126. brigade. Nakon operacije Oluja, 1996. godine preuzeo je zapovijedanje 4. gardijske brigade. Devet puta je odlikovan, završio je Ratnu školu, a umirovljen je u činu stožernog brigadira. U javnosti je poznat i kao veliki prijatelj generala Ante Gotovine kojeg je i posjećivao u haškom pritvoru te se javno izjašnjavao kako Gotovina sigurno nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Uz Kotromanovića se veže i afera oko KIO Orahovice. Kada su prošle godine uhićeni vodeći ljudi te tvornice keramičkih pločica, otkriveno je da je Kotromanović bio na platnom spisku te tvrtke. On sam je tvrdio da je radio kao terenski zastupnik tvtke Urbanik, koja je bila u vlasništvu KIO Orahovice, te je prodavao pločice. Optuživan je da se nije želio stalno zaposliti kako ne bi izgubio pravo na vojnu mirovinu. Na raposlaganju je imao službeni automobil, mobitel te 15 tisuća kuna plaće. Oponenti su ga optuživali da je posjet Gotovini u Haag platio kreditnom karticom KIO Orahovice.

Bude li imenovan, Kotromanović će nakon Martina Špegelja biti drugi ministar obrane koji je imao vojnu karijeru. S obzirom na njegovu aktivnu vojnu povijest, vojska bi konačno mogla dobiti ministra koji bi se mogao čvrsto zalagati za njene potrebe.

Vojni sektor je već duži niz godina zapostavljen i jedva preživljava. Nekoliko prošlih ministara nije imalo dovoljno snage, a ni volje izboriti se za modernizaciju vojske i normalne uvjete rada vojnika. Vojni proračun je uglavnom služio da se u rebalansu vojsci uzima novac za popunjavanje rupa u ostalim resorima. Upravo iz tih razloga modernizacija vojske nije provedena, a zračne snage i mornarica su na rubu tehničke ispravnosti.

Hitno je potrebno donijeti odluku o sudbini ratnog zrakoplovstva. Odnosno hoće li Hrvatska ukiuti borbeno zrakoplovstvo ili će ta grana Oružanih snaga nastaviti funkcionirati. U slučaju pozitivne odluke treba donijeti odluku o modernizaciji postojećih MIG-ova ili nabavci polovnih aviona. Katastrofalna je situacija i u protuzračnoj obrani jer Oružane snage nemaju niti jedan proturaketni sustav na raspolaganju. Ministar na odlasku, Davor Božinović, usprskos najavama nije uspio pokrenuti proces izgradnje brodova za obalnu stražu.

Pa čak ni raspisati natječaj za njihovu izgradnju. Mornarica praktički ovisi o dva kupljena broda od finske mornarice. Od Finaca su kupljena borbena oklopna vozila, ali je veliki problem s njihovim financiranjem. S obzirom da su projekcije vojnog proračuna za sljedeće godine sve niže, Kotromanoviću će biti izuzetno teško pokrenuti sve te projekte. Osim toga, u najskorije vrijeme treba donijeti novi plan - Strateški plan obrane, Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga, Strategiju nacionalne sigurnosti i još nekoliko drugih važnih planskih dokumenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:40