IZAZVAO ŠOK

Šef Studentskog zbora objavio na što je sve trošio novac: Iz sveučilišnog budžeta kupio čak i sef za oružje!

Jedna od najbizarnijih stavki, koje Mihovil Mioković naziva transparentnim poslovanjem, je nabavka sefa za oružje
Mihovil Mioković
 Facebook

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Mihovil Mioković jučer je na Facebooku objavio 'sve fakture' koje je potpisao kao predsjednik Zbora. Iz njih je vidljivo na što je sve zagrebački Studentski zbor pod Miokovićem u posljednje dvije godine trošio javni novac.

Na ovakav potez odlučio se, kaže, ponukan pričama kako se 'pere lova' preko proračuna Studentskog zbora. Ističe kako nitko od njegovih najbližih nije znao da će ih objaviti. Objavom faktura najavio je kandidaturu za reizbor za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Taj bivši čelnik sisačke Mladeži HDZ-a objavom računa otkriva da se na mnogim stvarima nije štedjelo.

Tako su se kupovale zaštitne maske (400 komada), promo majice, značke (9.187 kuna), aparat za kavu (3.569 kuna), mobiteli, plaćao se najam Mercedes kombija (3.750 kuna za tri dana) i mnoge druge stvari, od kojih neki iznosi doista zapinju za oko.

Primjerice, za mobitel Samsung Galaxy S21 Ultra 5G crne boje dali su 8.838 kuna s PDV-om te još jedan takav, samo srebrne boje, 9.107 kuna. Kupljena su i dva Galaxy S20 FE modela, svaki po 3.376 kuna.

Individualni trening (edukacija) za predsjednika Studentskog zbora stajao je 9.600 kuna, u trajanju od 28 dana tijekom veljače 2021. godine, tri sata tjedno.

Poslovna torba plaćena je 1.042 kn, a Thinkpad uređaj po cijeni od oko 8.247 kuna. Dva Apple MacBook Proa plaćena su 44.344 kuna. Sve račune odobrio je, kako je vidljivo iz Miokovićevih objava na Facebooku, Tonći Lazibat, prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu.

Sef za oružje

Jedna od najbizarnijih stavki, koje Mihovil Mioković naziva transparentnim poslovanjem, je nabavka sefa za oružje iz Ritoša trgovine d.o.o. za 4.861 kn. To je trgovina koja prodaje sefove za oružje, streljivo, oružje, odjeću, mamce, repelente.

Nadalje, profesionalna kamera Sony PXW-Z190 nabavljena je po cijeni od 43.999 kuna. Studentskom zboru bio je potreban i party zvučnik sa svjetlosnim efektima po cijeni od 1.500 kuna. Kupljeno je i dvije tisuće kemijskih olovaka (9800 kuna), 400 antistres loptica (3600 kuna), stotinu strugalica za snijeg (1700 kuna), 175 kišobrana protiv vjetra (10.850 kuna) i mnoge druge stvari.

Od tvrtke Aviteh nabavljena je audio i video oprema u vrijednosti od čak 122.147 kuna.

Od prorektora Lazibata tražio je da plati oštećenje u vrijednosti od 3.844 kuna nastalo na unajmljenom kombiju kojim su predstavnici Studentskog zbora otišli na službeni put u Mostar. Oštećenje je uočeno tek prilikom vraćanja vozila rent-a-caru u Zagrebu.

- Tek kad smo vraćali kombi, vidio sam da je oštećen i rekao sam - mi smo krivi, naša je greška, fakturirajte popravak i platit ćemo, nije nikakav problem, prisjetio se mladi HDZ-ovac, a njegovu izjavu prenosi Telegram.

Šef Studentskog zbora ne misli da je ponekad pretjerao s troškovima.

- Mislim da je puno efektivnije kada sve dam crno na bijelo, sve financije, sve na što sam stavio potpis, jer ovo su doslovno sitnice, računi neki od 100 kuna pa oni do 150.000 kuna, rekao je za Telegram.

Kvalitetna oprema

Za portal srednja.hr pojasnio je da se prilikom nabavke opreme vodio idejom da se nabavi kvalitetna oprema koja će dugo trajati.

- Iz Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza su nam predložili te laptope (Apple). Cilj nam je bio uzeti najkvalitetniju opremu koja će biti na razini narednih 10 godina. Trenutno je svu tehničko opremu s laptopima ZSŠS posudio za ALUMNI sportska natjecanja čije prijenose možete pratiti i preko malih ekrana. Jedan S21 Ultra koristim ja, drugoga koristi kolega iz Zbora, a Galaxy S20 FE koristi pravobranitelj i stručna suradnica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, rekao je Mioković.

Svaki član Studentskog zbora ima pravo na neograničeni internet, laptop, mobitel...

- Na početku svog mandata sam više puta isticao da svaki član Studentskog zbora ima pravo na broj koji će imati neograničen internet, pozive i poruke, a da svi koji su voditelji projekata imaju pravo na laptop i na mobilni uređaj ako nemaju svoj ili im u toku mandata privatni uređaji postanu neuporabljivi zbog sati rada na istima, pojasnio je Mioković.

Pojasnio je također da poslovnu torbu vrijednu tisuću kuna koristi on osobno, a uzeo ju je zbog kvalitete i vijeka trajanja. Opravdao je i vrtoglavu cifru od oko 140.000 kuna za nabavku audiovizualne opreme. Kaže da je nabavljena za prijenos uživo i snimanje promotivnog sadržaja. Pojašnjava da se to najčešće koristi za prijenose sportskih natjecanja, konferencija, snimanje promotivnog sadržaja, ali i kolegama s Akademije za njihove potrebe.

Individualna edukacija

Osvrnuo se i na individualnu edukaciju plaćenu 9.600 kuna.

- Sugerirali su mi iskusniji i bivši članovi Studentskog zbora da odem na trening koji je najviše usmjeren na metode pregovaranja koje je potrebno izbrusiti za potrebe sastanaka s javnim čelnicima. Takvi sastanci često znaju trajati 5 do 10 minuta i potrebne su vještine koje pomognu čovjeku razaznati bitno od nebitnog. Nitko drugi nije bio zainteresiran pa je iz tog razloga bio individualni trening, pojasnio je Mioković.

Pojasnio je i nabavku dva skupa Appleova MacBooka. Mioković je za Telegram pojasnio da su jednoga posudili jednom studentu kojem je potres na Baniji uništio laptop, a drugi koristi Zbor.

U komentarima na Facebooku nije bilo kraja čuđenju nekim skupim stavkama. 'Sramota', 'Od malih nogu se uči lopovluk', 'Tko treba jedan od najskupljih mobitela i laptopa?', 'Bolje da je ostalo netransparentno', 'Mac računala? Zar nije bilo jeftinije opcije?, samo su neki od komentara ispod njegove objave.

Politički poeni

U svakom slučaju, kako javlja HRT, ovakvu objavu kandidature za predsjednika - zagrebački Studentski zbor ne pamti.

Od poteza predsjednika Mihovila Miokovića ograđuju se i bivši predsjednik zbora i njegov aktualni potpredsjednik.

- Transparentnost koju on navodi u svrhu dobivanja političkih poena za predstojeće izbore potpuno pogrešna po mom mišljenju. Mislim da se to trebalo odraditi na drugačiji način, rekao je u telefonskom razgovoru Matej Smetiško, bivši predsjednik Studentskog zbora.

- Smatram njegovu najavu kandidature ruganjem studentima u lice s obzirom na to da je on ovom svojom objavom pod vidom nekakve transparentnosti trajno uništio ugled institucije koju predstavlja, rekao je Josip Periša, potpredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Na pitanja upućena Sveučilištu zasad nema odgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:15