VELIKO OKUPLJANJE

Sati odluke na Ibleru, u tijeku su dva ključna sastanka: Hoće li upaliti veliki plan Grbina i Benčić?

U sjedište SDP-a dolazi i Sandra Benčić iz Možemo! Grbinom će s njom dogovoriti ‘točkaste liste‘ i organizaciju prosvjeda 23.03. u pet gradova

Natalija Martinčević, Anka Mrak Taritaš, Katarina Peović, Dalija Orešković, Sandra Benčić

 Goran Mehkek/Cropix

Cilj lijeve oporbe je izlazak na izbore u dva bloka - u jednome bi bio Možemo!, a u drugome bi SDP okupio sve stranke ljevice i lijevog centra (osim Socijaldemokrata) koje su sudjelovale na nedavnom prosvjedu na Markovom trgu.

Hoće li u tome uspjeti trebalo bi biti jasnije nakon dva sastanka zakazana u poslijepodnevnim satima u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu. Na prvome sastanku uz predsjednika SDP-a Peđu Grbina i glavnog tajnika stranke Marka Krička okupit će se čelnici stranaka liberalne koalicije Fokus-IDS- NS Reformisti-PGS, te stranaka Centar, Glas i Radničke fronte.

image

Dalija Orešković dolazi na sastanak

Tomislav Kristo/Cropix
image

Anka Mrak Taritaš dolazi na sastanak

Tomislav Kristo/Cropix
image

Dalija Orešković, Anka Mrak Taritaš

Tomislav Kristo/Cropix

Čelnici nekih manjih stranaka koji su se uputili na sastanak kažu da u pozivu nije previše jasno naveden dnevni red, ali je nedvojbeno da će se razgovarati o koaliciji.

- Pretpostavljam da ćemo se teško sve dogovoriti u ovako širokom sastavu, ali bi se mogle definirati osnovne pozicije - kaže čelnik jedne od njih.

Nakon sastanka o koaliciji koju okuplja SDP na Iblerov trg će doći supredsjednica Možemo! Sandra Benčić, a s Grbinom će, kako kaže, razgovarati o "mobilizacijskim aktivnostima". U SDP-u su, naime, za 23. ožujka najavili prosvjede u pet gradova - u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, ali nisu razradili sve pojedinosti, tim prije što su ih najavili dok se još nije znalo kada će se raspustiti Sabor.

Jedino je bilo izvjesno da će na skupu u Zagrebu koji će sada očigledno biti predizborni, govoriti predsjednik stranke Peđa Grbin, a zadnja informacija je govorila da se razmatra prosvjedna šetnja, a ne samo okupljanje na nekom od trgova. Sa Sandrom Benčić danas bi se trebalo detaljnije razraditi pojedinosti oko ovih okupljanja, te utvrditi hoće li SDP i Možemo! zajednički organizirati skupove u svih pet gradova ili će u nekima izaći samo SDP, kao i koncept samih okupljanja.

image

Krešimir Beljak dolazi na sastanak

Tomislav Kristo/Cropix
image

Radimir Čačić dolazi na sastanak

Tomislav Kristo/Cropix

Sugovornici iz SDP-a kažu da će se već na prvome sastanku koji je Grbin sazvao za 15 sati vidjeti koje će stranke sudjelovati u prosvjedima zakazanima za 23. ožujka i njihovi će čelnici ostati na sastanku sa Sandrom Benčić.

Predsjedništvo SDP-a je na zadnjoj sjednici održanoj prošloga tjedna jednoglasno Grbinu dalo mandat da pregovara sa svim strankama ljevice i lijevoga centra oko predizborne koalicije, a isto tako i s Možemo! oko točkastih lista koje su im ponudili u četiri izborne jedinice. Ne vjeruju, međutim, svi u to da će se željena široka koalicija uspjeti i dogovoriti. Skeptici u SDP-u tvrde da će Fokus teško pristati izaći u koaliciji s Radničkom frontom ili Centar s Dalijom Orešković.

Iz razgovora s manjim strankama proizlazi, međutim, da ni to nije nemoguće. Za sada su svi na stavu da treba formirati što širu koaliciju i, uz uvjet da se očuvaju vrijednosti koje su ideološka okosnica svake od stranaka, mogli bi svi zajedno na izbore. To bi značilo da Davor Nađi iz Fokusa ipak može biti u koaliciji s Katarinom Peović iz Radničke fronte, ali ne i na istoj listi, odnosno istoj izbornoj jedinici.

image

Darijo Vasilić, Primorsko-goranski savez

Tomislav Kristo/Cropix
image

Ivica Puljak, Radimir Čačić

Tomislav Kristo/Cropix
image

Arsen Bauk

Tomislav Kristo/Cropix

Ključna će, zasigurno, biti mjesta na listama koja će SDP ponuditi partnerima. SDP-ovci se pribojavaju da im se ne dogodi već viđeni scenarij po kojemu su bili vrlo velikodušni prema koalicijskim partnerima, a oni su nakon izbora mandate osvojene na njihovim listama preveli na drugu stranu, odnosno priklonili se HDZ-u. Također, SDP-ovci smatraju da bi manjim partnerima trebalo dati rubna mjesta na listama, što znači da bi se i sami morali izboriti za saborski mandat.

Otvoreno je ostalo i pitanje Dalije Orešković za koju Sandra Benčić iz Možemo! kaže kako je važno da uđe u Sabor "jer bi bila velika šteta za političku scenu da je nema u idućem sazivu Sabora", ali još nije dogovoreno gdje će izaći na izbore. Ističe da nije nužno, bude li Orešković na listama Možemo!, da se kandidira u 3. izbornoj jedinici gdje bi bila izravna konkurencija SDP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:39