RASKOL U PARTIJI

Samo jedan od pet SDP-ovih zastupnika u ZG skupštini poslušao predsjednika i slijedio njegove upute

Uputa zastupnicima je bila da pri glasanju o zaduženju zagrebačkog Holdinga za 240 milijuna eura ostanu suzdržani

Viktor Gotovac i Renato Petek

 Damjan Tadic/Cropix

Od ukupno pet SDP-ovih zastupnika u Skupštini Grada Zagreba samo je jedan, i to Renato Petek, iskazao lojalnost predsjedniku zagrebačkog SDP-a Viktoru Gotovcu i slijedio njegove upute nakon što je Gradski odbor u petak donio odluku o raskidu sporazuma o suradnji SDP-a i Možemo!

Uputa zastupnicima je bila da pri glasanju o zaduženju zagrebačkog Holdinga za 240 milijuna eura ostanu suzdržani što bi spriječilo donošenje odluke. Upravo je ovo kreditno zaduženje zagrebačkom SDP-u bilo povod za rušenje koalicije s Možemo! jer, kako tvrdi Gotovac, nisu bili informirani o razlozima zaduživanja niti posljedicama, nego su osam i pol minuta prije početka sjednice dobili materijale i uputu da glasaju za.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi suprotno, kaže da SDP nije želio biti informiran, da se nisu odazvali na sastanak na kojemu bi prošli sve točke dnevnog reda Skupštine, pa tako i ovu koja nije novo zaduživanje nego reprogramiranje ranijih dugova Holdinga. Riječ je o novcu koji je, kazao je gradonačelnik, već potrošen a novoj su vlasti ostale obaveze. Također je naveo da je to zaduženje bilo tema Odbora za financije koji ga je podržao, a Odbor vodi Dina Vasić koja je u Skupštinu ušla kao zastupnica s liste SDP-a.

Glasanje izbjegao i Gotovac

U ponedjeljak poslije podne sjednica Skupštine se više puta prekidala pauzama koje je tražila oporba postavljajući pitanje Gotovcu: ima li Možemo i dalje većinu i je li Joško Klisović iz SDP-a i dalje predsjednik Skupštine. Gotovac je, naime, zatražio od svih SDP-ovih zastupnika da podnesu ostavke na svoje dužnosti, a posebno od Klisovića da odstupi s mjesta predsjednika Skupštine. Zahtjev je temeljio na odluci Gradskog odbora o raskidu koalicije.

Klisović, međutim, nije poslušao Gotovca nego stranačku središnjicu koja je ostala konsternirana odlukom zagrebačkog SDP-a, posebno njenim tajmingom koji je bio večer uoči stranačke Konvencije, te odmah najavila da ta odluka ne može proizvoditi nikakve učinke jer je protivna zaključcima Konvencije i Predsjedništva SDP-a o suradnji sa srodnim strankama, konkretno s Možemo!

Klisović je tako glasao za točku o kreditnom zaduživanju, a glas "za" dala je i SDP-ova zastupnica Davorka Moslavac Forjan. Na sjednici nije bilo Dine Vasić jer je bila na putu (što je navodno već ranije najavila), a glasanje je izbjegao i sam Gotovac jer se nije pojavio u dvorani. Tako je jedino Petek slijedio njegove upute i bio suzdržan.

Zanimljivo je da na glasanju nije bio nitko od oporbenih zastupnika, nego su svi napustili Skupštinu. Navodno se očekivalo da će u dogovoru s Gotovcem oporba srušiti kvorum i tako onemogućiti donošenje odluka. Klub SDP-a se, međutim, raskolio, odluke su donesene i sjednica završena. Završetak sjednice ujedno otvara mogućnost vodstvu SDP-a da Gotovca, osim s funkcije predsjednika gradske organizacije i iz stranke, izbace iz Skupštine. On je ušao kao zamjena Ivanu Račanu koji je mandat stavio u mirovanje. Prema informacijama iz SDP-a, čim se Predsjedništvo SDP-a odredi prema sudbini Gotovca i njegovih suradnika, Račan će podnijeti zahtjev za ponovnom aktivacijom svoga mandata.

image

o 1

image

o 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:44