PRIJEVARA NA KORZICI

Šaka i društvo platili 20 tisuća eura igračima Toga za poraz!

Šaka, Suljić i Lalič u suradnji s Kinezima bili su ogranak svjetske kladioničarske hobotnice

ZAGREB - Hrvatski nogometni trener Vinko Šaka i slovenski državljani Admir Suljić i Dino Lalič navodno su biznis s kladioničarskim namještaljkama uspješno izvezli i izvan granica hrvatske lige. Njih trojicu Uskok sumnjiči za režiju rezultata prijateljskog dvoboja Gabona i Toga (3-0), koji je odigran 19. svibnja 2010. na Kupu Korzike u Ajacciju.

Beskrvni Togo

Šaka, Suljić i Lalič predstavljali su važan ogranak svjetske kladioničarske hobotnice koja je uz pomoć kineskih suradnika diljem Azije i Europe uplaćivala visoke iznose na pobjedu Gabona s tri ili više pogodaka razlike. Njihov je zadatak bio preparirati reprezentativce Toga da beskrvno odigraju utakmicu, a to su učinili tako da su ‘ušli’ u osmoricu togoanskih igrača isplativši svakom po dvije i pol tisuće eura. Koeficijent na uvjerljivu pobjedu Gabonaca iznosio je 3,65. Već u 27. minuti bilo je 2-0, a u 81. minuti Gabon je ovjerio pobjedu i trećim golom.

Istražitelji Uskoka vjeruju da bi ova utakmica mogla poslužiti kao temelj za širenje kriminalističke obrade, jer sumnjaju i na namještanje nekoliko utakmica iz 2008. godine.

Tajni nadzor Šake

Aktivnosti Vinka Šake, nekad trenera u Dinamovoj omladinskoj školi, u aferu uvlače i utjecajne dužnosnike poput Zdravka Mamića. Tajnim nadzorom Uskok je utvrdio da je Šaka posjećivao Mamićev maksimirski ured i nakon što je prestao raditi u omladinskoj školi. Tjednik Nacional tvrdi da Uskok raspolaže i iskazom svjedoka pokajnika - Hrvata s njemačkom adresom - koji je njemačkoj policiji otkrio da su u sumnjivim kladiteljskim aktivnostima sudjelovali i neki vrlo visoko pozicionirani hrvatski nogometni dužnosnici.

Suspendirani svi akteri namještanja

Desetak dana nakon izbijanja kladioničarske afere, u srijedu se napokon oglasio i Hrvatski nogometni savez. Vlatko Marković vratio se iz Južne Afrike ranije samo, barem prema vlastitim riječima, zbog buknuća ove ružne afere i za subotu sazvao sjednicu nogometne vlade na čijem će meniju biti isključivo Offside. U međuvremenu je zasjedala HNS-ova Disciplinska komisija i izrekla suspenziju svima osumnjičenima za namještaljke. U Rusanovoj tvrde kako suspenzija obuhvaća zabranu obavljanja bilo koje aktivnosti u nogometu do daljnjeg, što znači da Mumlek i društvo ne smiju niti trenirati nogomet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 15:43