SPORNA INICIJATIVA

Saborski odbor podržao uređenje groblja za vojnike NDH, Peović jedina bila protiv: ‘To što Đakić radi je skandal‘

Svatko ima pravo na dostojanstven pokop i održavanje groba, rekao je predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić

Josip Đakić

 Goran Mehkek/Cropix

Saborski Odbor za ratne veterane sa šest glasova za i jednim protiv usvojio je danas zaključak u kojem stoji da podržavaju da se na Mirogoju uredi "vojno groblje vojnika Nezavisne države Hrvatske 1941. -1945."

- Ne vidim oko toga nikakav problem. Svatko ima pravo na dostojanstven pokop i održavanje groba. Bilo je ranije pojedinačnih upita, oko čega je i Savez antifašističkih boraca iznio takav stav, primjerice, u slučaju Pere Šole koji je pitao oko obilježavanja groba svog strica... Projekt ima sve potrebne suglasnosti, Ministarstva branitelja i bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a znajući da svaki čovjek ima pravo na civilizacijski i dostojanstven pokop i održavanje groba, Odbor je na svojoj 8. sjednici usvojio takav zaključak - kazao nam je predsjednik Odbora za ratne veterane, HDZ-ov Josip Đakić, dodajući da su pri tome vodili člankom tri Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Protiv ovog zaključka na sjednici je bila jedino Katarina Peović iz Radničke fronte čiji je prijedlog zaključka odbijen. Peović je predložila da Odbor osudi da se ustaše i domobrani nazivaju hrvatskom vojskom. Naime, u prvom prijedlogu zaključka koji su članovi Odbora za veterane dobili stajalo je da se "podržava realizacija uređenja groblja hrvatskih vojnika 1941.-1945."

- Đakić je tražio da podržimo takav zaključak, ali sam reagirala da se ustaše i domobrane ne može nazivati hrvatskim vojnicima. Đakić je to prihvatio i preoblikovao u "groblje vojnika NDH-a". Tvrdi da postoje sve potrebne suglasnosti, ali to nije točno. Taj projekt nema suglasnost aktualnog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića što piše i u dopisu Dinka Bilića iz Gradskog ureda za prostorno uređenje - rekla nam je Katarina Peović. Ističe kako se u zaključku poziva na to da svaki čovjek ima pravo na dostojanstven i civiliziran pokop i obilježavanje groba, te da se time sugerira da je riječ o groblju gdje će se obilježiti grobovi pojedinaca njihovim imenima i prezimenima.

- No, u zaključku piše kako je među 550 grobova i grob predsjednika državnog Sabora u doba NDH, i to kako se navodi, gospodina Marka Došena. Drugim riječima, smatra se da predsjednika zakonodavnog tijela jedne fašističke, kvislinške države treba posebno komemorirati zbog njegove funkcije i ja sam zato glasala protiv - rekla je Peović, koja smatra neprihvatljivim što je Đakić kao prilog tome iznio privatnu prepisku, kako je navela, određenog Pere Šole koji je svojedobno, između 2016. i 2018. slao privatne upite Franji Habulinu iz Saveza antifašističkih boraca, Ivi Goldsteinu i Furiju Radinu o tome da li je u redu da on križem obilježi privatni grob svojeg strica koji je bio ustaša.

Oni su mu na to dali pozitivan odgovor jer se radilo o privatnoj stvari, i uopće nisu znali da će se to staviti na Odbor, vezano za uređenje groblja. Pitala sam o tome i Goldsteina i Habulina, pa je očito da je ovdje posrijedi sasvim druga namjera. To što radi Đakić je skandal - kazala je Katarina Peović, dodajući da su oko cijelog slučaja već reagirali Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA), Zajednica udruga antifašističkih boraca Dalmacije, te krovna udruga - Savez antifašističkih boraca.

- Pored toga, problematično je i da cijeli projekt predlažu udruge koje se u javnosti deklariraju kao proustaške. To su Hrvatsko žrtvoslovno društvo koje provodi opasnu reviziju povijesti i šire falsifikate u slučaju Jastrebarskog, potom udruga Hrvatski domobran te Hrvatski obredni zdrug Jazovka koji veličaju NDH i ustaški pokret. Prijedloge tih udruga treba uzimati sa skepsom i rezervom, a ne ih objeručke prihvaćati. Oni u dopisu doslovno pišu kako je NDH, između ostalog, bila izraz vjekovne težnje hrvatskog naroda, koriste izjavu Franje Tuđmana, ali samo dio koji im odgovara - ispričala je Peović. Navela je kako za ovaj projekt koji se treba prostirati na 3700 kvadratnih metara, udruge traže da se iz proračuna za 2022. izdvoji oko tri milijuna kuna.

Na Odboru su HDZ-ovci Ante Deur i Rade Šimičević rekli kako je to civilizacijsko pitanje, a ne ideološko, te da je to pitanje žrtve bez obzira o kojoj je vojsci riječ. Državni tajnik iz Ministarstva branitelja Darko Nekić izjavio je da nema zakonske prepreke da se izda suglasnost za taj projekt.

Inače, Savez antifašističkih boraca još je dan ranije oštro reagirao oko toga da se ustaše i domobrane naziva hrvatskom vojskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:35