APEL IZ BILICA

Ruskinja ‘zaglavila‘ u splitskom zatvoru: ‘Ne izručujte me Ukrajini! Lažno me prijavio, želi mi oduzeti i djecu‘

Ako me Hrvatska izruči u Ukrajinu u ovoj situaciji, to je kao da šaljete Židova u koncentracijski logor, kaže Daria Falk

Ruskinja koja čeka izručenje u Ukrajinu

 Nikola Vilić/cropix, Privatni Album/

Ako me Hrvatska izruči u Ukrajinu u ovoj situaciji, to je kao da šaljete Židova u koncentracijski logor.

Imala bih nepošteno suđenje i vjerojatno neprijateljski tretman jer bi me sigurno promatrali kao neprijatelja ukrajinskog naroda s obzirom na rat koji se tamo sad vodi - riječi su 35-godišnje modne dizajnerice Darije Falk, Ruskinje koja se već više od sto dana nalazi iza rešetaka istražnog zatvora na splitskim Bilicama, piše Slobodna Dalmacija.

Majka dvoje djece u dobi od pet i devet godina uhićena je sredinom kolovoza ove godine na otoku Braču jer je za njom Ukrajina raspisala međunarodnu crvenu Interpolovu tjeralicu zbog optužbi da je u Odesi krajem 2017. godine neovlašteno uzela, odnosno ukrala nekoliko šivaćih strojeva vrijednosti od oko 20 tisuća eura.

Usmeni dogovor

Sudac istrage splitskog Županijskog suda odlučio je odrediti joj istražni zatvor i odobriti izručenje Ukrajini, a istog je stava bilo i tročlano sudačko vijeće koje je potvrdilo da postoje zakonske pretpostavke za njezino izručenje u Odesu.

Prema dokumentaciji koja je poslana na splitski sud nakon uhićenja, i to, kako se ističe, posebice iz “Obavijesti o sumnji” Istražnog odjela Policije u gradu Odesa te “Potvrde o dokazima u kaznenom postupku od 8. lipnja 2018.”, proizlazi da postoji osnovana sumnja da je u veljači 2017. godine Daria Falk, koja se tada prezivala Vdovitchenko, s namjerom protupravnog oduzimanja tuđe imovine i postupajući iz koristoljublja, zatražila od poznanika Verbetskija, s kojim je imala prijateljski odnos povjerenja, da joj na neko vrijeme pribavi opremu za šivanje kako bi organizirala i obavljala poslove iz područja proizvodnje i prodaje odjeće.

Kako stoji u obavijesti ukrajinskih vlasti, prema njihovu usmenom dogovoru svu opremu za šivanje i rad trebao je osigurati Verbetski u prostoru na adresi Tinista ulica 13 a u Odesi, koji je on privremeno besplatno iznajmio na nepoznato razdoblje.

Krajem svibnja 2018., Daria Falk je, stoji u dokumentima ukrajinske policije, “svjesna svojih kriminalnih namjera, u svrhu nezakonitog osobnog bogaćenja, uzela svu imovinu koju joj je Verbetski dao u prostorije i pobjegla, na koji način mu je uzrokovala materijalnu štetu u ukupnom iznosu od 699.647,13 ukrajinskih grivni (oko 150 tisuća kuna), čime je počinila kazneno djelo otuđenja imovine zlouporabom povjerenja (prijevara) počinjeno u posebno velikim razmjerima”.

Zahvaljujući Darijinu ocu Sergeju Sukhovatovu, 63-godišnjem umirovljeniku iz Moskve, koji se sa svojom kćeri preko videopoziva često čuje otkako je ona u splitskom zatvoru, uspjeli smo doći do njezinih razmišljanja o cijeloj ovoj, za nju vrlo stresnoj situaciji.

image

Ruskinja koja čeka izručenje u Ukrajinu

Privatni Album/

Obiteljski posao

- Moj, sada bivši suprug, koji je Ukrajinac, bavio se prijevozom robe u riječnom i morskom prometu u Odesi. Kada sam zatrudnjela s drugim djetetom, kćerkicom rođenom 19. svibnja 2017. godine, otvorili smo tvrtku za šivanje odjeće. To je bio naš zajednički obiteljski posao koji smo financirali našim novcem.

Bili smo bogata i dobrostojeća obitelj s razvijenim poslom u Rusiji, Austriji i Ukrajini, a onda je, u svibnju 2018. godine, kada je naša kći imala 11 mjeseci, moj suprug nasrnuo na mene i pretukao me. Tada sam protiv njega podnijela kaznenu prijavu i kasnije je pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje (odlukom suda u Beču od 20. kolovoza 2018. godine zbog nanošenja teške tjelesne ozljede - op.a.).

Nakon što sam ga prijavila za nasilje, on je protiv mene pokrenuo priču o krađi nekih strojeva za šivanje. Sve je to napravio kako bi me uplašio i zaprijetio mi da će mi uzeti djecu - pojašnjava pritvorena Ruskinja, dodajući kako joj je bivši suprug, nakon što ga je prijavila za obiteljsko nasilje, prijetio govoreći da će je ubiti u Odesi i da je to lakše nego da plaća alimentaciju za djecu u Austriji. Kaže kako su se, nakon deset godina braka, razveli 2019. godine i sudski su dobili podijeljeno skrbništvo nad djecom.

- On je uvijek pokušavao pronaći način da dobije potpuno skrbništvo, a ovo mu je došlo kao naručeno. Možete misliti kakvu patnju i stres doživljavaju moja djeca koja me nisu vidjela niti čula više od tri mjeseca - navodi.

Njezin otac nam pojašnjava kako je, otkad je u zatvoru, njegova kći pokušala dobiti dozvolu da se i s djecom čuje preko videopoziva, no njezin bivši suprug takvu je mogućnost izričito odbio, navodeći u pismu Darijinu odvjetniku u Austriji da to nikako ne bi bilo u interesu djece jer su premala i ne bi razumjela što se događa.

image

Ruskinja koja čeka izručenje u Ukrajinu

Privatni Album/

Čudno uhićenje

Zanimljiva je i situacija oko uhićenja modne dizajnerice. Naime, u pouci o pravima uhićenika stoji da je izdana 11. kolovoza u PP Brač u Supetru, gdje je Ruskinja i uhićena. Postavlja se pitanje, ako je za njom bila raspisana crvena Interpolova međunarodna tjeralica, kako to da je prošla policijsku kontrolu pri ulasku u Hrvatsku i zašto nije uhićena odmah u zračnoj luci.

Njezin nam otac pojašnjava što mu je kći o tome rekla.

- Ona je u Hrvatsku stigla 8. kolovoza, a uhićena je tek tri dana poslije. Rekla mi je da je na aerodromu kontrola njezinih papira trajala dugo, više od pola sata, no nakon toga je uredno puštena da uđe u zemlju. Tada se na tom otoku, ne znam točno ime, nalazio njezin bivši suprug s djecom, a ona je došla kako bi preuzela djecu i s njima se vratila u Beč gdje ima prebivalište i urednu radnu dozvolu.

On ju je pitao gdje se nalazi, u kojem hotelu, koja joj je adresa da joj može dovesti djecu, no umjesto djece stigla je policija i uhitila je. Idući je dan prebačena brodom u Split. Ne mogu govoriti da je to on sve planirao, no ovo za mene nije slučajnost - kaže nam otac uhićene Ruskinje.

Nije mu, kaže, lako gledati što njegova kći proživljava, a s obzirom na to da Hrvatska ne izdaje vize Rusima za ulazak u zemlju, ne može doći osobno u Split pa je zato jedina njegova veza s kćeri videopoziv u zatvor nekoliko puta tjedno.

- Znate, ona 31. prosinca puni 36 godina, ali ona je i dalje moje dijete i stvarno se bojim što će s njom biti u budućnosti, ako je izruče u Odesu. Uopće mi nije jasno kako sud može ozbiljno razmišljati o izručenju u ovakvom trenutku. Ja sam običan čovjek, umirovljenik i nije mi jasno zašto je sud nekoliko puta odbijao jamčevinu.

Niti moja kći ima kontakt s djecom, niti ja mogu vidjeti ni čuti svoje unuke. Nadam se da će hrvatske vlasti shvatiti da ovo nije nikakva politička priča, nego čista obiteljska situacija. Pa njih su dvoje, dok su bili u braku, odlučili da dječak ima rusko, a djevojčica ukrajinsko državljanstvo - govori nam Sergej.

‘Nemaju dokaza‘

- Imam 35 godina i diplomu iz umjetnosti i nikad prije nisam bila uhićena zbog bilo čega, niti sam imala ikakvu presudu. Moj bivši punac, njegov prijatelj Verbetski i moj suprug iznijeli su verbalne optužbe za krađu tih strojeva bez ikakvog fizičkog dokaza o tome.

S obzirom na njihovo prijateljstvo i veze koje imaju u Odesi, sigurna sam da su sposobni tužiti me i progoniti bez ikakva dokaza. Imam osjećaj da suci u Splitu ne promatraju moj slučaj u svjetlu objektivnih okolnosti i neutralno, nego po tome što sam ja Ruskinja. Žele me poslati u zemlju s kojom Rusija ratuje i tada bih postala ratna zarobljenica, a to je protiv mog ljudskog prava na pošteno suđenje.

Žele me poslati u grad koji je trenutno izložen bombardiranju i ratnim djelovanjima. Zatvorena sam u Splitu preko tri mjeseca i izložena sam neviđenom pritisku i stresu ne samo u vezi s borbom u slučaju gdje sam optužena bez dokaza za krađu, nego kao majka dvoje djece koju žele izručiti u zemlju koja je zahvaćena ratom - poručila nam je Daria iz zatvora preko svog oca.

Zanimljiv je i podatak da je Ukrajina već od Austrije tražila izručenje, no tamošnje su vlasti početkom ožujka ove godine odbile razmatrati postupak izručenja baš zbog rata u Ukrajini.

Sudac istrage splitskog Županijskog suda je nakon uhićenja odredio ekstradicijski istražni zatvor koji je potom i produljen, a odbijen je i prijedlog njezine obrane, koju vode splitski odvjetnik Tadiša Milošević i njegova zagrebačka kolegica Lidija Horvat, da se 35-godišnjakinji odredi jamčevina od 40 tisuća eura te da joj se ukine istražni zatvor i odrede eventualne mjere opreza.

Ništa od toga nije uvaženo jer sud smatra da eventualno određivanje jamstva “ne bi spriječilo dotičnu da napusti teritorij Hrvatske i tako onemogući izručenje Ukrajini”.

image

Ruskinja koja čeka izručenje u Ukrajinu

Privatni Album/

Odbijena jamčevina

- Činjenica da državno odvjetništvo u Beču trenutačno ne razmatra uhićenje Darije Falk radi njezina izručenja Ukrajini, a na što obrana posebno ukazuje, ne isključuje obvezu Hrvatske da postupa do kraja u smislu udovoljenja zamolnici mjerodavnih tijela Ukrajine za izručenje - stoji, uz ostalo, u rješenju suca istrage od 31. listopada kojim se odbija ukidanje istražnog zatvora i određivanje jamčevine.

Nakon što je sudsko vijeće potvrdilo odluku suca istrage o postojanju okolnosti za izručenje, Darijinim odvjetnicima preostalo je jedino čekati odluku Vrhovnog suda nakon podnesene žalbe. Ako ona bude negativna za njihovu branjenicu, već je spremna ustavna tužba i tužba Europskom sudu za ljudska prava. A podsjetimo i da, ako odluka o izručenju postane konačna što se tiče sudskih postupaka, mora je svojim potpisom “amenovati” ministar pravosuđa dr. sc. Ivan Malenica, piše Slobodna Dalmacija.

Odvjetnik Milošević: Kockaju se Darijinim životom

Odvjetnik Tadiša Milošević ističe kako su vlasti Ukrajine imale još u ožujku 2020. godine podatke o tome gdje se Daria Falk nalazi i adresu njezina prebivališta jer je ona tada primila odluku o pokretanju istrage.

Smatra da je Ukrajina u svojim dopisima splitskom sudu prešutjela da po njihovu pravu od pokretanja istrage do podizanja optužnice može proći najviše 12 mjeseci. Kako se to nije dogodilo, kazneni je postupak trebalo, smatra odvjetnik, obustaviti.

Ističe da je glavni svjedok optužbe njezin bivši suprug s kojim ima sudske sporove te je "besmisleno i neživotno staviti izručenicu u moguću životnu opasnost od zlostavljanja zbog možebitnog sujetnih podmetanja ogorčenog bivšeg bračnog druga osuđenog za obiteljsko nasilje nad njom".

- Ne bih komentirao samu odluku o ekstradiciji jer još nije pravomoćna. Međutim, naglasio bih da gospođica Falk ima dozvolu za trajni boravak i rad u Austriji, dakle tamo ima i prebivalište.

Stoga, ako Austrija kao njezina faktički druga domovina s kojom ima određeni pravni odnos ne prihvaća zahtjev Ukrajine i ne želi je izručiti za vrijeme trajanja rata, ne znam zašto bi Hrvatska postupila drugačije u smislu ispunjavanja međunarodnih ili bilateralnih obveza.

Dodao bih još da se pravo i stvara i primjenjuje u društvenom i vremenskom kontekstu, pa se ne može zanemariti da Ukrajina vodi rat s Rusijom, a da je izručenica Ruskinja i da ovaj rat kao i svaki drugi sa sobom nosi nestanak empatije prema drugome, odmazde, zločine i sl.

To je zakonodavac i predvidio pa čl. 14. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima propisuje da se može odbiti zahtjev za izručenje ako bi izručena osoba mogla biti na bilo koji način ugrožena zbog svoje rase, nacionalnosti ili vjeroispovijesti.

To mogu reći kao odvjetnik, a kao čovjek bih kazao da se ja ne bih kockao nečijim životom zbog nekoliko šivaćih strojeva jer gospođica Falk će, realno, biti životno ugrožena ako i kada stigne u Odesu, bilo od svakodnevnog granatiranja ili od drugih zatvorenika - smatra odvjetnik.

Strojevi nestali, a ona bila u Austriji?!

U podnesku kojim se od splitskog suda traži ukidanje istražnog zatvora i određivanje jamčevine, odvjetnica Lidija Horvat piše da je Daria, nakon što je bila žrtva obiteljskog nasilja, zadnji put državnu granicu s Ukrajinom prešla 26. svibnja 2018. godine i poslije se više tamo nije vraćala.

No, iz dopisa ukrajinskih vlasti proizlazi da su navodno ukradene stvari pakirane i preseljene na drugu lokaciju 30. svibnja, dakle nakon što je ona već bila u Austriji.

- Iz dokaza proizlazi da je Olha Nikolaeva (Darijina fakultetska kolegica iz Moskve koja je radila s njom u poslu sa šivanjem, po Darijinim riječima, vodila je posao u Odesi dok je ona bila u Beču zbog brakorazvodne parnice - op.a.), suvlasnica tvrtke koja je očigledno dala nalog o preseljenju stvari, a uopće nije ispitana.

Strojevi i oprema nisu bili isključivo u vlasništvu prijavitelja, moja je klijentica kupovala strojeve na sajmovima antikviteta i za to zaista nije imala dokaz o njihovu vlasništvu. Ona ne zna što se dogodilo sa strojevima nakon njezina odlaska iz Ukrajine - navodi, uz ostalo, odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:08