HOROR NA MORSKOM DNU

‘Ronim 35 godina, ali takav masovni pomor nikad nisam vidio! Bojim se da im se ne dogodi isto što i periskama...‘

‘Pomor spužvi, periski, kunjki i ponegdje dagnji krenuo je iz južnog Jadrana i širi se prema sjeveru‘
Arhivska fotografija
 Ivana Nobilo/Cropix

- U moru oko Silbe dogodio se pomor školjki kunjki - tvrdi Krešimir Serdarušić, zaljubljenik u more i dugogodišnji ronilac iz Zagreba, koji ljeto provodi na Silbi, a svoje opažanje podijelio je u Facebook grupi "Silba u srcu".

"Doslovno pomor!! Nema više ni jedne žive kunjke! Nažalost, izgleda da je i do Silbe došla ta pošast. Pomor spužvi, periski, kunjki i ponegdje dagnji krenuo je iz južnog Jadrana i širio se prema sjeveru. Grozno. Ne želim ni zamisliti implikacije na ekosustav mora, na ribolov... Tužno", napisao je u svojoj objavi, prenosi Otvoreno more.

- Prije petnaest dana ronio sam sa sjeverne strane Silbe, prema Olibu. Začudio sam se koliko je bilo kunjki, na stotine po stijenama na dubini od oko tri metra. Već sedmu godinu ronim na tom području od nekih kilometar, kilometar i pol, koje je poznato po kunjkama. Prije deset dana, kada sam opet prolazio, ubrao sam nekoliko njih za jelo i kad sam ih kod kuće čistio, jedna se otvorila i jako je zaudarala. Kunjke se inače teško otvaraju, a čim sam osjetio smrad, znao sam da nešto nije u redu.

Navalili lešinari

Druga neobična stvar koju sam primijetio je da je po stijenama s kunjkama bilo jako puno volaka, koji su poznati kao morski lešinari. Očito je već tada počeo proces masovnijeg ugibanja i raspadanja. Zadnji put sam na istom mjestu ronio prije tri dana. Nijedna kunjka više nije bila živa. Od najmanje do najveće, na tisuće uginulih školjki. Takav masovni pomor nikad do sada nisam vidio, a ronim 35 godina i jako dobro poznajem more - rekao nam je Krešimir Serdarušić.

Nažalost, nijedan primjerak uginule školjke nije zadržao, odnosno poslao na analizu, jer bez laboratorijske provjere nije moguće utvrditi koji je pravi uzrok masovnog ugibanja kunjki u podmorju Silbe.

- Nakon mene isto je primijetio i moj prijatelj H.V. iz Splita, također strastveni ronilac. Odmah me je nazvao i komentirali smo te tisuće uginulih školjaka, otvorenih ljuštura koje raznosi more. Prizor je stvarno zastrašujuć, ali, evo, drago mi je da ste nazvali i da ćemo makar pokušati doznati što se to događa s kunjkama. Bojim se samo da im se ne dogodi ono što se već dogodilo periskama, spužvama i nekim drugim morskim organizmima. Da polagano nestaju iz našeg mora... - podsjeća Krešimir.

Pomor periski u Jadranu je, nažalost, odavno apsolviran, a može li isti uzročnik, parazit, biti odgovoran i za stradavanje kunjki, pitali smo izvanrednog profesora dr. sc. Tomislava Šarića s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, koji zadnjih nekoliko godina prati masovan pomor periski u Jadranu.

Uzorci s terena

- Poznato mi je da je prije tri ili četiri godine baš na području Zadarske županije zabilježen slučaj masovnog pomora kunjki, ali za ovo što govorite o Silbi prvo je što čujem. Dosad nisam imao nikakve informacije, ali sada ću sigurno prvom prilikom otići na Silbu i pokušati izuzeti uzorak - kaže prof. Šarić, koji nas je za moguću raniju prisutnost ove pojave na Jadranu uputio na Laboratorij za patologiju riba Veterinarskog instituta u Zagrebu, koji prati pojave masovnog uginuća životinja, pa tako i školjkaša.

Međutim, voditelj laboratorija Dražen Oraić također je od nas primio prvu vijest o ugibanju kunjki kod Silbe.

- Nemamo nikakvih informacija o pomoru kunjki kod Silbe ili na drugim dijelovima Jadrana. Ovlašteni veterinar s tog područja trebao bi biti obaviješten i izuzeti uzorke te nam ih poslati na analizu. Masovna smrtnost kod školjaka povremeno se događa, a uzroci mogu biti različiti.

- Parazit koji je odgovoran za nestanak periski najvjerojatnije nije odgovoran za smrt kunjki. Među školjkašima je velik broj različitih vrsta i imaju različite bolesti i nametnike. Mi pratimo "zdravlje" komercijalnih školjkaša, kamenica i dagnji iz uzgoja koje idu u prodaju, i njihovi nametnici ili bolesti rijetko prelaze na druge divlje vrste, iako nametnik koji je uništio perisku i nametnik koji napada kamenice dolazi iz iste porodice parazita. Mi se kao laboratorij bavimo dijagnostikom bolesti školjkaša.

- U svakom slučaju, sad kad smo dobili informaciju, pokušat ćemo doći do nekih uzoraka kako bismo otkrili o čemu je riječ - kazao nam je voditelj Laboratorija za patologiju riba Veterinarskog instituta u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:17