KVAČICA.HR U KVARU

Roditelji ne mogu do termina za sistematski pregled prvašića: ‘Kako da upišem dijete u školu?‘

Navala na online platformu Kvačica uzrokuje teškoće u radu, u HZZO tvrde da će svu djecu na vrijeme naručiti na obvezni pregled

U HZZO uvjeravaju da će sustav za naručivanje na preglede proraditi

 Vojko Basic Cropix

Jel' moguće da opet imamo sustav koji ne može podnijeti više od tri upita dnevno? Horor, žale se roditelji koji su se ovih dana suočili s online naručivanjem svoje djece za sistematske preglede za prvi razred osnovne škole. Sustav se zove Kvačica.hr, a čini se da se zadnjih dana stalno ruši.

-Kako da upišem svoje dijete u prvi razred, kad uopće nema termina za pregled? Ujutro je na stranici stajalo da su svi popunjeni, zna li itko je li točno da bez toga ne može u školu, pita majka na jednom forumu, a druga joj odgovara da ni ona nije dobila termin. Ali...

- Onda sam zvala ordinaciju i oni su mi termin odmah dali, objašnjava.

Kvačicu.hr pokrenuo je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije kako bi pojednostavio roditeljima, ali i liječnicima organizaciju i pristup zdravstvenom pregledu djece polaznika u prvi razred. No izgleda da sustav, u samim početcima svoga rada, ne funkcionira dobro. Ispalo je tako da se sve samo zakompliciralo.

image

Platforma Kvačica.hr

Koje su probleme prijavili roditelji? Od pada stranice do nemogućnosti izbora termina i obavijesti kako uopće nema slobodnih termina... Majke komentiraju kako ne mogu vjerovati da postoji sustav koji ne služi ničemu. Neke od njih su nakon mnoštva neuspjelih pokušaja naručivanja na sistematski pregled preko platforme odlučile nazvati liječnicu i odmah su dobile termin.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije tvrde kako su pojedine poteškoće očekivane i moguće u samom početku funkcioniranja platforme, a na što su, tvrde, upozorili u ranijim priopćenjima pri njezinu pokretanju. Pozivaju građane koji naiđu na ovakve tehničke poteškoće da ih svakako i prijave.

- Uz ispriku na svakoj neugodnosti i poteškoći te zamolbu za strpljenjem, treba naglasiti kako nijedno dijete zasigurno neće ostati bez termina ni potrebnog zdravstvenog pregleda za upis u prvi razred osnovne škole i ističemo kako će svi dobiti svoj termin, objašnjavaju iz Zavoda. U samo tri dana korištenja sustava Kvačica.hr evidentirano je čak 1200 prijavljenih pregleda što je trećina očekivanih termina za navedene preglede u ovoj godini.

- Kao i u svim novonastalim aplikacijama tehničke poteškoće u samom početku su moguće te se korigiraju na dnevnoj razini, a Kvačica.hr prema svojoj tehnološkoj osnovi zauzima jako malo IT resursa Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije te IT sustav nije preopterećen, poručuju iz Zavoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 07:20