FEŠTA U GLAVICAMA

Reportaža iz ‘male Moskve‘: ‘Milanović je pravi Glavičan, a mi smo vam muvetni. To znači tvrdi i za**bani‘

Glavice odavno zovu "mala Moskva" zato što su se stanovnici prvi 1941. digli protiv fašista

Milanović na rođakovoj fešti u Glavicama

 Jutarnji list

Hit video u kojem dobro raspoloženi predsjednik Zoran Milanović pjeva "Večeras je naša fešta" nastao je u konobi domaćina, njegova bratića Ante Milanovića Brke iz Donjih Glavica pokraj Sinja, koji je tamo slavio 50. rođendan. Na viralnoj snimci Ante reže tortu, a predsjednik iza njega vodi pjesmu.

Na imanju se nalazi stara kuća predsjednikova oca Stipe, koju je napustio kad se odselio u Zagreb. Nasuprot njoj kamena je ruševina: na susjednoj ožbukanoj održao se natpis "Pobeda sela Glavice". Napušteni objekt održava bratić Ante. Upravo tamo je konoba kroz koju je, kaže Ante, prošlo milijardu ljudi, a voli je i Zoran. Uređena je u rustikalnom stilu, sa starim predmetima. Na zidu je slika dvojice partizana, Antina i Zoranova djeda Ante i brata mu Ive, ispod je Zoranov pobjednički plakat iz kampanje s njegovom izdignutom šakom, a nasuprot slika svetog Ante.

Konoba ima dvije prostorije, u jednoj je komin, a u drugoj veliki stol za goste. Iznad je pušnica za meso s obiljem pršuta, pancete i kobasica. U istoj konobi Ante nas je ugostio kad smo pravili reportažu o Milanovićevim korijenima nakon pobjede na predsjedničkim izborima.

image

Detalji sa imanja

Robert Fajt/Cropix

Nitko ne dolazi nepozvan

Sada smo se čuli telefonski pa ga pitamo kako je izgledala fešta na kojoj se predsjednik lijepo opustio.

- A 50 godina, tko bi im se nadao - kaže Ante.

Pitamo ga je li predsjednik navratio usput ili je ciljano potegao u rodni kraj na njegov rođendan.

- Nitko ovdje ne dolazi nepozvan, dakako da sam ga zvao. Rado se odazvao. Bilo nas je 12 od rodbine i četvero prijatelja, i to je to, lagana fešta bez budalaština i dernečenja. Sve lipo i rodbinski - kaže Ante.

Otkriva nam da predsjednik nije noćio, nakon fešte i čaše vina otišao je za Zagreb.

- On je često navraćao i prije, navraća i sada, liti i zimi. Isto kao i svi normalni ljudi, dođe, javi se, pozdravi. Jedina je razlika što ga sada moraju pratiti, a to vjerojatno ni njemu nije drago - kaže Ante.

"Mi smo vam muvetni"

Pitamo ga je što je bilo na meniju, a on kaže "sve samo domaće".

- Možete napisati da smo se počastili predsjednički - smije se.

Inače, Glavice odavno zovu "mala Moskva" zato što su se stanovnici prvi 1941. digli protiv fašista. Među njima su bili istaknuti Zoranov djed Ante i brat mu Ivo. Prilikom posjeta sinjskom kraju Antin susjed Baja rekao nam je da se u Zoranovu karakteru jasno ocrtavaju osobine Glavičana: "Mi smo vam muvetni, to znači tvrdi i zajebani".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:24