VLADA MIJENJA ZAKON

Rastu plaće dužnosnicima: Plenkoviću 1500 kn više, a na najvećem dobitku je šef Ustavnog suda

Ministri mogu računati na oko 1500 kuna veće plaće, a saborski zastupnici na oko 1000 kuna

Zoran Milanović, Gordan Jandroković i Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Plaće državnih, lokalnih i pravosudnih dužnosnika, među njima i one premijera, predsjednika Republike, predsjednika Sabora, saborskih zastupnika i lokalnih čelnika, značajno će rasti već ove godine, nakon što je Vlada danas Saboru uputila zakonske izmjene kojima se osnovica za dužnosnike izjednačava s onom za službenike.

Plaće najviših političara tako će biti u prosjeku za oko 1000 kuna veće, nakon što su sindikati izborili povećanje osnovice za šest posto od listopada i dodatnih dva posto od travnja iduće godine, kao što smo i najavljivali.

Osnovica za dužnosnika nije se mijenjala od 2014., no sada će se povećavati svaki put kad sindikati izbore novu povišicu pa će resorni ministri pregovarati sa sindikatima i o svojoj plaći.

Iako su se u Vladi pravdali da su istodobno smanjili koeficijente te da se plaća neće povećavati, nakon što su zakon uputili u javno savjetovanje, sindikati su izborili veću osnovicu, a Vlada nije dodatno smanjila koeficijente, već se sada oni računaju s tom većom osnovicom.

Premijerova plaća sada je na razini od oko 24.000 kuna neto. Od travnja će biti veća za oko 1500 kuna, dok će predsjedniku Milanoviću rasti za 1800 kuna. Najviše će na dobitku biti predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović čija će plaća od travnja biti veća za oko 3000 kuna.

Ministri mogu računati na oko 1500 kuna veće plaće, a saborski zastupnici na oko 1000 kuna.

Istodobno, Vlada je baš u isto vrijeme izmijenila i koeficijente za najmanje plaćene službenike i namještenike. Za više od 6600 radnih mjesta s najnižim koeficijentima, oni se dižu za pet posto. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika dvije godine traži od ministra Ivana Malenice povećanje najnižih koeficijenata za pravosudne službenike za devet posto, u lipnju su imali i prosvjed, a Malenica je sada odlučio svim službenicima i namještenicima treće vrste povećati koeficijente za pet posto u isto vrijeme kada se dižu plaće dužnosnicima.

Sindikati su, podsjetimo, kritizirali Vladinu namjeru da dižu plaće i dužnosnicima. Povećanje plaća najnižim službenicima, prema našim izračunima, proračun će koštati oko 30 milijuna kuna više. Koliko će koštati povećanje plaća dužnosnicima, nije poznato. Vlada je u svojim dokumentima tek naznačila da neće dodatno koštati proračun već će se "sredstva za provedbu ovoga Zakona osiguravaju u okviru redovnih aktivnosti".

Prema našim izračunima, dok će se jedne strane političarima plaća u prosjeku rasti 1000 kuna, službenici i namještenici s najnižim koeficijentima, dobit će povišicu od 140 do 250 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 09:32