UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Raspušten odbor Valpova: Jadranka Kosor iz izborne utrke uklanja HDZ-ovce koji je neće podržati?

Neslužbeno doznajemo da raspuštanje uopće nije bilo predviđeno dnevnim redom
Vukovar, 161011.Obiljezavanje 20. obljetnice tragicne pogiblje general-bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u Vukovaru. Na slici: ministar obitelji, branitelja i medjugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivic.Foto: Dorian Horvat / CROPIX
 Dorian Horvat / CROPIX

OSIJEK - Izborni inženjering u HDZ-u uoči ovogodišnjih unutarstranačkih izbora počeo je u Osijeku, tvrde oponenti aktualne predsjednice stranke Jadranke Kosor i njezinih najbližih suradnika Vladimira Šeksa i Tomislava Ivića.

Naime, na Ivićev prijedlog u subotu je na sjednici HDZ-a Osječko-baranjske županije donesena odluka o raspuštanju Gradskog odbora HDZ-a Valpovo, čiji je inače član i sam Ivić, na čelu s predsjednikom Jozom Piškorjancem, inače osobom koja nije sklona Iviću i koja mu se do sada u nekoliko navrata suprotstavljala na stranačkim sjednicama. Koliko je bilo burno na subotnjoj sjednici potvrđuju i riječi našeg sugovornika kako je u jednom trenutku verbalni sukob između dva suprotstavljena tabora umalo prerastao u fizički incident.

Da će sjednica biti burna osjetilo se već i prije nego li je počela kada je Ivić zatražio da sjednicu napusti dosadašnji saborski zastupnik HDZ-a Dragan Kovačević, koji je inače u Županijskom odboru bio po funkciji saborskog zastupnika, pa je po toj logici, budući da više nije zastupnik, Ivić od njega tražio da napusti sjednicu, što je ovaj i učinio.

Neslužbeno doznajemo da raspuštanje uopće nije bilo predviđeno dnevnim redom, već je o tome odlučivano pod „aktualnom stranačkom problematikom“, a ŽO HDZ-a u priopćenju je naveo da je odluka donesena „zbog trajno narušenih međuljudskih odnosa i pisanih ostavki istaknutih članova GO HDZ-a Valpovo, čime su trajno narušeni politički interesi HDZ-a u Valpovu.“

No, Piškorjanac tvrdi da je sve to učinjeno u svjetlu skorih unutarstranačkih izbora.

- Ostavke je podnijelo njih šestero od 21 člana GO HDZ-a. Među njima i sam Ivić te njegovi ljudi poput bivše saborske zastupnice Nevenke Majdenić, gradonačelnika Valpova Leona Žulja i tajnika HDZ-a Gorana Ivanovića koji je sada imenovan povjerenikom. Iza svega stoji želja da kontroliraju ljude na predstojećim izborima kako u valpovačkom, tako i u županijskom HDZ-u te u konačnici na Općem saboru. Izborni proces je već počeo i ova odluka nas vraća u boljševizam i šteti demokratizaciji stranke. Zbog toga ćemo uložiti žalbu Predsjedništvu stranke i tražiti poništenje ove odluke - rekao je Piškorjanac.

Ivić s druge strane tvrdi da to nema veze s izborima i da je to epilog razmirica koje u valpovačkom HDZ-u postoje već duže vrijeme. Kaže da to nisu učinili ranije zbog parlamentarnih izbora.

- Nije riječ o bilo kakvom svrstavanju na bilo čiju stranu, već o problemima unutar ogranka vođenim ambicijama gospodina Piškorjanca da bude saborski zastupnik ili gradonačelnik Valpova, što je prilično neutemeljeno. Naravno da oni sada izbore koriste za svoju argumentaciju, ali to nema veze s izborima. Naša odluka je legalna i legitimna i što se nas tiče oni se mogu žaliti, ali mi statut nismo prekršili - poručio je Ivić.

Oponenti aktualnog vodstva HDZ-a u osječko-baranjskoj županiji o svemu su već izvijestili i zamjenika predsjednice Darka Milinovića te dopredsjednike stranke Božidara Kalmetu, Petra Čobankovića i Ivana Jarnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 08:16