DVOSATNI PROSVJED

Radnici A1 i drugih telekoma prosvjeduju za veće plaće, pogledajte prizore

Pridružili su im se prosvjednici iz Hrvatskog telekoma, Telemacha Hrvatska, Combisa i drugih tvrtki

Prosvjed radnika

 Ranko Suvar/Cropix

Petstotinjak radnika A1 Hrvatska, ali i iz drugih telekoma u subotu su u dvosatnom prosvjedu u središtu Zagreba u organizaciji Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) upravi A1 i drugih telekoma poručili da žele veće plaće u skladu s porastom troškova života i Kolektivni ugovor (KU).

image

Prosvjed radnika

Ranko Suvar/Cropix

Na prosvjedu su se radnicima iz Zagreba pridružili i mnogi iz Dalmacije, Slavonije, s Primorja, iz sjeverne Hrvatske i drugih krajeva koji su autobusima stigli u glavni grad, s ciljem da se izbore za veće plaće i bolje uvjete rada.

To je ujedno i prvi puta da su radnici A1 prosvjedovali otkako postoji ta tvrtka, a pridružili su im se prosvjednici iz Hrvatskog telekoma, Telemacha Hrvatska, Combisa i drugih tvrtki, s kojima će se do kraja godine, po riječima predsjednice HST-a Vesne Mamić, također početi kolektivni pregovori.

Nastavak pregovora idući tjedan

"U A1 pregovori se nastavljaju idući tjedan i nadamo se da će poslodavac podići plaće, i prestati inzistirati na potpisivanju izjave o povjerljivosti pregovora, jer to nije u duh pregovora i jer su za većinu radnika u toj jednoj od najbogatijih i najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj plaće ispod prosjeka i nedostojne za život”, kazala je Mamić.

image

Prosvjed radnika

Ranko Suvar/Cropix

Poručila je da prosvjeduju na Svjetski dan dostojanstvenog rada, te da je namjera i u EU da se dođe do granskog kolektivnog ugovora za sektor telekomunikacija, koji trenutno u Hrvatskoj ima samo HT.

Kaže i da su u A1 minimalne plaće oko 590 eura, a ne 760 eura kako kaže taj poslodavac, jer on u to uključuje i dodatke za prijevoz i topli obrok, što, kaže ona, nije plaća, niti ide u izračun mirovine.

Poručila je i da ljudi ne žele raditi za minimalce u profitabilnim tvrtkama, kao i da će sindikat boriti se za tržišnu cijenu rada.

Prosječne plaće dobre, ali samo zbog velikih plaća menadžera

I ona i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever više su puta naglasili da su ukupno prosječne plaće u A1 i drugim telekomima dobre, ali samo zbog visokih plaća menadžera.

Sever je upozorio i da telekomi nisu samo sjajne reklame s manekenima kojima se nude usluge, nego i radnici koji na svemu tome rade, i svi misle da imaju sjajne plaće, a zapravo nisu cijenjeni ni adekvatno plaćeni.

image

Prosvjed radnika

Ranko Suvar/Cropix

"Pokušava se u A1 pregovarati već deset godina, ali stalno se nešto remeti, i što su u upravi bahatiji i što vas više oderu njima bolje”, slikovito je prosvjednicima rekao Sever.

Mamić je dodala da se traži povećanje plaća po svim platnim razredima u A1, slično kako imaju i radnici matičnog telekoma u Austriji, koji imaju i KU, i pita se zašto je to onda u Hrvatskoj nemoguće.

Podsjetila je na podatak koji su rekli iz A1 da su u zadnje dvije godine u plaće uložili dodatnih 7 milijuna eura, ali kaže da to radnici nisu osjetili pa je i jedan od transparenata bio na tu temu da "od 7 milijuna eura ja nisam dobio ni centa”.

Plaće u A1 veće prije 20 godina nego sada

Sindikalni povjerenici HST-a u A1 Robert Golubić i Romana Tadić kazali su da su u prije 20 godina u tadašnjem VIPnetu početne plaće bile 5750 kuna, a sada su 50 kuna manje, dok menadžerima plaće rastu.

image

Prosvjed radnika

Ranko Suvar/Cropix

"Žalosno je da sada nakon 24 godine od osnivanja tvrtke moramo na ulici tražiti svoja prava i da se naš rad cijeni i više plati”, dodao je Golubić, dok je Tadić kazala da oko 70 posto radnika u A1 radi za nešto malo više od minimalca.

Iznijela je i primjere iz tvrtke po kojima radnici rade bez standarda, fiksna plaća je mizerna, a za bonuse trebaju raditi prekovremeno i teško ih je dostići.

Nekoliko radnika iz A1 tehnike i administracije za Hinu su pak kazali da im se plaće nisu povećavale više od 10 godina, da su imali veće plaće početkom 2000-ih, te da je situacija u tvrtki "bez perspektive i da se sve raspada”.

A1 Hrvatska: Stalno ulažemo u primanja svih zaposlenih

Iz A1 Hrvatska u subotu su poručili da je to, kao što su i najavili iz HST-a, prosvjed sindikalnog članstva svih telekoma i IT kompanija, te da A1 stalno ulaže u primanja svih zaposlenih.

"Minimalna primanja za poslove najmanje složenosti i zahtjevnosti u A1 Hrvatska trenutno iznose 768 eura neto, što je 34 posto više od državnog minimuma", istaknuo je glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije Ivan Skender.

image

Prosvjed radnika

Ranko Suvar/Cropix

Svim zaposlenicima, dodao je, ove su godine povećana primanja za najmanje 133 eura mjesečno, a od iduće će godine to biti 160 eura. Uz to dobivaju božićnicu, regres, dodatak za dobre poslovne rezultate i dodatne bonuse.

Za dodatnih 7 milijuna eura uloženih u primanja u zadnje dvije godine u A1, kazao je da je najviše po zaposleniku u sektoru telekomunikacija.

"Uprava A1 odavno je spremna potpisati KU i poziva HST da potpiše izjavu o povjerljivosti osjetljivih podataka koji će im biti dostupni u pregovorima i da se vrate pregovorima u dobroj vjeri", poručio je Skender.

U A1 Hrvatska trenutno je zaposleno oko dvije tisuće ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:07