BRIEFING: MIRO KOVAČ

‘Putin je u teškoj situaciji, vidio je da ovako ne može dalje. Nuklearno oružje? Ne volim širiti paniku, ali ta opasnost postoji‘

‘Nas na Zapadu treba zabrinjavati mogućnost eskalacije‘, rekao je bivši ministar vanjskih poslova, diplomat i povjesničar

Miro Kovač u ”Briefingu”

 Jutarnji List/Hanza Media

„Imamo na globalnom planu konkurenciju između SAD-a kao glavnog čimbenika Zapada i Kine. Rusija je samo sporedni i drugorazredni konkurent SAD-u. Ovakva situacija Amerikancima odgovara jer se Ukrajinci bore pošteno za svoj teritorij i slobodu, a Rusi se troše. Amerikanci, poglavito ovim zadnjim uspjesima Ukrajine, pokazuju da im ruska vojska nije prijetnja ako zanemarimo nuklearno oružje kojim Rusija raspolaže i da im je jedina prijetnja na svijetu kineska mornarica”, kaže u Briefingu bivši ministar vanjskih poslova, diplomat i povjesničar Miro Kovač.

Napominje kako je Vladimir Putin, kada je započeo invaziju, mislio da će brzo prisiliti Ukrajinu na kapitulaciju, no to se nije dogodilo jer su Ukrajinci dobro uvježbani, imaju dosta oružja i zapadnu obavještajnu i logističku podršku.

„Rusija ima premalo vojnika na terenu i Putin je vidio da ovako ne može dalje. Sada želi anektirati okupirana područja i djelomičnom mobilizacijom stvoriti dojam da se Rusija brani od nacista, povampirenih Ukrajinaca koji uz pomoć Zapada napadaju ruski živalj. To je njegova nova priča koja pokazuje da su Putin i Rusija u teškoj situaciji. Nas na Zapadu treba zabrinjavati mogućnost eskalacije. Ne volim širiti paniku, ali ne treba isključiti mogućnost da netko tko je u nezavidnom položaju posegne za nekim veoma opasnim solucijama. Amerikanci su 1945. godine bacili dvije atomske bombe na Japan jer se Japanci nisu htjeli predati. Očekujem da se to neće dogoditi na području Ukrajine. Putin je rekao da je spreman primijeniti sva moguća sredstva da obrani ruski teritorij. To bi bilo vrlo, vrlo opasno i moramo ozbiljno računati s tom mogućnošću da dođe radikalizacije u Kremlju”, govori Kovač, koji smatra da bi, u slučaju da Rusija primijeni nuklearno oružje, na isti način djelovao i SAD.

Cijelu emisiju Briefing donosimo na samom kraju ovoga članka

„Nemojmo uopće širiti takav scenarij da ne stvaramo nemir među ljudima. Ali ta opasnost postoji”, zaključuje Kovač, koji ne vidi potencijala za novu rusku ofenzivu u Ukrajini jer je Rusija u cijelu operaciju krenula s premalo vojnika te je podcijenila obrambenu moć Ukrajine.

Logično je, kaže, da Ukrajina želi vratiti okupirane teritorije poput gradova Mariupolja, Melitoplja i Hersona, ali i da će Rusija napraviti sve da se to ne dogodi.

Kovač naglašava da Zapad sada nema alternativu naoružavanju Ukrajine jer su uspjesi ukrajinske vojske jedino što Putina može prisiliti na pregovore.

„Ukrajinci moraju nastaviti ovim žarom braniti svoj teritorij i osvajati okupirana područja. Zašto bi Putin pregovarao ako mu ide dobro na terenu? Njegov današnji govor je rezultat promjena odnosa snaga na terenu. Ukrajinci su pokazali sposobnost ofenzivnog vođenja operacija. Vidjet ćemo je li to prekretnica u ratu. Dolazi zima kada se teško kretati oklopnim vozilima i voditi ofenzivne akcije. Moja je procjena da će rat još potrajati. Moguće je da se okonča sljedeće godine, ali i da će trajati dulje, poput rata između Iraka i Irana koji je trajao osam godina, ili rata u Siriji ili rata između Izraela i Hezbolaha. Mi samo sada vidimo da je Putin u problemu, da se preznojava. Ali još uvijek kontrolira situaciju i mora pojačati prisutnost ruskih snaga u Ukrajini kako bi mogao zadržati veći dio teritorija koji je osvojio. Hoće li mu to uspjeti, vidjet ćemo”, kaže Kovač.

Dodaje da je Kinezima Rusija potrebna kao partner za suzbijanje američkog utjecaja. Kina je senior partner Rusiji, dok je za vrijeme Sovjetskog saveza bilo obrnuto. No, ekonomija je toliko globalizirana da je Kini bitan odnos sa Zapadom, ali ne treba zanemariti da ni Amerikanci ne mogu bez Kineza.

„Amerikanci hvale Europu što šteti samoj sebi, prihvaća štetu na vlastiti račun jer treba poraziti autokratsku Rusiju koja je napala Ukrajinu. Ukrajina srednjoročno ima bolju budućnost. Vjerujem da će u velikoj mjeri vratiti što joj je oduzeto i da će biti pod formalnom zaštitom Zapada. Danas joj zapad pomaže neformalno”, ističe Kovač, koji smatra da će usprkos razlikama između zemlja članica, Europska unija ostati jedinstvena.

Napominje kako će europske zemlje, pa čak i one najindustrijaliziranije, prebroditi ovu zimu.

Što misli o nedavnom susretu Putina i Milorada Dodika? „Dodik je time dobio simboličku podršku Rusije, a Rusija stvara dojam da ima utjecaj na području zapadnoga Balkana kao što ga je imala i zadnjih sto godina. U Ustavu SFRJ i SR Hrvatske je stajalo pravo republika na samoodređenje do odcjepljenja što je Lenjinova ideja koja je ušla u Ustav SSSR-a i kasnije Jugoslavije i njezinih republika”, govori Kovač, koji se nada da na izborima u BiH 2. listopada Željko Komšić neće još jednom glasovima Bošnjaka biti izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH iako kaže da je to teoretski moguće jer se nije promijenio izborni zakon pa su izbori nepošteni, nedemokratski i neustavni.

Bakir Izetbegović je pod velikim pritiskom jer ima jakog konkurenta Denisa Bećirovića. Bošnjaci će uglavnom svoje glasove potrošiti na tu bitku i Željko Komšić bi mogao ostati bez dovoljnog potencijala da bude pomoću inženjeringa izabran u Predsjedništvo. Očekujem da će izabrana biti Borjana Krišto kao najjača hrvatska kandidatkinja”, otkriva Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:28