REAKCIJA ŠEFA SDSS-a

Pupovac o susretu Vučića i Plenkovića: ‘Mislim da znam što će biti sljedeći korak...‘

Predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća kaže kako su očekivali da dođe do ovakvog susreta na najvišoj razini koji se nije dogodio još od 2018.

Milorad Pupovac, Boris Milošević

 Damjan Tadic/Cropix

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća, koji je u Zagrebu na nedavnom božićnom prijemu ugostio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, srpskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića i Tomislava Žigmanova, parlamentarnog zastupnika Hrvata u Srbiji i ministra za ljudska prava u tamošnjoj Vladi, kaže kako su očekivali da dođe do ovakvog susreta Plenkovića i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića na najvišoj razini, koji se nije dogodio još od 2018., jer je takva spremnost iskazana i prije dolaska visoke delegacije Vlade Srbije na prijem SNV-a.

- Naravno bilo je potrebno pronaći najbolji način kako da se dobre namjere i ostvare i mislimo da je ovaj susret u okolnostima dugogodišnjeg odsustva susreta došao u pravo vrijeme i da je održan u pravom formatu. Uloga gospodina Žigmanova je u tome bila značajna u ovoj fazi otvaranja prostora za dijalog kao što je naravno i naša uloga bila takva da tu komunikaciju i to otvaranja prostora učinimo što je moguće pouzdanijim. I to je urodilo plodom, unatoč sumnjama i opravdanim bojaznima hoće li sve ići kako treba. Pokazalo se da dobra atmosfera kojoj je svatko doprinio svojim prisustvom i osnovnim porukama na božićnom prijemu nije bila poremećena razlikama koje su se mogle čuti u porukama i tonovima i to je dobro. Rekao bih čak da je mnogo bolje tako nego li na način koji bi prikrivao razlike, a ne bi stvarao dobru osnovu kako da se unatoč razlikama dođe do suglasnosti u pitanjima u kojima treba postići suglasnost – kaže Pupovac.

Dodaje kako su to shvatili i Žigmanov i on, koji imaju mali dio uloge u tom procesu, a zahvalni su, kaže i Plenkoviću i Vučiću što su i oni čuvali taj njihov prostor i što su poštivali napor.

- Mislim da će sljedeći korak biti odlazak na Veliko prelo u Suboticu. To je najvažniji dan u narodnom životu hrvatske zajednice u Srbiji i vjerujem da će se tamo ponovno naći visoki predstavnici obje Vlade i mi iz obje zajednice. Uvjeren sam da su premijer Plenković i predsjednik Vučić razgovarali i o tome kako taj dijalog politički operacionalizirati i kako stvoriti pouzdan način za njegovu otvorenost i za efikasnost, a istovremeno i za postojanost, a ne privremenost kao što se često događalo – kaže Pupovac.

image

Tomislav Žigmanov

Goran Mehkek/Cropix

Tomislav Žigmanov, s druge strane kaže kako je teško bilo za očekivati da do ovoga susreta dođe nakon vrlo kratkog vremena od susreta u Zagrebu na ministarskoj razini, u čemu su posredovali Pupovac i on.

- Očito, osim pomaka koji je uzrokovao moj izbor za ministra u Vladi Srbije, postojala je realna i snažna potreba da do susreta dođe. Naime, ključne političke ličnosti dvije susjedne države s relativno velikim brojem otvorenih pitanja više nisu smjele dopustiti da izostaje službena komunikacija! To su državnički potezi! - ocjenjuje Žigmanov.

Njegov je, dodaje, izravni doprinos bio u komunikaciji da dođe do susreta Grlića Radmana s Dačićem u Zagrebu.

- A neizravni, odnosno simbolički, što sam kao politički predstavnik hrvatske zajednice izabran u srbijansku Vladu odškrinuo vrata za perspektivu da se susreti počnu događati – zaključuje Žigmanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:19