POVOLJNA SITUACIJA

Pulska bolnica konzervirala respiracijski centar, pacijenti koji budu trebali respirator ići će u Rijeku

Kako pojašnjava ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić, to ne znači da će se respiracijski centar rasformirati
Irena Hrstić
 Goran Sebelic/Cropix

Kako se u Istri smanjuje broj zaraženih i hospitaliziranih zbog COVID-19, pulska Opća bolnica konzervirala je svoj respiracijski centar koji je bio otvoren prije nekoliko mjeseci.

Naime, Istra je svoje pacijente prije povećanog broja oboljelih na respirator slala u KBC Rijeka, što će i sada činiti.

No, kako pojašnjava ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić, to ne znači da će se respiracijski centar rasformirati.

- U OB Pula se u posljednje vrijeme smanjuje broj pacijenata na hospitalizaciji, a što je najvažnije i ukupan broj pacijenata s teškom kliničkom slikom koja iziskuje liječenje u respiracijskom centru. Obzirom da je epidemiološka situacija u poboljšanju, uključivo i u Primorsko-goranskoj županiji, te da obje zdravstvene institucije imaju minimalan broj oboljelih s potrebama za liječenje respiratorom, u dogovoru s ravnateljem KBC Rijeka odlučeno je da KBC Rijeka opetovano bude, kako je i od Ministarstva zdravstva odlučeno, Primarni respiracijski centar za COVID pozitivne pacijente iz Istarske županije. Ovime naglašavamo da respiracijski centar OB Pula nije rasformiran već je trenutno samo konzerviran. I dalje na poziciji Mornaričke bolnice ostaje sva potrebna medicinska oprema, uključivo respiratori. U slučaju da opetovano dođe do eskalacije broja pacijenata kojima je potrebno liječenje u Respiracijskom centru, bolnica je mogućnosti u izuzetno kratkom roku aktivirati rad u vlastitom respiracijskom centru. Posljedično, ova reorganizacija rada nema nikakve negativne posljedice za liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenata - poručila je Hrstić.

Inače, u bolnici je danas na liječenju bilo 14 osoba, a ukupno je u Istri 28 aktivnih slučajeva. Tri su nova slučaja od danas.

Pristiglo je i 1100 novih doza cjepiva. Zbog svega toga istarski je Stožer civilne zaštite odlučio da od idućeg tjedna sve srednje škole počinu s nastavnom u školi čime će svi školarci biti u klupama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 07:00