TUŽNA VIJEST

Preminuo Đuro Perica, jedan od utemeljitelja HDZ-a i nekadašnji politički zatvorenik

- Đuro je svoj život posvetio stvaranju slobodne Hrvatske. Hvala mu i počivao u miru Božjem! - poručili su iz HDZ-a.

Đuro Perica 

 Goran Mehkek/Cropix

U 82. godini života preminuo je Đuro Perica, jedan od utemeljitelja HDZ-a i nekadašnji saborski zastupnik, koji je u bivšoj državi zbog svog političkog djelovanja punih 14 godina proveo iza zatvorskih rešetaka.

- Umro je naš prijatelj i utemeljitelj HDZ-a Đuro Perica. Rođen je 1941. u Nijemcima, općina Vinkovci. Pučku školu je završio u rodnom mjestu, a gimnaziju u Zagrebu i Vinkovcima. Diplomirao je u Zagrebu na Fakultetu poljoprivrednih znanosti. Uhapšen je 1975. godine i suđen montiranim procesom pod političkom optužbom. U zatvoru je proveo punih četrnaest godina. Đuro je svoj život posvetio stvaranju slobodne Hrvatske. Hvala mu i počivao u miru Božjem! - poručili su iz HDZ-a.

Od Perice se oprostio i premijer Andrej Plenković.

- S dubokim žaljenjem primio sam vijest o smrti g. Perice, istinskog domoljuba, utemeljitelja HDZ-a, bivšeg saborskog zastupnika i važnog sudionika u procesu osamostaljivanja Hrvatske. Nakon montiranog političkog procesa u bivšoj SFRJ proveo je 14 godina svog života zatvoren i podvrgnut mučenjima, a odmah po izlasku na slobodu stavio se na raspolaganje predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskoj državi. U Sabor je izabran u 3 uzastopna mandata tijekom ključnih, prekretničkih 90-ih godina prošlog stoljeća. Bio je i zamjenik ministra unutarnjih poslova i član najviših tijela HDZ-a, osnivač i 1. predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika, 1. predsjednik Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman te kasnije njen počasni predsjednik. U ime HDZ-a i u svoje osobno ime obitelji pokojnog Đure Perice i njegovoj supruzi Jadranki upućujem izraze iskrene sućuti i osobitog poštovanja.

Od svog stranačkog kolege oprostio se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputivši izraze sućuti obitelji bivšeg saborskog zastupnika.

- Poštovana obitelji Perica, sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku gospodina Đure Perice. S dubokim suosjećanjem, uime Hrvatskoga sabora i osobno izražavam Vam iskrenu sućut. Gospodina Pericu pamtit ćemo kao istinskog domoljuba neslomljiva duha koji je posvetio svoj život i dao veliki obol stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske. Zbog svojih nacionalnih uvjerenja doživio je strahovite progone i nakon montiranog procesa proveo dugih 14 godina u zatvorima komunističke Jugoslavije. Dolaskom demokratskih promjena u Hrvatskoj bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice s čije je liste izabran u prvi višestranački Sabor. Svoje političko i javno djelovanje temeljio je na brizi za hrvatske nacionalne interese, a posebno se zalagao za zaštitu i promicanje prava bivših političkih zatvorenika kao predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika. Đuro Perica nikad nije zaboravio ni svoju Slavoniju i Srijem o kojima je napisao neke od najljepših pjesama. Još jednom, poštovana obitelji, primite izraze iskrene sućuti. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju se borio - poručio je predsjednik Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:34