MALI LOŠINJ

Predstavljena nova rješenja za luku Mrtvaška, u skladu sa zahtjevima mještana

Privremeni pristup bi se gradio prije svih drugih radova, dok bi tijekom izgradnje bio omogućen i pristup starom mulu

Ana Kučić

 Tomislav Krišto/Cropix

Novo rješenje i nova organizacija gradilišta luke Mrtvaška, koji će omogućiti pristup mještanima Ilovika dok budu trajali radovi na dogradnji te luke, predstavljeni su u srijedu u Malome Lošinju, ali se predstavnici Mjesnog odbora Ilovik nisu odazvali.

Kako je priopćeno iz Primorsko-goranske županije, zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Nada Milošević pozvale su predstavnike Mjesnog odbora Ilovik i gradonačelnicu Malog Lošinja Anu Kučić, kako bi im prezentirale dogovorena tehnička rješenja za luku Mrtvaška, koja su u skladu sa zahtjevima mještana Ilovika, ali se predstavnici Mjesnog odbora Ilovik nisu odazvali.

Zamjenica župana Marina Medarić kazala je da bi radovi trebali krenuti uskoro te da, prema prezentiranoj organizaciji, predviđaju formiranje privremenog pristupa dužine osam metara, koji bi omogućio pristup za potrebe mještana Ilovika, a Grad Mali Lošinj spreman je financirati taj 'lokalni' prijevoz.

Dodala je da bi se privremeni pristup gradio prije svih drugih radova, dok bi tijekom izgradnje bio omogućen i pristup starom mulu.

Predviđeni rok izgradnje privremenog pristupa je do mjesec dana.

"U tijeku je izmjena građevinske dozvole prema smjernicama i uputama SAFU-a da se riva u dužini od 20 metara, točnije, lučica koju su Ilovčani zahtijevali, smanji na razinu od 1,2 metra te uklone predviđene pasarele. To su potrebe koje smo prepoznali kao specifične za otočane", rekla je zamjenica župana.

"Vezano uz drugi zahtjev, od početka komuniciramo da nismo ti koji možemo vratiti državnu liniju u Mrtvašku, a prema dostupnim informacijama, ugovor o održavanju te linije sklopljen je s brodarom na relaciji Ilovik – Mali Lošinj", kazala je zamjenica župana.

Naglasila je kako je uložen velik trud da se udovolji traženim uvjetima te da vjeruje da će prezentirana rješenja biti prihvatljiva.

Gradonačelnica Maloga Lošinja Ana Kučić izrazila je žaljenje što predstavnici Mjesnog odbora Ilovika nisu bili na sastanku kako bi se informirali o prijedlogu rješenja, ponudili daljnje upute i povratnu informaciju.

"Na prošlom sastanku smo otvorili mogućnost da se dodatnom linijom lokalnog karaktera omogući kontinuirana prometna komunikacija, ne samo prijevoz gumenjacima učenika i učiteljice te hitnoća, kako je trenutno organizirano", rekla je

Naglasila je da se danas moglo vidjeti kako je to zamišljeno u okviru organizacije gradilišta i za trajanja radova što je, kaže, na tragu zahtjeva mještana Ilovika i na tragu prijedloga skice snižavanja rive temeljem koje je županija krenula u izmjenu projektne dokumentacije.

Gradonačelnica Ana Kučić naglasila je kako je riječ o izuzetno važnom projektu za razvoj cresko-Lošinjskog arhipelaga i zamolila Mjesni odbor Ilovik da se odazove pozivima i na zajedničku organizaciju daljnje komunikacije Lošinja i Ilovika.

Projekt dogradnje luke Mrtvaške predviđa radove koji će trajati dvije godine, tijekom kojih bi brodska linija umjesto prijašnje od Ilovika do Mrtvaške, prometovala dulje, od Ilovika do Maloga Lošinja.

Stanovnici Ilovika su prosvjedovali jer smatraju da je ugrožen opstanak obitelji na otoku i da je projekt loše pripremljen te su tražili da im se tijekom radova omogući korištenje postojećeg gata u Mrtvaškoj te da im se osigura svakodnevna linija od Ilovika do Mrtvaške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:29