BRIEFING

Predsjednik Glasa poduzetnika: ‘Hrvatska nije toliko u problemu kao što postoje crne slutnje‘

‘Inflacija nije otišla u nebo. Procjena je da će ići iznad 13 posto što i nije tako puno u usporedni s ostatkom Europe i svijeta‘

Hrvoje Bujas

 Briefing

„Naš turizam je vezan uz Njemačku i glavno je pitanje hoće li i iduće godine Nijemci doći u Hrvatsku u tako velikom broju kao ovoga ljeta. Ako dođe do pada, imat ćemo problema. Mislim da do idućeg ljeta ne bi smjelo doći do velikog gubitka radnih mjesta, ali to je moje subjektivno mišljenje. Očekujemo ulazak u lošu godinu, ali ne tako dramatično lošu kao što su neke najave. Ja bih tu bio malo optimističniji”, kaže u Briefingu Hrvoje Bujas, poduzetnik i predsjednik udruge Glas poduzetnika koja okuplja 20.000 članova, uglavnom malih i srednjih poduzetnika i obrtnika.

Zanimljivo je, napominje on, da Poljska ima popriličan gospodarski rast dok Njemačka ima probleme. Njemačka je, dodaje, motor Europe i mi smo uz nju vrlo vezani kao i uz Austriju i Italiju koja je također u problemima.

„Srećom mi imamo samo 3,8 milijuna stanovnika, imamo prekrasnu obalu, turizam koji nas izvlači zadnje dvije godine, IT sektor koji raste kao i građevina. Mislim da Hrvatska nije toliko u problemu kao što postoje crne slutnje. Ali trebamo biti vrlo oprezni i što prije krenuti u reforme”, ističe Bujas dodajući kako je val inflacije mogao biti i veći da nije bilo Vladinih mjera u vezi cijena električne energije.

„To je prijelazno rješenje, ali inflacija nije otišla u nebo. Procjena je da će ići iznad 13 posto što u konačnici i nije tako puno u usporedni s ostatkom Europe i svijeta. To je doba u kojem živimo i moramo mu se prilagoditi. Da, možemo očekivati daljnji rast određenih cijena i nadajmo se samo da sljedeća godina donosi određenu promjenu. Gospodarski rast će iduće godine biti daleko manji i doći će do smanjenja inflatornog pritiska koji je većim dijelom uvezen. Sva poskupljenja su mahom vezana uz logističke i energetske probleme. Bilo je tu i mešetarenja i igranja s cijenama.

„Za poduzetnike to znači nestabilnost. Ovo je doba kad treba biti spretniji, efikasniji i prilagodljiviji”, kaže Bujas dodajući kao je Glas poduzetnika načelno protiv Vladinih intervencija, no sada s obzirom na sve okolnosti, poput rasta cijena struje i plina za tri do pet puta, Vlada treba reagirati i stoga traži da smanji PDV i druge namete na gorivo kao i da cijena struje za sve poduzetnike bude ista kao i za kućanstva.

„Postoji i pritisak rasta plaća. Zaposlenici žele veće plaće što je sasvim logično. U privatnom sektoru su plaće prošle godine u prosjeku narasle 15 do 20 posto, a u javnom sektoru manje od 5 posto. Privatni sektor je odgovorio na izazov povećanja plaća. Je li on dovoljan? Naravno da nije jer u konačnici svi želimo imati veću plaću i što više se približiti Europskoj uniji. Mi tražimo da država uzima manje kako bismo mi mogli podijeliti više. U privatnom sektoru su problem loši zaposlenici, odnosno neradnici. Zakon štiti neradnike, a ne radnike”, napominje Bujas i tvrdi kako se Vlada nije uhvatila u koštac s nužnim i ključnim reformama, a to su porezna reforma, reforma pravosuđa, javne uprave i lokalne samouprave. Kada digitalizirate javnu upravu i smanjite je za 30 posto, onda se, zaključuje on, može pričati o ozbiljnijem rastu plaća u javnom sektoru.

„U usporedbi s prošlom godinom poduzetnici plin plaćaju dva do tri puta više. Još nismo ušli u zimski period pa je to podnošljivo. Tražimo da cijena ne raste. Vidimo da na svjetskim tržištima cijena plina pada i očekujemo da ona ostane ista, a ne da raste kao što se najavljuje. Ako cijena plina bude rasla, rast će i inflacija”, kaže Bujas i dodaje kako pravim poduzetnicima sve ovo nije ništa novo, odnosno ovo nije niti prva niti zadnja kriza. Govori kako je poduzetnik već 20 godina i da u ovom trenutku treba štedjeti i paziti na troškove, ali to isto očekuje i o države, no ona je u zadnjih godinu dana u birokraciji zaposlila 5000 novih ljudi.

Bujas ne vjeruje da će u narednom periodu Hrvatsku napustiti mnogo mladih i visoko obrazovanih ljudi, a mnogi koji su otišli će se vratiti. Hrvatska će, smatra, dugoročno biti ovisna o uvozu radne snage i to uopće nije loše.

„Ne bojim se za one ljude koji su dovoljno pametni da shvate da imaju svoje mjesto na tržištu. Kada je bio lockdown i kada mi je posao pao za 95 posto, gledao sam na Youtubeu kako se postavljaju pločice iako sam imao 47 godina i bole me leđa. Ali sam vidio da se od postavljanja pločica može preživjeti i razviti novi biznis. Ako ne idu kruške, prodajte jabuke”, ističe Bujas i otkriva kako se novi ministri Filipović i Primorac ne žele s njim sastati i razgovarati o problemima poduzetnika.

„Za 15. ovoga mjeseca smo već sve imali spremno za prosvjed na Trgu bana Jelačića na koji bi sigurno došlo više od 10.000 ljudi, no Vlada je donijela mjere koje su zaustavila strašan rast cijena električne energije. Mi sada ne planiramo novi prosvjed”, otkriva Bujas. Poziva vlasnike tvrtki da ne prebacuju svoj temeljni kapital iz kune u euro kod javnih bilježnika i za to plaćaju dok Vlada ne riješi kako to konvertirati jednim klikom bez dodatnih troškova.

Pogledajte čitav Briefing:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:56