VAL NEZADOVOLJSTVA

Pravosuđe u ozbiljnom problemu: Osim sudaca, od ponedjeljka štrajkaju i državni odvjetnici

Udruga državnoodvjentičkih dužnosnika traži da im se plaće urede sukladno standardima država članica EU.

Ulaz u zgradu Državnog odvjetništva i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK)
 

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Osim sudaca, od ponedjeljka u štrajk stupaju i državni odvjetnici. Državnoodvjetnička udruga danas je pozvala državne odvjetnike i zamjenike državnih odvjetnika na provođenje mjera upozorenja. Traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika koji se Vlada u svibnju prošle godine obavezala donijeti do kraja 2023. godine.

Premda od ponedjeljka i oni kreću u štrajk, tužitelji poručuju kako su otvoreni za razgovor s Vladom.

"Upravni odbor Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) je sukladno najavi održao svoj peti sastanak danas (petak, 19. siječnja 2024.) i, na temelju prethodno pribavljenog izjašnjavanja članova Udruge, pozvao članove na provođenje mjera upozorenja na način da se poduzimaju zakonom propisane radnje samo u predmetima koji se sukladno zakonima i poslovnicima (državnoodvjetnički, sudski) smatraju žurnima i u predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta", kaže se u priopćenju koji je potpisala predsjednika Udruge, Anita Kalajžić.

Vrijeme trajanja ovih mjera, kaže se u priopćenju, predviđeno je od ponedjeljka, 22. siječnja 2024., do petka, 2. veljače 2024., odnosno tijekom deset radnih dana jednako kao i kod sudova s obzirom na to da državna odvjetništva postupaju pred sudovima.

Upravni odbor pozvao je članove Udruge, ali i druge državne odvjetnike i zamjenike državnih odvjetnika, na provođenje mjera imajući pritom u vidu zakonom propisane rokove kako ne bi nastupila nenadoknadiva šteta.

"Ponavljamo, Udruga smatra potrebnim donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije. Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) spremna je i nadalje nastaviti razgovore s nadležnim Ministarstvom pravosuđa i uprave radi donošenja cjelovitog Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika", poručili su tužitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:51