ZAHLAĐENJE

Pozdravite se sa suncem, slijedi velika promjena vremena: Stiže kiša i nagli pad temperature

Na kopnu od ponedjeljka do srijede promjenjivo i nestabilno te svježije, na Jadranu pljuskovi od srijede

Ahivska fotografija

 Zvonimir Barisin/Cropix

Kavu u nedjeljno jutro ispijali smo na suncu, no već iza podne kreće nestabilno vrijeme. Od ponedjeljak svježije i promjenjivije vrijeme, a sredinom tjedna slijede pljuskovi, kiša i pad temperature.

- Veći dio nedjelje na istoku Hrvatske pretežno sunčano i toplo. Poslijepodne i navečer uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavina, osobito u zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, a najviša dnevna između 24 i 26 °C. - rekao je mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a za HRT.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prijepodne prevladavati sunčano, navodi Dragojlović. Poslijepodne uz umjeren i jak razvoj oblaka, mjestimice se mogu očekivati i pljuskovi s grmljavinom, a ponegdje će oni biti jače izraženi. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

image

Kiša

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Na sjevernom Jadranu bit će pretežno sunčano. U gorskim krajevima oblačnije, ponegdje uz pljuskove i grmljavinu. Uz obalu će puhati slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom je od 22 do 25 °C.

- U Dalmaciji pretežno sunčano i toplo, ponegdje i vrlo toplo. U unutrašnjosti su uz umjeren razvoj oblaka ponegdje mogući pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenom moru jugo, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, uz obalu između 14 i 16 °C, a najviša dnevna uglavnom od 23 do 27 °C. Na jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka, uz najviše sunčana vremena. Vjetar povremeno umjeren južni i jugozapadni - objasnio je Dragojlović.

Sljedećih dana nestabilnije i niže temperature

Na kopnu od ponedjeljka do srijede promjenjivo i nestabilno te svježije. Povremeno će biti pljuskova i grmljavine, osobito u ponedjeljak i srijedu, dok će u utorak će većim dijelom izostati. Možemo očekivati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

- Na Jadranu u ponedjeljak i utorak djelomice sunčano te i dalje razmjerno toplo. U ponedjeljak će lokalnih pljuskova biti uglavnom na sjeveru, a u utorak na jugu. U srijedu promjenjivo s pljuskovima i grmljavinom. Vjetar većinom slab jugozapadni, u utorak na sjevernom dijelu prolazno bura, a u srijedu duž obale jugo - prognozirao je za HRT Dragojlović.

image

Kiša

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Kraj tjedna

Kako je vidljivo na sedmodnevnim modelima predviđanja temperatura DHMZ-a, iza srijede nastavlja se nestabilno vrijeme sa svježijim temperaturama i vjetrom.

U četvrtak će u Zagrebu najviša dnevna temperatura biti 13 stupnjeva te se očekuje kiša. U petak će najviša dnevna biti 15 stupnjeva te se povremeno očekuju pljuskovi. Razvedrenje se očekuje tek krajem subote, no temperature će biti oko 12 stupnjeva.

image

Vremenska prognoza za Zagreb

DHMZ

Prema DHMZ-u, u Osijeku će u četvrtak biti ipak nešto više temperature, najviša dnevna je 16 stupnjeva. Očekuje se nestabilno vrijeme popraćeno kišom. Petak će obilježiti naoblaka uz maksimalnu dnevnu temperaturu od 18 stupnjeva, krajem dana očekuje se kiša. Za vikend nešto niže temperature, maksimalna dnevna u subotu bit će 13 stupnjeva, naoblaka i kiša bit će opet prisutna.

image

Vremenska prognoza za Osijek

DHMZ

U Rijeci će situacija biti slična kao u Zagrebu. Četvrtak će obilježiti maksimalna dnevna temperatura 15 stupnjeva. Očekuje se kiša i povremeno razvedravanje, prema DHMZ-u. Tijekom cijelog petka padat će kiša, no temperatura neće biti znatno niža. Subota se nastavlja u istom tonu, razvedravanje se očekuje tek krajem dana.

image

Vremenska prognoza za Rijeku

DHMZ

Split u četvrtak može očekivati izmjenjivanje kiše i sunca, a najviša dnevna temperatura bit će 17 stupnjeva. U petak će temperatura biti jednaka, no očekuje se više kiše, krajem dana dolazi do razvedravanja. Vikend će započeti kišom, no već sredinom subote se očekuje sunčano vrijeme.

image

Vremenska prognoza za Split

DHMZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:46