OSIGURANA SREDSTVA

Potpisan sporazum: Rastu subvencije studentima za privatni smještaj

Ove akademske godine subvenciju je primalo svega 210 studenata, a iduće će po 60 eura mjesečno dobivati 2538 studenata

Radovan Fuchs i Željka Josić

 Damir Krajac/Cropix

Studenti će od iduće akademske godine dobivati povećane subvencije za privatni smještaj. Iznos subvencije iznositi će 60 eura dok je ove akademske godine taj iznos bio 26,4 eura. Uz povećani iznos subvencije povećava se i broj studenata koji će dobiti mjesečnu subvenciju troškova privatnog smještaja. Naime, ove akademske godine subvencija je dodijeljena samo za 210 studenata, a iduće akademske godine predviđeno je da se 60 eura mjesečno dodijeli za ukupno 2 538 studenata.

Sredstva za povećane subvencije studentima osigurana su u državnom proračunu u iznosu oko 1,5 milijuna eura, potvrdili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Studenti će pravo na subvenciju ostvarivati putem natječaja studentskog centra ili visokoga učilišta na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje. Tim povodom u petak su sporazum potpisali ministar Radovan Fuchs i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Subvencija je namijenjena studentima u 15 gradova, a njihova kvota u Zagrebu je 1275, Rijeci 300, Splitu 280, Varaždinu 200, Osijeku 173 i, primjerice, Petrinji 70 studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:04