‘ULAZNICA - 50 KN‘

Posjetili smo 1. hrvatski Muzej kanabisa: ‘Službenicima iz naših Ministarstava dajemo besplatan upad‘

U Petrinjskoj ulici, nasuprot MUP-a, otvoren je prvi hrvatski Muzej kanabisa, u koji smo prvi zavirili

Muzej kanabisa

 Vedran Peteh/Cropix

Ako vas put nanese u zagrebačku Petrinjsku ulicu, svakako svratite do broja 59, koji se nalazi nasuprot MUP-a, jer će vas tamo dočekati prvi hrvatski Muzej kanabisa, točnije konoplje – Cannabis Museum. Otvoren je svakog dana od 10 do 21 sat, a prostire se na dvije etaže te sadrži vanjski prostor, ukupne površine od 400 m2 koja je namijenjena svima koje zanima ova uvijek popularna biljka.

Odmah na ulazu dočekat će vas mala trgovina s raznim zanimljivim Hemps.hr proizvodima na bazi konoplje te dio s izloženim sortama kanabisa koje se mogu pogledati, pomirisati i kupiti.

image

Izložbeni primjerci u Muzeju kanabisa

Vedran Peteh/Cropix

Tu se nalazi i blagajna na kojoj možete kupiti ulaznice za muzej po cijeni od 50 kuna. I to ne bilo kakve ulaznice – za ove se doslovno može reći: popu*io sam kartu!

image

Muzej kanabisa u Petrinjskoj ulici

Vedran Peteh/Cropix
image

Ulaznice

Vedran Peteh/Cropix

„Napravili smo ulaznice za naš muzej koje se zaista mogu popušiti jer sadrže listiće koje možete smotati. Cijena je 50 kuna za sve, imamo i studentske ulaznice koje su nešto jeftinije, te grupne ulaznice“, rekao nam je Tvrtko Kračun, idejni začetnik prvog hrvatskog Muzeja kanabisa.

image

Tvrtko Kračun, idejni začetnik prvog hrvatskog Muzeja kanabisa

Vedran Peteh/Cropix

Kada kupite svoju ulaznicu, čeka vas zanimljiva tura – od upoznavanja s morfologijom (što je kanabis, od čega se sastoji, koje su podvrste i slično), preko mape koja donosi 6000 godina pisanog traga kanabisa i njegove upotrebe u novijem dobu, pa sve do usporedbe trenutnog stanja u svijetu s predviđanjima za 2024. godinu, ali i posebnog dijela koji se odnosi na bivšu Jugoslaviju, nekadašnjeg trećeg uzgajivača konoplje u svijetu. Također su u planu i brojne interaktivne radionice.

image

Dio postave Muzeja kanabisa

Vedran Peteh/Cropix

„Sam sam osmislio cijeli koncept, radio tekstove i dizajn. Naravno, 90 posto znanstvenih činjenica koje se navode u sklopu muzejske postave dolaze iz znanstvenih materijala koje sam prikupio tijekom godina. Posebno sam ponosan na izložbu o uzgoju u našem šatoru za uzgoj, gdje se nalaze pravi eksponati“, govori nam Kračun i dovodi nas u najzanimljiviji dio ovog osebujnog muzeja.

„To je dio za koji vjerujem da će se posebno svidjeti uzgajivačima konoplje. Imamo i interaktivni dio za njih, gdje moraju točno odgovoriti na svih pet postavljenih pitanja i dobit će 10 posto popusta. Tu predstavljamo najvažnije faze uzgajanja konoplje – od klijanja, ukorjenjivanja, vege faze, faze pred cvjetanje, samog cvjetanja i na kraju žetve. Imamo i pravu izloženu biljku kandžu“, objašnjava nam Kračun.

image

Božidar Kračun

Vedran Peteh/Cropix
image

Muzej kanabisa

Vedran Peteh/Cropix

Nakon toga krećemo prema gornjem katu muzeja, gdje nas putem dočekuju brojne zanimljivosti iz svijeta kanabisa - od prve prodane stvari putem interneta (pogađate koja je), preko toga kako je bivši američki predsjednik Richard Nixon, neznajući, pomogao Louisu Armstrongu da 'prošverca' marihuanu u zračnoj luci, pa sve do primjera Kolorada, gdje broj trgovina kanabisom triput premašuje broj McDonaldsa i Starbucksa zajedno.

Na gornjem katu dočekuje nas moderni kutak za fotografiranje u kojem će mnogi poželjeti snimiti fotografije za društvene mreže. Nakon toga dolazimo do koncepta koji je podijeljen na tri dijela. Prvi je o entogenoj upotrebi, gdje saznajemo sve o korištenju konoplje još od davnina, povijesti pravljenja hašiša, uz koje se poznate osobe veže kanabis, koja je bila uloga hippie pokreta, zašto je važan Amsterdam, koje poznate osobe konzumiraju kanabis i otvoreno govore o tome. Tu se nalazi i dio za ljubitelje filmova, kao i prostor posvećen neizostavnom dijelu pušačke kulture – jointu. Saznajemo i kakvo je današnje stanje u zapadnim zemljama koje su legalizirale kanabis. U posebnoj vitrini posjetitelji mogu pogledati eksponate (bez sadržaja) iz SAD-a, Kanade i drugih zemalja u kojima je kanabis legalan.

„Jedini u Europi imamo izloženu liniju proizvoda Houseplant, koju je pokrenuo poznati glumac Seth Rogen. On je sklopio partnership s tvrtkom Canopy Growth, koja je jedan od najvećih proizvođača u svijetu“, otkriva Božidar Kračun, koji zajedno s bratom radi u Muzeju kanabisa.

image

Izložbeni primjerci Muzeja kanabisa

Vedran Peteh/Cropix

Nakon toga stižemo do prostorije u kojoj saznajemo sve o medicinskoj upotrebi kanabisa. Posjetitelji će se tu susresti s endokanabinoidnim sustavom i saznati kako kanabis djeluje na njega, naučit će što su kanabinoidi i slično. Poseban dio posvećen je upoznavanju učinka kanabisa kod osoba koje imaju multiplu sklerozu, a svoj prostor dobio je i Rick Simpson, čovjek koji je napravio vlastitu recepturu za ulje od konoplje, prema kojoj ljudi diljem svijeta spravljaju ulje za oboljele od raznih oblika karcinoma. Zanimljivo je, otkriva nam Kračun, da Simpson živi u Zagrebu jer je oženio Zagrepčanku.

image

Rick Simpson

Vedran Peteh/Cropix

Poseban dio muzeja posvećen je negativnim kratkoročnim i dugoročnim učincima koji se javljaju kod osoba koje pretjeruju u konzumaciji kanabisa. Zatim stižemo do posljednje prostorije muzeja, koja je posvećena univerzalnoj upotrebi kanabisa, gdje saznajemo za što se još sve kanabis može koristiti.

„Od proljeća krećemo sa setom vikend-radionica na otvorenom. Posjetitelji će moći naučiti kako izraditi konop, kako napraviti vlastiti bio blok, a imat ćemo i posebne radionice za djecu koja će moći naučiti sve o konoplji“, otkriva nam Kračun, kojeg smo upitali i koji profil posjetitelja očekuje u svom muzeju.

„Očekujem strance, ali više smo fokusirani na naše ljude. Svi državni službenici iz Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova mogu pokazati svoje iskaznice koje potvrđuju da rade gdje rade i imat će besplatan upad ovdje. Neka dođu i neka se informiraju, mi ovdje zastupamo i negativne i pozitivne učinke kanabisa. Cilj nam je da se svi zajedno educiramo i vidimo kakav benefit ova biljka može imati za naše društvo“, objašnjava Kračun, čija priča ovdje ne staje: „U četvrtom mjesecu idemo u Rim jer ćemo ovaj muzej franšizirati te ga planiramo otvarati po cijelome svijetu.“

Stoga, nemojte „popušiti“ svoju priliku i svakako izdvojite malo vremena za posjet najmodernijem muzeju ovakvog tipa na svijetu, kojemu uz bok može stati samo muzej koji se nalazi u Los Angelesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:01