HULIGANIZAM U SPLITU

Policija podignula kaznene prijave protiv niza osoba zbog nereda u Splitu: ‘Ljudske su živote doveli u opasnost‘

Navijački neredi započeli su provalom navijača Hajduka na teren s namjerom obračuna s Dinamovim navijačima

Prizori nereda u Splitu

 Cropix

Policija nastavljanje postupanje zbog nereda i paleži koji su započeli u srijedu navečer nakon završetka nogometne utakmice Hrvatskog kupa, u kojoj je Hajduk u Splitu izgubio od zagrebačkog Dinama rezultatom 0:1 te je izbačen iz daljnjeg natjecanja.

Navijački neredi započeli su provalom navijača Hajduka na teren nakon zadnjeg sučeva zvižduka s namjerom obračuna s Dinamovim navijačima, što su spriječile policijske snage na Poljudu, no nasilje, palež i sukobi s policijom nastavili su se potom izvan terena.

Policijska uprava splitsko-dalmatinske županije priopćila je u petak da su njihovi službenici dovršili kriminalističko istraživanje nad 16 osoba i to 18-godišnjakom, dvojicom 19-godišnjaka, 21-godišnjakom, 22-godišnjakom, 25-godišnjakom, 27-godišnjakom, dvojicom 29-godišnjaka, 31-godišnjakom, 37-godišnjakom, 38-godišnjakom, 44-godišnjakom i trojicom maloljetnika.

"Za koje je utvrđeno postojanje sumnje da su 3. travnja u Splitu nakon završetka nogometne utakmice na gradskom stadionu Poljud na sjevernoj tribini i okolnim ulicama u gradu Splitu s ciljem izazivanja nereda, zajedno s većim brojem za sada nepoznatih osoba sudjelovali u mnoštvu koje je nasiljem prema drugim osobama, ugrožavalo javni red, poticalo na nasilje, prema većem broju osoba, te uporabom opasnog oruđa dovelo u opasnost život ili tijelo druge osobe čime su ostvarili obilježja kaznenog djela Izazivanje nereda iz čl. 324. st.2. Kaznenog zakona Republike Hrvatske", stoji u policijskom priopćenju.

image

Navijački neredi u Splitu

Nikola Vilic/Cropix

Nadalje se, kako se navodi, sumnjiče da su 3. travnja u Splitu nakon završetka nogometne utakmice na gradskom stadionu Poljud na sjevernoj tribini i okolnim ulicama u gradu Splitu uporabili silu i prijetnju prema policijskim službenicima.

"Odnosno pružali otpor policijskim službenicima prilikom obavljanja službe, te doveli u opasnost njihov život i tijelo, te je više policijskih službenika zadobilo tjelesne ozljede, čime su ostvarili obilježja kaznenog djela Napad na službenu osobu iz čl. 314. st.2. Kaznenog zakona Republike Hrvatske. Protiv navedenih je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava, te su predani policijskom pritvorskom nadzorniku. Kriminalističko istraživanje događaja se nastavlja", navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:27