NOVI USTROJ

Počeli s otkazima u splitskoj gradskoj upravi: Prvi je na redu član Kerumove stranke

Radi se o djelatniku Službe za imovinu koji je navodno zatečen u zloporabi radnih obaveza, no o svemu će se više znati ovog tjedna

Ivica Puljak

 Nikola Vilic/ Cropix/Cropix

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak ovih je dana počeo provoditi u djelo svoje ranije obećanje kako će neradnicima u upravi grada podijeliti otkaze.

- Neradnicima koji ne žele raditi, a dana im je prilika, dat ćemo otkaz, a oni koji žele raditi marljivo i pošteno, imaju mjesto u Gradskoj upravi - poručio je Puljak prije desetak dana, dodajući kako je cilj povećati povjerenje u gradsku upravu i naglasivši kako nedostaje stručnog kadra. A prvi na popisu za otkaze, kako prenosi Dalmatinski portal, našao se djelatnik iz Službe za imovinu. Navodno je riječ o članu HGS-a, stranke Željka Keruma. Puljak bi o detaljima tog slučaja uskoro trebao obavijestiti javnost, a riječ je o djelatniku koji je zatečen u zloporabi radnih obaveza.

Lažno bolovanje?

Prema pisanju portala, u kuloarima se već dulje vrijeme spominje radnik koji je dugo odsutan s posla, i koji je moguće na lažnom bolovanju, te da je gradska uprava našla i konkretne dokaze za to, i zatekla ga u nedjelu. Djelatnik je potom ponudio da mu se uruči sporazumni otkaz, kako bi mogao konzumirati neka prava, ali je to odbijeno, pa mu slijedi izvanredni otkaz. Portal navodi i kako se neće stati samo na tom slučaju, te da će u Banovini biti još otkaza.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, prije desetak dana, sa 17 glasova "za" izglasan je preustroj gradske uprave, pa sada ima osam upravnih odjela, umjesto 12, koliko ih je bilo ranije.

Centar su oko preustroja u Banovini podržala i dva vijećnika SDP-a, dok su ostali bili suzdržani. Gradonačelnik Ivica Puljak tom je prilikom izjavio kako mu je namjera da Gradska uprava postane najmodernija i najučinkovitija u Hrvatskoj, najavio je kako će u neke od upravnih odjela trebati zaposliti nove radnike, primjerice, u službi za izdavanje građevinskih dozvola, ili u službi koja se bavi fondovima Europske unije.

- Uspoređivali smo našu gradsku upravu s drugim upravama, ne samo u Hrvatskoj. Ima šarolikih situacija. Najviše ima problema u koordinaciji različitih službi, motivacija zaposlenih nije na najvišoj razini, ima problema u međuljudskim odnosima, otežano je donošenje odluka i upravljanje ljudskih resursima... Razmatrali smo više opcija i odlučili da buduća uprava imati osam odjela, za neke odjele raspisali bismo natječaje, pristupili bismo sistematizaciji, a o koeficijentima bi se glasalo u listopadu - pojasnio je tom prilikom gradonačelnik Puljak.

Odlasci u mirovinu

Komentirajući preustroj gradske uprave, Ivana Ljulj iz Mosta tada je na sjednici komentirala kako nema pojašnjenja po čemu bi taj ustroj bio bolji od starog, dok je HDZ-ov Tomislav Prljević istaknuo kako "bode oči veliki odjel društvenih djelatnosti". SDP-ov Davor Matijević tražio je da mu se dostavi plan odlazaka u mirovinu, jer kako je kazao, "nije siguran da će smanjenje broja odjela dovesti do pada zaposlenih u Banovini".

Lidija Bekavac iz Kerumova HGS-a, pak, tada je poručila kako reorganizacija nije u skladu sa zakonom, na što joj je Puljak uzvratio da "nema komentara".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:53