PREMIJER U VUKOVARU

Plenković u vukovarskoj Koloni sjećanja: ‘Pomirba nema alternativu...‘

Premijer tvrdi da proces odnosa Hrvata i Srba u Hrvatskoj mora biti sustavno unapređivan
 Marko Mrkonjic/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak kako smatra da politika pomirbe nema alternativu te kako "proces odnosa Hrvata i Srba u Hrvatskoj mora biti sustavno unapređivan“.

- Mislim da pomirba nema alternative - rekao je premijer za N1 televiziju, hodajući u koloni sjećanja na žrtve Vukovara.

Upitan jesu li donesene odluke da se u Vukovaru maknu ćirilične ploče, s obzirom da je popis stanovništva pokazao da je u tom gradu manje od 30 posto pripadnika srpske manjine, odgovorio je kako je to stvar većine, a HDZ je u Vukovaru u oporbi.

- Nisam primijetio da bi prava Srba ovdje bila problem, što će Gradsko vijeće odlučiti, vidjet ćemo - kazao je.

Poručio je i kako politika Vlade nije ta koja dijeli.

- Sigurno ne dijeli politika Vlade - odgovorio je na konstataciju da mladi u Vukovaru kažu da žive normalno, da se ne gleda tko je Hrvat, a tko Srbin, te da je politika ta koja dijeli.

- Ako vodimo politiku da su sve nacionalne manjine uz parlamentarnu većinu, da želimo poslati tu poruku koja je sjajna na razini europske prakse, u konačnici Tomislav Žigmanov je postao ministar u Vladi Srbije, i to baš za ljudska prava i prava manjina. To su sve koraci koji su, po mom dubokom uvjerenju, jedni mogući i ispravni smjer - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:52