OBLJETNICA POTRESA

Plenković stigao u Petrinju pa pohvalio Vladu za rezultate: ‘Radi se o povijesnoj obnovi‘

‘Potres koji je pogodio Petrinju i Banovinu bio je jedan od najvećih koji je Hrvatsku pogodio u posljednjih stotinu godina‘, rekao je premijer

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Na treću godišnjicu strašnog petrinjskog potresa, premijer Andrej Plenković s najbližim suradnicima je na potresom pogođenom području. Obilazak je započeo u Turkulinovoj ulici podjelom ključeva stanova stradalnicima u novom stambenom kompleksu. Osam zgrada s ukupno 128 stanova trebalo je biti završeno još ljetos, no s radovima se kasnilo. Većina stanova još nije opremljena za useljenje, pa će se "useljavanje odvijati sukcesivno narednih tjedana". Desetak sretnika ključeve je dobilo u petak, a uručili su im ih premijer Plenković, potpredsjednik Vlade i glavni operativac za obnovu Branko Bačić, te petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

- Kada promatramo grad Zagreb i Banovinu, možemo reći da se radi o povijesnoj obnovi, u odnosu na isporučenu kvalitetu objekata, ovo nadilazi obnovu nakon stradanja u Domovinskom ratu, u razmjerima koji su neusporedivi, dakle ovdje se ulazi u suvremen, moderne, potpuno opremljene objekte. Nismo htjeli provoditi obnovu po principu vraćanja u prijašnje stanje, jer da smo vratili sve u prijašnje stanje potrošili bi novac, da dođe neki novi potres sve bi propalo a mi bi vjerojatno bili optuženi za nemar u korištenju velikih sredstava. Zato ovaj koncept visokog protupotresnog standarda jest nešto sporiji i skuplji, ali je dugoročno sigurniji i isplativiji. Zato se dogodio procjep velikih očekivanja da sve bude munjevito gotovo, što realno s ovakvim potresom to nije moguće. Proces obnove u talijanskoj L‘Aquili koja je veličine kao cijela Banovina je trajao 14 godina, Italija je zemlja G7, malo su veći snažniji od nas, imaju više građevinskih firmi, tako da osjećaj za realnost od onoga što se očekuje da bude sve gotovo sutra, do stvarnog procesa ovako zahtjevne obnove i brojnih gradilišta plus poštivanje procedura, pa ako hoćemo i sigurno i po propisu i dugoročno dobro, to ne može ići preko noći - rekao je premijer Plenković nakon što je pobrojao projekte na kojima se radi, planove za obnovu te još jednom zahvalio svima koji su pomogli nakon potresa ljudima s ovog područja.

image

Primopredaja ugovora u Turkulinovoj ulici u Petrinji

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Zgrade u Turkulinovoj ulici u Petrinji

Goran Mehkek/Cropix

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić je kazao da je ispred nas još puno posla, ali iza je puno toga ostaloga napravljeno.

- Ono što me veseli je da svakodnevno dolazeći ovdje svjedočim da su naši sugrađani zadovoljni ovime što radi hrvatska Vlada. Uvijek se može brže i bolje, ali je najvažnije od svega da u tom poslu ne posustajemo. Koliko smo ponosni i zadovoljni što obnavljamo zgrade, škole, bolnice, fakultete i vrtiće, najvažnije je da se na Banovinu vrati život, da svi ti objekti imaju smisla - rekao je ministar Bačić.

Gradonačelnica Magdalena Komes je rekla kako "imamo problem s građevinskim sektorom pa je apelirala na sve građevinske firme da se odazivaju na pozive Ministarstva, Županije i Grada".

image

Magdalena Komes predaje ugovor stanovnicima Petrinje

Goran Mehkek/Cropix
image

Branko Bačić predaje ugovor stanovnicima Petrinje

Goran Mehkek/Cropix

- I dalje trebamo građevinski sektor, veliki je broj gradilišta, ali bi bio i veći kada bi se građevinci u većem opsegu odazivali na sve te naše pozive. I dalje trebamo podršku za ostvarivanje velikih projekata kako bi zadržali stanovništvo na ovom području - rekla je gradonačelnica Komes.

Petrinjci Stanko i Marin Šerbedžija s djecom Lukom i Petrom jedni su od budućih stanara nove zgrade. Stanovali su u državnoj kući koja je u potresu srušena. Prethodne tri godine su se snalazili, Marina je bila kod svojih roditelja, Stanko ih je posjećivao, jer je bilo premalo mjesta za sve. Ključevi im nisu još uručeni, trebalo bi se to realizirati nakon Nove godine.

- To je također za nas privremeni smještaj, ali je to za nas velika stvar - rekla je Marina.

Luka i Ana Radošević u tri godine su se tri puta selili nakon što je potres ispod njihove kuće napravio klizište, a s njima i dvoje malo djece te Lukina majka.

- Prvo smo bili u kontejnerima, onda u dva privatna smještaja tako da će nam ovo biti četvrta lokacija. S obzirom na to da nas je petero, ovdje nas čeka 90 kvadrata, stan još nismo vidjeli jer se provodi montaža, ali su nam rekli da bi poslije Nove godine trebali useliti. Nadam se da će ovo biti dugoročnije, možda i naš stalni smještaj - rekao nam je Luka Radošević.

Tri su godine prošle od potresa magnitude 6,2 prema Richteru koji je 29. prosinca 2020. u 12,19 sati pogodio Petrinju i okolicu. Sedam je osoba u njemu poginulo, a prouzročio je veliku štetu.

U Majskim Poljanama kod Gline poginulo je petero osoba, u Petrinji je smrtno stradala 13-godišnjakinja Laura Cvijić, najmlađa žrtva potresa na Baniji. Među žrtvama je žena koja je ozljedama zadobivenima u potresu podlegla u ožujku 2021.

U potresu je ozlijeđeno 28 osoba, a još dvoje je poginulo u raščišćavanju ruševina od potresa, pokazuju podaci Civilne zaštite. Bio je to drugi potres nakon što je Baniju 28. prosinca zatresao onaj magnitude 5.0 prema Richteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:51