PRIPREME ZA IZBORE

Plenković reagirao na objavu ljevice: ‘Nasuprot nas imamo po treći put neke kobasičaste koalicije...‘

Premijer je gostovao u Dnevniku HRT-a

Andrej Plenković

 Hrt/screenshot/

- Nasuprot nas imamo po treći put neke kobasičaste koalicije sklopljene s konca i konopca. Morali su čuti našu odluku, naše nositelje lista da se brzo nađu i kažu, "eto nas ima 10", rekao je za središnji Dnevnik HRT-a premijer Andrej Plenković komentirajući najavu lijeve oporbe da ide na izbore u "Koaliciji za bolju Hrvatsku".

Plenković je rekao kako odluka o raspuštanju Sabora dolazi jer su vladajući odlučili da izbori budu održani u miru, prije ljetne sezone.

- Mi smo sve ovo vrijeme planirali da izbori za novi saziv Sabora budu održani u miru, van ljetne turističke sezone, da budu održani nakon nekoliko ključnih odluka koje smo pripremali kao Vlada - prva je odluka o rastu plaća za ljude koji rade u državnoj i javnoj službi, najveći rast plaća u povijesti za 245 tisuća ljudi. To će sve biti primijenjeno za plaću u ožujku, početkom travnja, rekao je.

Najavio je donošenje novog paketa mjera pomoći kada se radi o energetici i umirovljenicima.

- Jednako tako, Vlada će idućeg tjedna na sjednici Vlade donijeti novi paket mjera, to je za naše građane posebno važno, to znači da mogu biti mirna, cijene struje i plina će ostati iste. Vlada će subvencionirati i naftne derivate. Izaći ćemo s posebnim paketom, jednakim onakvim kakav je bio uoči Božića za naše umirovljenike, kazao je.

- Što se tiče demokratskih procesa i kulture. U fazi smo da sedam i pol godina u kontinuitetu uživamo povjerenje hrvatskih građana. U demokracijama je dobro testirati povjerenje. Ovaj put idemo na izbore s ogromnim postignućima, nastavio je.

- Paket za umirovljenike će uključivati potpore za one koji imaju mirovine do 830, 840 eura. Obuhvaćeno je 800 tisuća ljudi. Sukladno razini mirovine, potpore su 160, 120, 80, 60 i 50 eura, dodao je.

‘Njihov posao je da traže probleme‘

Osvrnuo se i na kritike oporbe za koju tvrdi da samo traži probleme, a ne nudi rješenja.

- Oporba ima svoj pristup. Parlamentarna većina koja je odovorna i ozbiljna ima cijelo vrijeme svoj plan na kojem radi, smireno, staloženo i bez pritisaka onih koji bi htjeli imati dominantnu ulogu u stvaranju političkih tema, rekao je.

- Njihov posao je u zadnjih sedam i pol godina bio da u našim rješenjima traže probleme, a od onih koji samo traže probleme - nikad nećete dočekati rješenja, kazao je.

- Ta njihova igra narativa. Oni su svaki dan drugo. Ako ne idemo na izbore, onda je voda do grla, a ako idemo na izbore, onda je opet voda do grla. Mi smo dobro raspoloženi i sigurni u naša postignuća, poručio je.

Koalicija ‘Za bolju Hrvatsku‘

Komentirajući okupljanje 10 lijevo-liberalnih stranaka u koaliciju "Za bolju Hrvatsku", premijer je ustvrdio kako se nisu sustavno pripremali.

- Razlika između nas i njih je što se sustavno pripremamo za naš treći mandat. Mi smo, kad smo izašli s odlukom - upoznali parlamentarnu većinu i imali jasan smjer aktivnosti. Izašli smo spremni s nositeljima lista od prve do 11. izborne jedinice, rekao je.

Dodao je kako po treću put nasuprot vladajućih stoji "kobasičasta koalicija" te ustvrdio da, "košarkaškim rječnikom", vladajući vode 25 razlike.

- Nasuprot nas imamo po treći put neke kobasičaste koalicije sklopljene s konca i konopca. Morali su čuti našu odluku, naše nositelje lista da se brzo nađu i kažu, eto nas ima 10. Zadnji put ih je bilo 11, rezultat je bio, košarkaškim rječnikom, 25 razlike za nas. Idemo s postignućima, vizijom Hrvatske, činjenicama i istinom, kaže Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:05