UOČI SJEDNICE VLADE

PLENKOVIĆ RAZJASNIO DILEMU OKO RATNE ODŠTETE 'Još 1996. u Beogradu bilo je sve dogovoreno, bio sam prisutan tamo...'

 
Aleksandar Vučić i Andrej Plenković
 Tom Dubravec / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da bi sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji se priprema za posjet Zagrebu, volio razgovarati konkretno i sadržajno, te da u razgovorima dotaknu pitanje zaštite manjina.

Posjet je predviđen za idući tjedan, a Plenković je prije početka sjednice Vlade kazao da je hrvatski državni tajnik već prošli tjedan bio u Beogradu i u Vojvodini te da se razgovaralo i o bilateralnom sporazumu.

Danas se sastaje na razini pomoćnika ministara i državnih tajnika bilateralna komisija koja se bavi otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije - nestali, pravosudna suradnja, granice, povrat imovine, ratne štete.

- U konačnici je bilo i nekih dilema po pitanju ratne ošteta. Treba podsjetiti na Članak 7 Sporazuma o normalizaciji. Ja sam tada kao mlad diplomat sudjelovao u razgovorima pa se toga jako dobro sjećam. Sporazum je potpisan 23. 8. 1996. u Beogradu i dogovoreno je da se u roku od šest mjeseci potpiše sporazum za naknadnu, no taj sporazum nažalost nikada nije potpisan. Možemo i o toj obvezi razgovarati i prilikom ovog posjeta da onima koji nisu svjesni objasnimo jasan i opravdan interes Hrvatske- kazao je Plenković.

Plenković zadovoljan prognozama EK

Premijer je na sjednici kazao i da je Vlada zadovoljna zimskim prognozama Europske Komisije, koja očekuje ove godine stopu rasta hrvatskog gospodarstva od 2,8 posto, a u vezi Agrokora rekao je da će Vlada, nakon pregleda dokumentacije, odlučiti o eventualnim daljnjim postupanjima.

"Time smo i dalje na razini iznad procjena za prosjek EU, a ono što je posebno dobro da se te njihove projekcije poklapaju s onima projekcijama koje smo utvrdili i sami tijekom srpnja, a i kasnije prigodom planiranja proračuna i naših projekcija za 2019. To je jedno veliko ohrabrenje za sva postignuća koja smo napravili na području ekonomske i fiskalne politike u protekloj godini i vjerujem da ćemo na tom tragu nastaviti", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Istaknuo je da se EK osvrnula i na osobnu potrošnju, koja je veliki pokretač rasta i zaposlenosti, te ocijenio da su to vrlo jasni učinci porezne reforme, izvrsne turističke sezone i tendencije rasta plaća. "S ovim možemo biti vrlo zadovoljni. Svjetsko gospodarstvo raste, europsko gospodarstvo raste, a vidimo da raste i gospodarstvo u Hrvatskoj", kazao je Plenković.

U privremenim zimskim prognozama, objavljenima u srijedu, Komisija očekuje rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,8 posto, koliko je procjenjivala i prije tri mjeseca, pri čemu bi osobna potrošnja trebala ostati glavni pokretač rasta, dok najveći rizik i dalje predstavlja restrukturiranje Agrokora. Procjenjuje i da će rast gospodarstva u 2017. godini iznositi 3,2 posto, koliko je očekivala i u jesenskim prognozama. dok za 2019. godinu predviđa gospodarski rast od 2,7 posto.

"Osobna potrošnja ostaje glavni pokretač rasta, a rast plaća i zaposlenosti povećava raspoloživi dohodak i povjerenje potrošača. Prošle je godine oporavak investicija bio ograničen krizom u prehrambenom i maloprodajnom divu Agrokoru. Ipak, očekuje se oporavak investicija, s obzirom na rast kreditne aktivnosti u korporativnom sektoru, premda ishod operativnog i financijskog restrukturiranja Agrokora još uvijek predstavlja rizike", navodi Komisija.

Komisija predviđa da će gospodarstvo u EU28 ove godine rasti 2,3 posto, a sljedeće 2 posto, a iste procjene vrijede i za eurozonu. Premijer ostaje pri ocjenama oko Agrokora koje je dao ranije ovoga tjedna Osvrnuvši se na Agrokor, premijer je rekao da ostaje pri svojim ocjenama koje je dao na konferenciji u Strasbourgu te istaknuo da službe u Vladi pregledavaju dokumentaciju. "Kada taj proces bude dovršen, odlučivat ćemo o eventualnim daljnjim postupcima", poručio je između ostaloga Plenković.

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja koncerna Agrokor, načelno ne podržava njihovu visinu, a svoj sud o cijelom slučaju dat će kada se prouči izvješće koje je dostavio izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

U izjavi novinarima nakon plenarne sjednice Europskog parlamenta istaknuo je i da je Vlada u pogledu cijelog slučaja Agrokor napravila jedini mogući ispravan i ključan potez - donošenje zakona.

Medved: Na sastanku s Vučićem trebalo bi razgovarati o obvezama Srbije iz poglavlja 23

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u četvrtak prije sjednice Vlade kako očekuje da će se tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj razgovarati o obvezama koje je Srbija preuzela tijekom pretpristupnih pregovora o poglavlju 23, koje se odnosi na pravosuđe i temeljna prava.

"Mislimo da se na tom sastanku trebaju otvoriti i razriješiti ona pitanja koja je Srbija preuzela tijekom pretpristupnih pregovora, tj. poglavlja 23, koja su vrlo jasno definirana", odgovorio je Medved na upit o Vučićevoj izjavi kako je bolje da Hrvatska na susretu u Zagrebu ne povlači pitanje ratne odštete.

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da u Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti, Vučić je poručio kako, da je na Plenkovićevu mjestu, ne bi pokretao to pitanje.

"Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može ništa dobiti, već može mnogo izgubiti. Mogao bih to potkrijepiti tisućama teških argumenata", rekao je Vučić.

"Ja vas usmjeravam na one obveze koje je Srbija tada preuzela i očekujem da će se na sastanku u Zagrebu govoriti o tim pitanjima", rekao je Medved novinarima. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 18:26