BIJELI DIM IZ HDZ-A

Plenković potvrdio kandidaturu Primorca: ‘Jednoglasno smo ga podržali, on je budući predsjednik‘

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a rekao je da Dragan Primorac potpuno drukčiji od Zorana Milanovića, aktualnog predsjednika

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Sada je i službeno, naš poznati pedijatar, genetičar, znanstvenik i bivši ministar znanosti i školstva, Dragan Primorac objavio je kandidaturu za predsjednika Republike, a poslije podne premijer Andrej Plenković da će ga HDZ u tome podržati.

U video objavi koja traje točno četiri minute Primorac je naglašavao poruke "zajedništva", "pristojnosti", "uvažavanja", a u cijelom je nastupu aludirao na to da je sušta suprotnost aroganciji, svadljivosti i uvredama koje sipa aktualni predsjednik Zoran Milanović.

Hodogram njegovog starta u predsjedničku utrku bio je dogovoren s HDZ-om. Predsjednik HDZ-a i premijer Plenković je oko podrške Primorcu najprije razgovarao s koalicijskim partnerima, potom se u utorak prije podne oglasio sam Primorac, a poslije podne se održao sastanak Predsjedništva HDZ-a i uslijedila objava da HDZ stoji iza Primorca.

Naglasci kampanje, slogani, vizuali i poruke neće se znati prije jeseni, a za sada nije poznat ni cijeli Primorčev tim. Zna se tek da će jedno od glavnih lica njegove kampanje biti Božo Pavičin, glavni savjetnik aktualnog ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

Primorčevu kandidaturu vodstvo HDZ-a podržalo je jednoglasno, a kako je kazao Plenković, u vezi s time stranački vrh je suglasan u tri točke.

- Prva je da će Primorac biti ne samo kandidat nego i predsjednik, ima snažan pobjednički mentalitet i sportski duh pobjednika, bit će predsjednik Republike koji će poštovati Ustav i zalagat će se za vladavinu prava i surađivati s institucijama. Druga je da će Primorac pomoći Vladi u vođenju vanjske politike. Treća točka je da će Primorac biti predsjednik koji će vratiti istinski normalnost u kulturni dijalog u političkom i javnom diskursu - kazao je Plenković koji je između toga puno puta izgovorio kako će Primorac biti sušta suprotnost "kršitelju Ustava".

Pored HDZ-a Primorac u ovome času ima čvrstu podršku HSLS-a, te Vesne Vučemilović, bivše članice DP-a i Suverenista, dok će se ostali HDZ-ovi koalicijski partneri još izjasniti. Predrag Štromar (HNS) je bio sklon ideji da se liberalne stranke (uz HNS, HSLS, IDS, Fokus, međimurski župan Matija Posavec, te Centar Ivice Puljka) ujedine i istaknu svog kandidata za predsjednika Republike, ali inicijativa nije došla na vrijeme pa će se, kako sada stvari stoje, liberalne stranke podijeliti u podršci Milanoviću, Primorcu dok će Fokus, čini se, podržati Mariju Selak Raspudić.

Široka podrška

Damir Primorac računa na glasače HDZ-a, no pokušat će što više zahvatiti i centar. Uoči službene objave kandidature na svome Facebook profilu se najprije pohvalio susretom s kardinalom Josipom Bozanićem, te napisao kako su "posebice razgovarali o odnosu znanosti i vjere u hrvatskom društvu", a potom je uslijedila fotografija s Mirkom Filipovićem Cro copom uz opasku da je večeras na soku s dragim prijateljem i sportskom legendom.

U video objavi kandidature za predsjednika nije propustio naglasiti da se profesionalno ostvario izvan politike, neizravno poručujući kako se ne natječe za dužnost predsjednika Republike kako bi se "zbrinuo"

- Kad sam prije 15 godina svojom voljom napustio politiku, mislio sam da ona više neće biti dio mog života. Od tada svu energiju usmjeravam prema liječničkom pozivu i znanost. Evo me s odlukom da se kandidiram za predsjednika Republike Hrvatske, jer Hrvatska treba promjenu i može i zaslužuje bolje - objavio je Primorac.

- Duboko sam uvjeren da najteža kriza koja se može dogoditi jednom narodu jest ona moralna koja ostavlja duboke tragove u svakom čovjeku. Ako se na krizu morala nadovežu podjele unutar toga istog društva nemoguće je napraviti ozbiljan iskorak u budućnost, a budućnost ovisi o tome što radimo danas. I nje nema bez snažnog, složnog i sretnog naroda. Kao predsjednik želim vratiti uzajamno poštovanje i uvažavanje u govoru i ponašanju u hrvatsko društvo, posebice u politiku i javni život - kazao je kandidat za predsjednika koji će na izbore izaći s podrškom HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera.

U prvome obraćanju video porukom Primorac je naglasio kako predsjednik Republike uz strogo definirane ustavne ovlasti ima ogroman autoritet koji počiva na rezultatima neposrednih izbora.

- I baš zato predsjednik se mora ponašati onako kako bismo željeli da se ponašaju svi građani. On mora biti simbol zajedništva koji će pružati stabilnost i ulijevati povjerenje svim građanima u institucije hrvatske države. Predsjednik predstavlja i zastupa Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, naša opredijeljenost zapadnim vrijednostima je neupitna kao i naša strateška partnerstva. S druge strane u zemlji predsjednik treba biti onaj koji povezuje sve bez obzira na političke, vjerske, nacionalne i druge razlike - kazao je snažno aludirajući na ponašanje, te stabilnost i odmjerenost koji aktualnom predsjedniku sigurno nisu prednost.

Osvrnuo se i na vojsku kazavši da je predsjednik Republike vrhovni zapovjednik, istaknuo njezinu važnost za stabilnost zemlje, te podsjetio na žrtvu branitelja za samostalnu Hrvatsku.

- Politika je rad za opće dobro i bit ću najglasniji kada su u pitanju život i standard naših građana. Kao predsjednik ću učiniti sve da građani imaju život ispunjen blagostanjem i smislom, a Hrvatska mora postati država reda, pravde i prilika za sve - poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 22:25