PRATITE UŽIVO

Plenković otkrio kojih će troje ministara zadržati u Vladi; Resor dobiva i Frka-Petešić?

U četvrtak je iz Ureda predsjednika objavljeno i da je sazvana prva sjednica Sabora. Održat će se u četvrtak 16. svibnja u 11 sati

Zvonimir Frka Petešić i Andrej Plenković

 Ronald Goršić/Cropix

Ključni događaji:

- Andrej Plenković predao 78 potpisa i dobio mandat za sastavljanje nove vlade

- Milanović: Plenković dokazao da uživa povjerenje većine svih zastupnika

- prva sjednica Sabora će se održati 16. svibnja u 11 sati


NOVO 18:55 Doznali smo i što su još DP-ovci ispregovarali s HDZ-om. Novi ured pri Ministarstvu vanjskih poslova, koji bi se bavio pitanjima demografije i koji bi bio pod ingerencijom DP-a, jedan je od prijedloga kojeg su ispregovarali. Više pročitajte OVDJE.


18:40 Član predsjedništva SDP-a i kandidat za Europski parlament Predrag Fred Matić gostovao je u N1 Newsroomu gdje je govorio o sastavu nove vlade kao i nadolazećim Europskim izborima. Smatra da će nova vladajuća koalicija trajati kao i jogurt. Više možete pročitati OVDJE.


18:15 Zvonimir Frka-Petešić trebao bi zamijeniti Gordana Grlića Radmana u novoj Vladi HDZ-a i Domovinskog pokreta, doznaju 24sata.

Prije nego li je 2017. godine postao predstojnik Ureda predsjednika Vlade bio je i veleposlanik u Kraljevini Maroku. Rođen je 1969. godine u Parizu, a 1993. godine zaposlio se u veleposlanstvu u Parizu, te je nakon tri godine rada postao Ataše u veleposlanstvu u Parizu gdje je bio i treći tajnik te osoba zadužena za odnose s javnošću i javnu diplomaciju u tom veleposlanstvu.


17:18 - Anka Mrak Taritaš iz stranke Glas bila je gošća Newsrooma N1 televizije u kojem je s Ankom Bilić Keserović razgovarala o dogovorenoj parlamentarnoj većini i dogovorenoj Vladi između HDZ-a i Domovinskog pokreta, javlja N1.

"Mi koji smo dugo u politici uvijek gledamo u daljinu i vidimo neke stvari koje se sad ne vide. Nisu za badava bili dogovori u Banskim dvorima da DP-ovci vide što sve mogu dobiti. Neće to kratko trajati, tu su interesi toliko snažni da će tu zasigurno probati pod bilo koji uvjetima ostati što duže. Tu ima još sasvim dovoljno plijena", rekla je saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

Također je kazala: "Prije nekoliko godina sam pitala Andreja Plenkovića je li Pavao Vujnovac njegov Ivica Todorić pa se strašno uvrijedio. Još jedino fali da Pavao Vujnovac bude prvi potpredsjednik Vlade bez portfelja", rekla je pa dodala: "Ne vjerujem ništa, ne bi me iznenadilo da ono kažu da je Mario Radić najbolji za gospodarstvo pa da preuzme taj resor.

Naše gospodarstvo ovisi o stranim radnicima, a ti u kampanji govoriš protiv stranih radnika. Taj ministar će morati inzistirati na stranim radnicima. Bit će zanimljiva promjena koja će kod njih morati biti", rekla je.

Dotaknula se i demografskih mjera.

"Imam jedan prijedlog za demografiju. Bit će zanimljiva tema potpomognute oplodnje. Druge zemlje su digle dobnu granicu, omogućile su umjetnu oplodnju ženama koje nisu u bračnim zajednicama. Baš me zanima hoće li to naše novo ministarstvo demografije, a bit ćemo jedni jedini u Europi, uzeti neke dobre prakse iz drugih zemalja.

To će biti jedan od mojih prvih prijedloga. Nije demografija davanje novca. Skandinavske zemlje se godinama bore s tim problemom. Morate imati niz mjera, niz svih mogućih sektora", rekla je Mrak Taritaš.


14:58 - Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava potvrdio je u petak kako ga "u sadašnjoj fazi" ne zanima da bude dio nove izvršne vlasti te da mu je pitanje demografije važnije od poljoprivrede.

"Ostajem u Vukovaru. Ovo je moj treći mandat i ne bi bilo fer prema biračima otići u pola mandata. Da je situacija zahtijevala drugačije, dakako da bi i to bilo na stolu, ali smo ocijenili da za tim nema potrebe tako da ostajem u Vukovaru", rekao je.

"U izvršnu vlast u ovoj fazi ne idem", potvrdio je.

Dotaknuvši se resora koje bi Domovinski pokret dobio u novoj vladi, poljoprivrede i demografije, kazao je kako je za DP puno značajnije pitanje demografije jer, rekao je, ako nema ljudi, nema potrebe ni za čim.

"Ne brine mene Zagreb koji je možda i prenapučen, nego krajevi poput vukovarskog, Siska, Prevlake, Gorskog kotara i Međimurja. Dobili smo priliku promijeniti stvari na bolje, a ako ne uspijemo, trebaju doći neki drugi ljudi koji će znati. Nema tu mjesta pesimizmu", poručio je Penava u izjavi novinarima nakon obilaska infrastrukturnih projekata u Arheološkom parku Vučedol.

Također je rekao da će se vrlo brzo znati i imena ministara u novoj vladi, ne želeći izaći s imenima DP-ovih budućih ministara.


14:55 - Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je u programu N1 televizije današnji susret predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića na Pantovčaku.

Podsjetimo, susret je bio pomalo neugodan, trajao je samo 15 minuta, rukovanja pred kamerama nije bilo, a čulo se da Milanović komentira kako ‘klima uređaj radi‘. Plenković je šutio.

Puhovski je na to ironično rekao da ‘možemo biti sretni što se nisu potukli‘.

Više pročitajte OVDJE.


13:22 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je dao izjavu za medije nakon obilaska Sajma u Benkovcu s kandidatima na europskim izborima na HDZ-ovoj listi.

Osvrnuo se i na današnji susret s predsjednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku. Kaže da je prošao formalno.

Upitan tko će od trenutnih ministara ostati u novoj vladi, Plenković je ponovio da Marija Vučković i Damir Habijan sigurno ostaju, a da se o ostalima još nije razgovaralo. Dodao je i kako 100 posto ostaje Nina Obuljen Koržinek.

Više pročitajte OVDJE.


13:13 - Vesna Vučemilović je isključena iz članstva Hrvatskih suverenista, objavila je ta stranka na svom Facebook profilu.

- Poštovani, dužni smo obavijestiti hrvatsku javnost da je s današnjim danom izabrana zastupnica Vesna Vučemilović isključena iz članstva Hrvatskih suverenista.

Zastupnica Vučemilović protivno Odluci Predsjedništva Hrvatskih suverenista od 27. travnja 2024. godine dala je potpis Andreju Plenkoviću za novi mandat za sastavljanje Vlade. Ovim činom je grubo prekršila Odluku Predsjedništva Hrvatskih suverenista.

Izražavamo još jednom duboko žaljenje što je izabrana zastupnica Vesna Vučemilović izdala prvenstveno svoje birače, no za razliku od dotične gospođe Hrvatski suverenisti stoje na istom onom tragu na kojemu smo bili uoči izbora za Hrvatski sabor, te ne mijenjamo svoja stajališta „kako vjetar puše“, stoji u objavi Hrvatskih suverenista.


12:18 - Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine, gostovao je na N1 prije nego li je Andrej Plenković predao potpise predsjedniku Milanoviću te je komentirao formiranje nove hrvatske Vlade.

“Da je trebalo biti više potpisa, bilo bi. Ima dva potpisa i ja bih se zaustavio na tome jer se počela miješati Vlada i koalicija, o Vladi tek treba početi razmišljati. Nitko ne govori o programu”, rekao je Furio Radin. (op.a u međuvremenu je Plenković predao Milanoviću četiri potpisa manjinaca, među kojima nije bilo Radina).

Više pročitajte OVDJE.


11:52 - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić izjavio je u petak nakon prisege dragovoljnih ročnika u Požegi da je na premijeru Andreju Plenkoviću odluka hoće li ostati članom nove Vlade, poručivši kako je spreman za državu odraditi svaki zadatak, ali i da ne mora biti ministar.

"Bio sam spreman odraditi ovu ulogu i na pet mjeseci, uzeo sam ministarstvo i poziciju ministra kojem je isticao mandat za pet mjeseci", rekao je Anušić novinarima upitan vidi li sebe i dalje u Vladi.

Više pročitajte OVDJE.


11:45 - Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića stiglo je priopćenje o današnjod Odluci o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću.

- Odluku o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade RH predsjednik Milanović je danas i uručio Andreju Plenkoviću na sastanku održanom u Uredu Predsjednika Republike čime je Andrej Plenković postao mandatar za sastavljanje Vlade RH.

Prije nego što mu je predsjednik Milanović povjerio mandat za sastavljanje Vlade RH, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predao je Predsjedniku Republike potpise 78 izabranih zastupnika u Hrvatski sabor čime je dokazao da uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Prema Odluci o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade RH, odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar Andrej Plenković dužan je program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

Podsjećamo, predsjednik Milanović je u četvrtak, na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, donio i Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora za 16. svibnja 2024. godine.

Uz predsjednika Milanovića pri predaji potpisa i uručenju Odluke o povjeravanju mandata bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, a uz predsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a bio je predstojnik njegovog Ureda Zvonimir Frka-Petešić, ističe se u priopćenju Ureda predsjednika.


11:38 - Današnji susret Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića je trajao oko 15 minuta, nije bilo rukovanja pred kamerama, a Milanović je komentirao da radi klima uređaj.

Više pročitajte OVDJE.


11:32 - Dobili smo neslužbenu potvrdu da su potpise za mandatara dala četvorica zastupnika nacionalnih manjina i to Armin Hodžić, Robert Jankovics, Veljko Kajtazi i Vladimir Bilek. Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine očito se odlučio solidarizirati s troje zastupnika SDSS-a koji zbog uvjeta Domovinskog pokreta nisu smjeli biti potpisnici za većinu. No, kako nam kažu izvori u HDZ-u, to ne znači da neće na kraju svih osam zastupnika manjina podržati Vladu u Saboru, uključujući i SDSS.


11:15 - Andrej Plenković danas je stigao na Pantovčak i predsjedniku Zoranu Milanoviću predao 78 potpisa za sastavljanje nove Vlade. Nakon toga se oglasio na društvenim mrežama.

Više pročitajte OVDJE.


10:32 - Plenković je pri dolasku na Pantovčak, ugledavši medijske ekipe, rekao ‘Ipak ste tu, to je dobro za demokraciju‘. S njim u pratnji su bili predstojnik Ureda Zvonimir Frka Petešić i glasnogovornik Marko Milić, a uz predsjednika Republike Zorana Milanovića njegov predstojnik Ureda Orsat Miljenić. Susret je trajao oko 15 minuta, nije bilo rukovanja pred kamerama, a Milanović je komentirao da radi klima uređaj.


10:30 - Stigle su fotografije s Pantovčaka.

image

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Screenshot N1/
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image

Zvonimir Frka Petešić, Andrej Plenković, Zoran Milanović, Orsat Miljanic

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Predstavnici medija na Pantovčaku

Goran Mehkek/Cropix

10:25 - Andrej Plenković je Zoranu Milanoviću predao 78 potpisa za formiranje svoje treće Vlade.

To je 61 potpis, koliko je HDZ osvojio na izborima, 12 potpisa Domovinskog pokreta, jedan Vesne Vučemilović i četiri potpisa zastupnika nacionalnih manjina.


10:05 - Premijer Andrej Plenković upravo je stigao na Pantovčak kako bi predsjedniku Zoranu Milanoviću predao potpise potrebne za formiranje Vlade.

Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora održat će se u četvrtak, 16. svibnja.

image

Andrej Plenković

Screenshot N1/


09:48 - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić je u programu N1 televizije govorio o sastavljaju nove vlade te o ulogama koje će unutar nje biti podijeljene. Odgovorio je na pitanje hoće li i on ostati ministar.

- Sasvim sigurno, kao tehnički ministar, do imenovanja nove Vlade. To još nije bila tema o kojoj smo raspravljali, s obzirom da je glavna tema formiranje većine. Nakon što danas predsjednik Plenković dobije mandat, pristupamno razgovorima oko kadrovske križaljke, rekao je Piletić i dodao da ne očekuje da će ostati na ministarskoj poziciji.

- Ne očekujem. Radio sam na svim različitim dužnostima, nisam pupčanom vrpcom vezan ni za jednu. Kad se usuglasimo oko strateških ciljeva, dogovorit ćemo se o budućnosti, rekao je.

Piletić smatra da njegovo ministarstvo neće biti restrukturirano, a kada je riječ o Domovinskom pokretu, kaže:

- To još uvijek nije tema. Ako netko ponudi kvalitetno rješenje, to ćemo vidjeti. Dosad nismo imali niti prijedloga. To će biti sastavni dio pregovora. Posla ima, ako tko želi dati doprinos, dobro je došao, zaključio je Piletić za N1.


09:01 - SDP-ova Ivana Marković, inače gradonačelnica Supetra, oglasila se na Twitteru kako bi komentirala izjave Stjepe Bartulice iz Domovinskog pokreta.

- Kaže jutros Bartulica da se strpimo jer nikakva promjena ne dolazi odmah. Da imamo strpljenja za nove promjene koje Hrvatska nestrpljivo očekuje,a za njega to znači smanjenje prava žena i manjina, Istanbulska, dovođenje u pitanje vrijednosti antifašizma…

Čekamo vas i ne bojimo se!, napisala je Marković.


08:59 - Bivša premijerka Jadranka Kosor se oglasila na Twitteru i kritizirala Domovinski pokret.

- Šef DP, vidim, parkira auto pred zgradom Vlade, tamo gdje je ogradama zabranjeno svima nama, a kad su ograde su postavljene AP je optuživao DP da su njegovali luđaka koji je pucao. Sad ujedinjeni jarani pretvaraju ograđeni trg u parkiralište. Riforme, napisala je Kosor.


08:24 - Vesna Vučemilović je potvrdila da je dala svoj potpis Andreju Plenkoviću za mandatara nove Vlade, javlja N1.


Predsjednik Republike Zoran Milanović danas u 10 sati primit će predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića koji će mu donijeti potpise zastupnika u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade RH.

Najprije je priopćeno da predstavnici medija nisu predviđeni na sastanku te da će Ured predsjednika nakon sastanka objaviti priopćenje za medije, no kasnije je medijima ipak poslan novi poziv uz upute za dolazak.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je da će predsjednik Vlade Plenković predati predsjedniku Republike potpise zastupnika u Hrvatskom saboru "koji čine novu parlamentarnu većinu".

Izbori zastupnika u Hrvatski sabor održani su 17. travnja 2024. godine, a predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 29. travnja.

U četvrtak je iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića također objavljeno da je sazvana prva sjednica Sabora. Zasjedanje će se održati u četvrtak 16. svibnja u 11,00 sati.

A nakon što se usprotivio koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture, povjesničar Josip Jurčević bit će izbačen iz Domovinskog pokreta. On je odbio dati svoj potpis Plenkoviću za mandatara, a predsjedništvo stranke trebalo bi predložiti sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti konačnu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:27