OBJAVA NA FACEBOOKU

Plenković: ‘Ako je mogla Europa, zašto nam Milanović i jataci nisu mogli čestitati na pobjedi?‘

Mnogi od njih su mu čestitke prenijeli osobno, a premijer Slovenije Robert Golob je to učinio i javno pred novinarima

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Službenih reakcija iz EU o rezultatima jučerašnjih izbora u Hrvatskoj nije bilo, i nije više običaj da institucije unije komentiraju unutarnje političke procese u nekoj državi članici, sve dok netko ne formira vladu. Međutim, izbori su se sa zanimanjem pratili jer oni utječu i na odnos snaga u Europskom Vijeću i ponašanje Hrvatske kao članice EU u ključnim pitanjima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije sudjelovao u radu Europskog Vijeća prvog dana no došao je na drugi dan tog samita. Rekao je da su mu kolege čestitali na pobjedi i izrazili nadu da će brzo formirati novu vladu. Mnogi od njih su mu čestitke prenijeli osobno, a premijer Slovenije Robert Golob je to učinio i javno pred novinarima u Bruxellesu gdje je sudjelovao na samitu Europske Unije.

- Mi smo u Sloveniji zadovoljni jer vjerujem da smo u zadnje dvije godine napravili veliki korak naprijed u odličnim odnosima i vjerujem da će se s novom vladom s istim vodstvom ti odlični odnosi nastaviti. Ja sam još sinoć čestitao na pobjedi Plenkoviću, sadašnjem i vjerujem budućem premijeru - rekao je Golob u Bruxellesu.

Upravo je Golob od Plenkovića u srijedu navečer dobio ovlasti predstavljati Hrvatsku na summitu EU za vrijeme dok na sastanku nije bilo Plenkovića. Šef jedne zemlje ili šef vlade ne može na samitu delegirati nekog drugog iz svoje vlade već mora zamoliti nekog kolegu u Europskom Vijeću iz neke druge zemlje članice EU. Do sada je Hrvatska u nekoliko navrata uglavnom za to zamolila premijere Slovenije, kao što je i sada bio slučaj.

Strahovi da bi Hrvatska od konstruktivne članice EU mogla postati problematična zemlja koja neće podržati jedinstvo EU oko Ukrajine, izazvani raznim izjavama predsjednika Milanovića, postoje u Bruxellesu, ali uglavnom među krugovima koji slabije poznaju unutarnje okolnosti u Hrvatskoj. Svakako i u Bruxellesu sada znatiželjno prate kako će se sastaviti nova hrvatska vlada ali i kako će se odnos snaga odraziti na europskim izborima za manje od dva mjeseca.

‘Šefovi vlada i država danas su mi čestitali na pobjedi‘

Ako je mogla Europa, mogli su nam i Milanović i njegovi jataci čestitati na pobjedi. Pristojno i kulturno, civilizirano, napisao je Plenković tijekom poslijepodneva na Facebooku.

- Šefovi vlada i država danas su mi čestitali na pobjedi, žele da i dalje ide smjerom sigurnosti i stabilnosti, da brzo formiramo novu parlamentarnu većinu i nastavimo raditi na boljitku građana i osnaživanju nacionalne ekonomije.

Koleg(ic)ama sam se ispričao da ću se morati malo prije kraja ovog sastanka Europskog vijeća vratiti u Zagreb kako bih krenuo u razgovore s potencijalnim partnerima, s ozbiljnim i odgovornim akterima, o sastavljanju Vlade RH.

Građani su kaznili ovu Milanovićevu koaliciju nebitnog naziva. No on nije u stanju priznati poraz, pa naokolo zivka tvrdeći da ga „ovaj ili onaj podržava“. Po običaju laže, nastoji zbuniti ljude, loviti u mutnom. Nema nikakve šanse da on i njegova posrnula partija formiraju Vladu. Za razliku od SDP-a i ostalih njegovih jataka, ja sam jučer čestitao svima koji su ušli u Sabor RH. I onima koje smo porazili - kaže Plenković. (D. A.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:34