PREDSJEDNIK DP-A

Penava: ‘Sa SDSS-om nikad, sa srpskom manjinom uvijek. Ne isključujem suradnju ni s HDZ-om, ni sa SDP-om‘

‘Puno toga je izrečeno što ne stoji, al po običaju to tako bude kad Andrej Plenković priča‘

Ivan Penava

 Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik DP-a Ivan Penava gostovao je u TNT-u N1 televizije u kojem je govorio o svojoj izjavi da je spreman surađivati s HDZ-om, suradnji s drugim političkim strankama, postizbornim koalicijama te drugim političkim aktualnostima, piše N1.

Penava je komentirao osvrt Andreja Plenkovića na njegovu izjavu da je spreman koalirati s HDZ-om nakon izbora. “Dakle, puno toga je izrečeno što ne stoji, al po običaju to tako bude kad Andrej Plenković priča, ali bilo je i točnih činjeničnih podataka”, rekao je Penava.

Kaže da su on i Domovinski pokret u “politici zbog stvari koje u Hrvatskoj ne valjaju, s kojima se svakodnveno suočavamo, a ne zbog toga da se dokazujemo i nadjačavamo preko medija tko je veći Hrvat kako to kaže Andrej Plenković”.

Na pitanje kako je moguće da će mu sad HDZ i Andrej Plenković odgovaraju kao koalicijski partneri, jer tako nije bio slučaj na posljednjim parlamentarnim izborima kad je Plenković bio isključen iz moguće kombinacije, Penava kaže kako je on rekao da ne isključuje mogućnost suradnje s HDZ-om.

“Isti odgovor bi bio da su me pitali i isključujem li suradnju sa SDP-om. Ne isključujem”, kaže Penava. Govori da je do izbora predaleko.

A Peović?

Rekao je da na mogućnost suradnje s Katarinom Peović ne bi odgovorio “ni sa da ni sa ne” “Dijametralno smo suprotni, svjetonazorski i mislim da u toj priči mi nemamo što raditi”, kaže Penava. “Da ne pričamo paušalno, trebali bi definirati suradnju, no mi svjetonazorski ne idemo skupa”, rekao je, a piše N1.

Objasnio je što znači da ne isključuje suradnju.

“Bačena je ta udica na koju se ja ne želim upecati. Mogu urednici opremat tekst i članke kako god hoće”, rekao je Penava pa se ponovno se vratio na Plenkovićevu izjavu. “Ja nikada nisam mjerio hrvatstvo nikome, pa ni ljevičarima, nemam na to pravo, a i ne mislim da je netko veći Hrvat od drugoga, međutim kad razgovaramo o narativu, kojeg je Plenković počeo, po čemu bi meni Andrej Plenković, koji surađuje sa SDSS-om, trebao biti bliži od Peđe Grbina. Što to čini njega više desno u odnosu na Peđu Grbina”, kaže Penava.

Kaže da trenutno ne priča o stranci-HDZ-u, već isključivo o osobnostima političara. “Volio bi da mi netko kaže po čemu je Andrej Plenković, kroz suradnju sa SDSS-om veći Hrvat, ima li on to pravo reći ili se svrstati desno. Ja mislim da nema”, kaže Penava.

O Škorinoj izjavi

Također, naglašava kako je izjavu koja se spominje, da DP može koalirati s HDZ-om, ali ne s Andrejem Plenkovićem je izgovorio bivši predsjednik DP-a Miroslav Škoro. “Je li to bilo mudro ili nije, ja uopće to ne želim komentirati. Prije svega meni je ta izjava politički nezrela, nepristojna, jer nalazimo se daleko od izbora i to se ne radi. Budući da sam bio u HDZ-u, jako dobro poznajem Andreja Plenkovića, i mogu reći da se tražila izlika. I da nije to rekao Miroslav Škoro, Plenković bi radio koaliciju sa SDSS-om jer je to bila agenda naručena izvana koju je, ako se sjetimo Ive Sanadera, isti je rukopis i sve iza toga je jednako”, kaže Penava.

“Naveo sam i protuprirodni blud Andreja Plenkovića i SDSS-a, i sad ja koji trebam razmišljati o Domovinskom pokretu i Hrvatskoj trebam razmišljati kako? Reći da odbijam apsolutno suradnju s HDZ-om, a čije nam je članstvo jednim dijelom blisko po promišljanjima, a onda bi poslije trebao odbiti i suradnju sa SDP-om i Možemo. I trebam ostati sam, kao otok, u situaciji kad svi surađuju sa svima, jedino se traži od mene i DP-a da se fokusiramo na izbore koji su daleko i da sad kažem ne mi smo sami. Ne želim se dopustiti tu priču.”, kaže Penava.

Na pitanje hoće li mu, u slučaju da u budućnosti koalira s HDZ-om smetati suradnja te stranke sa SDSS-om u dva mandata, Penava kaže da mu je Andrej Plenković u više navrata rekao da se protivi suradnji sa srpskom nacionalnom manjinom te da to nije baš tako. “Sa SDSS-om nikad, sa srpskom manjinom uvijek. Uostalom imao ih i u svojim redovima”, naglasio je Penava, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:22