BAHATOST BEZ GRANICA

Ovo je nestvarno: Na krovu u centru Splita osvanuo bazen, šef objekta u šoku: ‘Molim?! Prvi glas...‘

‘Odmah sam reagirao mailom, i vode nema više, a ja ne mogu visiti stalno gore. Oni jesu malo na svoju ruku, živahni, što bi se reklo‘

Bazen na Turističkoj palači

 Screenshot FB

Ugostiteljskoj "mašti" u splitskoj gradskoj jezgri očito nema kraja, a UNESCO-va zaštita je tek dobro došla poštapalica za Turističku zajednicu i vodiče po Dioklecijanovoj palači. Novi primjer je bazen kojeg su ugostitelji postavili na Turističku palaču koja je neposredno uz južno pročelje one puno starije carske Palače, piše Slobodna Dalmacija.

Dakle, ovih dana je osvanuo kratki video na kojem se vidi plavetnilo bazena na Turističkoj palači. Kad je bazen osvanuo, i ima li dozvolu?

Novinari Slobodne su poslali video arhitektu Deanu Stubnji koji je izradio projekt po kojem je izvršena rekonstrukcija Turističke palače i upitali ga imali veze s time.

image

Dean Stubnja

Božidar Vukičević/CROPIX

- Vaš video mi je prvi glas o tom bazenu?! O tome do sada nisam imao nikakvih saznanja, tako da ne znam kada je to nastalo. Niti me itko o tome kontaktirao, niti sam u tome sudjelovao. - odgovorio je vidno iznenađeni arhitekt.

Novinari su ga upitali ima li kakva autorska prava u ovom slučaju, odnosno je li ga onaj koji je intervenirao trebalo kontaktirati?

- Imam li nekakva autorska prava, vjerojatno da, ali u kojem odnosu i na što ne znam podrobno, iz zakona mi nije baš najjasnije - odgovorio je Stubnja.

Nakon toga su novinari poslali mail s videom pročelniku Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Teu Vojkoviću, kojeg su pitali je li im tko poslao zahtjev da se izda akt za gradnju bazena i da li se ovako nešto smije graditi bez dozvole. Odgovor do zaključenja teksta nisu dobili.

Nešto više su doznali od vlasnika tvrtke "Valleus" koja je nositelj prava plodouživanja na Turističkoj palači kojeg mu je dodijelio Grad kao vlasnik prostora. Naime, vlasnik Stipe Mađor je potvrdio da su "akciju bazen" izveli ugostitelji bez papira i bez njegovog odobrenja.

image
Vojko Bašić/CROPIX

- To su najmoprimci išli napraviti. Nije to bazen, samo pet šest centimetara vode. Tako je bilo zamišljeno... Ali, ja sam im odmah poslao dopis. I vode nema više. Tako da to neće ići.

Premda je sve to bilo montažno, rekao sam da ćemo, iz čisto statičkih razloga, trebati tražiti papire i dozvole, ako ćemo to raditi. Nakon što sam im poslao dopis, oni su ispraznili vodu. Koristit će to za sjedenje, kao i ovaj drugi prostor - kazao je Mađor.

image
Vojko Bašić/CROPIX

Znate li što vam ugostitelji rade? Oni su ovo napravili na svoju ruku, bez vašeg odobrenja?

- Tako je, oni su to napravili pod uređenjem interijera. Odmah sam reagirao mailom, i vode nema više, a ja ne mogu visiti stalno gore. Oni jesu malo na svoju ruku, živahni, što bi se reklo.

Kako je uklonjena muzika, probali su više restoranski raditi. I oni se bore. Troškovi su ogromni, ali ne opravdavam nikoga. No, ne treba svaku "dlaku" izvlačiti. Kako naši po tim prijavama rade, pet centimetara vode su stavili i odmah svi skoče - tumači ove bespravne radove Mađor, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:39