KOLEGIJ ZA VOĐE

Otkriven još jedan Banožićev akademski angažman, istražuje ga i Povjerenstvo: Problematičan je iz više razloga

Banožića je predložio zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) nekoliko mjeseci nakon što je postao ministar obrane

Mario Banožić, ministar obrane Republike Hrvatske (MORH).

 /Darko Tomas/cropix

Ministar obrane Mario Banožić sunositelj je kolegija na studiju Vojnog vođenja i upravljanja, što je još jedan njegov akademski angažman, otkriva 24 sata.

Kako pišu, Banožića je predložio zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) nekoliko mjeseci nakon što je postao ministar obrane, a potvrdio ga je tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog ovoga je krajem srpnja otvorilo i predmet protiv ministra Banožića.

Nedavno je, inače, isplivala informacija i da je ministar Ekonomskom fakultetu u Osijeku platio 929 eura kako bi došao do zvanja izvanrednog profesora. No ta je njegova ambicija propala, piše 24 sata.

Osim predavanja na vukovarskom Veleučilištu "Lavoslav Ružička", ministar Banožić je, dakle, od siječnja 2021. i sunositelj kolegija Ekonomija obrane, čiji je izvođač Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu (FOI). Radi se o kolegiju na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na Sveučilištu u Zagrebu.

HVU je predložio Banožića, a vijeće u kojem čine većinu ga je prihvatilo, piše 24 sata.

MORH tvrdi kako ministar nije nositelj kolegija na HVU-u i naglašava kako Banožić nije ostvario korist u profesionalnom razvoju u akademskoj zajednici te kako za isti nikad nije primao novčanu naknadu.

24 sata pak izdvaja nekoliko elemenata zbog kojih je ministrov angažman problemtičan. Naime, FOI nije tražio sunositelja kolegija, već ga je predložio HVU, Banožić im je praktički nametnut.

Dalje, iako MORH tvrdi da je HVU pod Oružanim snagama, Ministarstvo obrane, kojem je Banožić na čelu, služi kao upravno tijelo Oružanih snaga.

Uz to, posao sunositelja kolegija podrazumijeva organiziranje predavanja, pisanje materijala za studente i kompetencije za posao pa 24 sata postavlja pitanje kakve kompetencije točno ministar ima za obavljanje tog posla.

Nejasno je i kako to ministar, kao sunositelj kolegija, nije ostvario korist u profesionalnom razvoju u akademskoj zajednici jer bi to podrazumijevalo da tamo ništa ne radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 16:19