POTRESAN PRIZOR

Otac najmlađe Pahokijeve žrtve došao na poprište masakra: ‘Moj sin bi bio živ da je ta gospođa odradila svoj posao...‘

‘Živio je sa mnom i sa suprugom, predivna osoba. Sada je u grobu‘

Slavko Fijala, otac ubijenoga Damira pred Domom za starije i nemocne Vianey
 

 Robert Fajt/Cropix

Crna zastava visi preko kapije na Domu za starije i nemoćne Vianey u Daruvaru, ispod nje gori tridesetak lampiona, položeno je nekoliko buketa.

Na ogradi su osmrtnice tri od šest žrtava ubilačkoga pohoda umirovljenoga vojnog policajca Krešimira Pahokija - Bosiljke Njegomir, Damira Fijale i Zdenke Leder. Muškarac krupnije građe prilazi i pritišće dugme zvona desno na zidu u petak u 10.45 sati.

image

Dom za starije i nemoćne Vianey

Robert Fajt/Cropix

Dok čeka da mu netko otvori, gleda u srednju osmrtnicu, jedinu plave boje. Oči su mu zasuzile, brada se zatresla. Otac je to pokojnoga Damira, Slavko Fijala, u četvrtak je pokopao sina, dan kasnije je na njegovo radno mjesto došao po stvari. Vrata mu je otvorila Marija Ivandekić, kći vlasnice Doma Ane Ivandekić.

Marija je izuzetna osoba. Ima teško ranjenog zaručnika Svena, majku ranjene duše i tijela koja se još uvijek nije oporavila od šoka koji je doživjela u ponedjeljak ujutro, ima teško bolesnoga oca, ali ima i nadljudsku snagu da brine o ostalim štićenicima doma prebačenima u Veteranski centar, i da pruži utjehu obiteljima stradalih.

Na ispraćaju je čvrsto zagrlila ovog slomljenog čovjeka i on je zagrlio nju. Šutke su se rastali, ona je otišla u Dom, on se okrenuo prema automobilu noseći u rukama najlonsku vrećicu. Izrazili smo mu sućut. Niti smo tražili izjavu, niti ju je on želio dati. Krenuo je prema sjedalu ali onda se vratio suznih očiju.

image

Osmrtnica Damira Fijale

Robert Fajt/Cropix
image

Osmrtnice na Domu u kojem se dogodio masakr

Robert Fajt/Cropix

- Nisam u stanju ni za što, strgalo me, slomilo me. Živio je sa mnom i sa suprugom, predivna osoba. Sada je u grobu. Da je ovoga gospođa sutkinja zatvorila kada je napravio onaj incident, moj sin bi sada bio živ. Od supruge sestra je umrla sa 23 godine, bilo je teško, ali bila je bolesna. Ovo je drukčije. Njega sam dovezao raditi. Dva tjedna prije toga je bio na godišnjem. Dovezao sam ga u 7, a za dva sata su mi ga ubili - kaže nam gospodin Slavko.

Damir je preminuo u svojoj 37. godini, sahranjen je dan ranije na Gradskom groblju Daruvar, a osim ova Slavka ispratila ga je majka Zdenka, te brat Ivan s obitelji, kao i rodbina, prijatelji i brojni građani. Policija se u petak osvrnula na kritike u postupanju prema Pahokiju 20 lipnja, kada se dogodio incident s Damirom Kusom. Tvrde da nema dokaza da je pahoki tada koristio pištolj niti ga Kusu gurao u ustao, kako se pisalo, te da sistem nije pogriješio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 13:00