JUTARNJI DOZNAJE

Osuđeni za nasilje u obitelji neće se više moći kandidirati za župana ili načelnika

Zakonske izmjene stupit će na snagu prije održavanja lokalnih izbora u svibnju ove godine
Ivan Malenica
 Bruno Konjević/Cropix

Župan požeško-slavonski, Alojz Tomašević, koji je krajem prošle godine pravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine zbog nasilja u obitelji nakon što je pretukao svoju suprugu, neće se moći kandidirati na idućim lokalnim izborima u svibnju, doznaje Jutarnji list.

Naime, Ministarstvo pravosuđa i uprave krenulo je u izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima koji će na snagu stupiti prije održavanja ovogodišnjih lokalnih izbora, a koje će spriječiti da se nasilni župan kojeg je HDZ izbacio iz stranke, ali ga nije mogao maknuti s dužnosti, ponovno kandidira.

Bludne radnje

Izmjene će, kažu nam u Ministarstvu pravosuđa i uprave, ići u smjeru da će se uz postojeća kaznena djela koja su zapreka za kandidiranje na izborima, ugraditi i nova i to nasilničko ponašanje, zanemarivanje djeteta, spolno uznemiravanje, prostitucija i bludne radnje.

Župan Tomašević pravomoćno je proglašen krivim zbog počinjenja dva kaznena djela - protiv braka, obitelji i djece, nasilja u obitelji i protiv života i tijela.

Sadašnji Zakon, koji je mijenjan 2016., propisao je da "birači i političke stranke ne smiju za člana predstavničkog tijela jedinice niti za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihovog zamjenika kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene (uključujući i uvjetnu osudu) na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci" za niz kaznenih djela propisanih Kaznenim zakonom, od ubojstva, do zloporabe položaja i ovlasti, ali dosad nije bilo zapreka da se za dužnost lokalnog čelnika kandidira pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnik ili netko tko je osuđen za spolno uznemiravanje.

Osim zbog bivšeg stranačkog kolege nasilnika, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u izmjene ide i zbog još jedne HDZ-ove dužnosnice i to Anite Nosić, načelnice Lovreća, koja je zbog subvencija za POS-ov stan u Zagrebu na pola godine promijenila prebivalište, iako je nastavila živjeti u obiteljskoj kući u Lovreću. Kada je slučaj dospio u medije, Nosić je ostala bez mandata općinske načelnice jer je tako Ministarstvo, a i sama Općina, protumačilo aktualni Zakon o lokalnim izborima - da mandat prestaje "ako mu prestane prebivalište s područja jedinice, danom prestanka prebivališta".

Međutim, Upravni sud u Splitu krajem listopada prošle godine presudio je drugačije. Oni su poništili rješenje Općine zaključivši kako "uporište za tumačenje da joj prestaje dužnost općinske načelnice prema danu saznanja Ministarstva uprave ne proizlazi ni iz jedne zakonske odredbe".

Sud je, naime, utvrdio da je Nosić stvarno prebivala na području Lovreća, a da tijekom spora u kojem je ona tužila Općinu, tuženik nije dao nikakve dokaze kojima bi osporio njen iskaz, a uz to, njoj je isplaćivana i plaća za načelničku dužnost.

"Životno je nelogično i fizički nemoguće da tužiteljica istodobno prebiva u Zagrebu i svakodnevno obavlja poslove načelnice u Lovreću", zaključio je sud uz pozivanje na prijašnje presude prema kojima je "prebivalište mjesto na kojem se određena osoba trajno nastanila u namjeri da to bude centar njezinih životnih aktivnosti i interesa".

Sporno prebivalište

Ministarstvo je, inače, dobilo potvrdu MUP-a da je Nosić doista promijenila prebivalište te na temelju toga protumačilo da joj je po sili zakona prestao mandat. Međutim, sud nije smatrao da je to tako. Sada će se zakon mijenjati na način da više neće pisati da mandat prestaje danom prestanka prebivališta, nego danom odjave prebivališta kako ne bi bilo različitih tumačenja. Ova se odredba sada zapravo usklađuje sa Zakonom o prebivalištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:11