PREMINULA I PETA ŽRTVA

Organi pretilih Hrvata ne mogu izdržati rat sa svinjskom gripom

U Požegi je preminula i peta žrtva ovogodišnje sezone svinjske gripe u Hrvatskoj
 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZAGREB - Prva žena i ukupno peta ovosezonska žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj umrla je danas u Požegi.

Prve informacije govore da je imala upalu pluća kao komplikaciju gripe, ali nije bolovala niti od jedne kronične bolesti niti je bila cijepljena. Za razliku od nje, ranije umrla četvorica muškaraca, koji su također umrli zbog komplikacija nastalih u dišnom sustavu, pripadali su u rizičnu skupinu s obzirom na to da su imali višak kilograma, odnosno indeks tjelesne mase koji je prelazio 35, što znači da su bili debeli.

Osjetljiviji od ostalih

Liječnici još od prošle sezone gripe neprestano naglašavaju da je upravo debljina jedna od najvećih opasnosti za komplikacije koje može izazvati gripa. Uz debele ugrožene su i trudnice pa se, dakako, postavlja pitanje što je razlog, odnosno jesu li debeli i trudnice više imunološki oslabljeni ili ima i drugih razloga zbog koji su osjetljiviji na virus gripe od ostalog stanovništva.

Proizvodnja protutijela

Dr. Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za gripu, kaže da se ne može egzaktno reći što je konkretan razlog zbog čega pretile osobe imaju više komplikacija i češće umiru od gripe, pa čak i kad su cijepljeni. No, dodaje da je statistika neumoljiva i pokazuje da su uz trudnice najugroženije upravo debele osobe.

- Sigurno znamo da osobe s češćim komplikacijama imaju smanjen imunološki odgovor. Ponekad je razlog dob, primjerice djeca do 24 mjeseca nemaju dovoljno zreli imunološki sustav pa se teže suprotstavljaju novim patogenim tvarima. Isto je tako i sa starijim osobama kod kojih žlijezda timus, koja sudjeluje u proizvodnji protutijela, već u pedesetima lagano atrofira, što znači da im se narušava imunološki status - kaže dr. Draženović.

I sve kronične bolesti također dovode do disbalansa imunološkog sustava.

- Upravo debele osobe nerijetko imaju i neku kroničnu bolest koja im narušava imunološki sustav - ističe dr. Draženović. Dodaje da takve osobe također imaju hormonalni disbalans koji im onemogućava primjereni imunološki odgovor.

Otežan rad organa

- Ne treba zanemariti ni činjenicu da je volumen srca, pluća, jetre, limfatičkog sustava predviđen za prosječnu tjelesnu težinu. Njihov će rad biti otežan ako moraju raditi za desetke kilograma viška i neće se moći prilagoditi kad dođe do kritične situacije, odnosno kad se budu morali oduprijeti povećanoj koncentraciji bakterija ili virusa - kaže dr. Draženović.

Prema njegovu mišljenju, na osjetljivost debelih osoba mogao bi utjecati i hormonalni disbalans, a isto se odnosi i na trudnice jer on dovodi do imunološkog deficita koji omogućava da se razviju komplikacije. Drugim riječima kod debelih i trudnica radi se o skupu različitih problema koji u konačnici dovode do lošeg imunološkog odgovora pa bolest lakše izaziva komplikacije.

Što se tiče pak smrtnosti od gripe, po tome se prošlogodišnje prognoze nisu ostvarile. Naime, u svijetu je zabilježen prosječan broj umrlih od oko 50.000.

- Kod nas su lani dokazane 32 smrti od gripe, a vjerujemo da je objektivna brojka bila oko 60. Naprosto, sve smrti od gripe nisu laboratorijski potvrđene - kaže dr. Draženović.

Sada bolesno 10.000 ljudi

Svinjska gripa potaknula je i veći broj laboratorijskih analiza jer je ranijih godina u Hrvatskoj potvrđeno deset do dvadeset umrlih, a objektivno ih je bilo više. Razlike između stvarno oboljelih i umrlih te dokazanih slučajeva uvijek će biti. Ove sezone imamo petstotinjak pacijenta sa svinjskom gripom, a vjerojatno ima barem 10.000 onih koji su sada bolesni ili su već preboljeli gripu - zaključio je dr. Draženović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 06:57