VELIKI INTERES

Opća nestašica: Htjeli kovanicu od 25 kuna s uzorkom Pelješkog mosta, pa poljubili vrata banke

Reporter Jutarnjeg odlučio je provjeriti ima li kovanica drugi dan nakon izlaska u prodaju

Kovanica od 25 kuna

 Damjan Tadic/Cropix

Po prvi puta od 1997. godine, otkako se prodaju HNB izdanja prigodne kovanice od 25 kuna, banke su podcijenile interes građana pa je tako već prvog dana prodaje kovanice od 25 kuna s uzorkom Pelješkog mosta došlo do nestašice.

Ispred poslovnice PBZ-a na adresi Račkog 6 u Zagrebu ljudi su od ranog jutra čekali u redu kako bi kupili svoju kovanicu. Isfrustrirani, dočekali su otvaranje banke kako bi odmah iza toga poljubili vrata. Jer banke ispred koje su satima čekali – kovanice nisu imali. Mi smo odlučili provjeriti imali li kovanica drugi dan nakon izlaska u prodaju.

Zaputili smo se u jednu Raiffeisen poslovnicu koja je na službenoj stranici HNB-a navedena kao jedna od poslovnica koja bit trebala imati ove prigodne kovanice. Djelatnica nam govori kako ih oni nemaju. Jučer, na dan kada je trebala započeti prodaja ih također nisu imali, a danas su sve nestale odmah u jutarnjim satima.

image

Red za kovanice od 25 kuna

Damjan Tadic/Cropix

Ove prigodne kovanice koje se izdaju u ograničenim količinama u povodu obilježavanja povijesnih, političkih, znanstvenih, kulturnih, sportskih i drugih događaja već su postale vrlo popularne na Njuškalu. Naime, ondje se takva prigodna kovanica od 25 kuna s uzorkom Pelješkog mosta prodaje po cijenama oko 200, 250 kuna.

- Prilikom izdavanja prigodnoga kovanog novca od 25 kuna "Pelješki most" Hrvatska narodna banka obavijestila je sve banke kada će se pustiti u optjecaj i od kada ga mogu naručiti te podići u gotovinskim centrima Hrvatske narodne banke. Do početka stavljanja u optjecaj putem blagajne Hrvatske narodne banke, interes banaka je bio vrlo skroman, a dio banaka se tek zainteresirao nakon velikog interesa naših građana, poručuju iz HNB-a.

Dodaju kako je najviše građana dolazilo na blagajnu Hrvatske narodne banke te je tako dio kovanog novca bio preraspoređen na blagajnu, a ostatak je distribuiran zainteresiranim poslovnicama banaka.

- Zbog tih smanjenih količina namijenjenih bankama, one su odmah uvele ograničenje količina za zamjenu kako bi preostala količina bila dostupna što većem broju građana, poručuju iz HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:52