PANDEMIJA POPUŠTA

Od utorka blaže mjere: otvaraju se noćni klubovi, ugostitelji će smjeti raditi do 2 sata

Covid-potvrde ostaju u bolnicama, a na okupljanjima i na otvorenom i u zatvorenom dopustit će se veći broj osoba
 Duško Marušić/CROPIX

Iako su epidemiološke mjere, koje su trenutačno na snazi, predviđene do 31.ožujka, u utorak bi, kako neslužbeno doznajemo, na snagu trebale stupiti nove, blaže mjere. U tijeku su razgovori s epidemiolozima, a do kraja tjedna definirat će se što se točno mijenja.

Prema informacijama kojima raspolažemo, na stolu je povećanje broja osoba na okupljanjima na otvorenom i u zatvorenom. Također, radno vrijeme će najvjerojatnije biti produljeno do 2 sata, umjesto do ponoći kako je sada, a postoji mogućnost otvaranja noćnih klubova, koji su podnijeli najveći teret epidemije u posljednje dvije godine. Ono što se neće mijenjati, doznajemo, obavezne su covid-potvrde u bolnicama.

Blagi porast oboljelih

Sugovornici nam, naime, kažu da epidemija i dalje traje, ljudi umiru te je važno sačuvati najugroženije, a to su prije svega pacijenti u bolnicama.

Jučer je u Hrvatskoj na PCR-u bilo 1728 pozitivnih osoba, a udio pozitivnih među testiranima je visokih 28 posto. Podsjetimo, da bi se epidemija smatrala pod kontrolom, prema pravilima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), taj udio mora biti manji od četiri.

Blagi porast je vidljiv u odnosu na prošli četvrtak kada je bilo 1625 osoba kojima je covid potvrđen PCR testom, a tada je udio pozitivnih među testiranima bio 21,7 posto. Tjedan prije, također u četvrtak, bilo je 2559 oboljelih.

Hospitalizirana je 821 osoba, od kojih je 57 na respiratoru. Preminulo je još 18 osoba, što daje brojku od 15.294 umrlih od početka epidemije.

Iako su digitalne covid-potvrde ukinute kao obveza za odlazak na posao, kao i klijentima ustanova u javnim i državnim institucijama, još se uvijek koriste za veća okupljanja, odlaske u bolnicu i prelaske granice. Stoga je novost oko prihvaćanja, odnosno izjednačavanja brzog antigenskog testa, u smislu dijagnostike, s PCR-om na europskoj razini velika vijest.

Prije dvije godine

Europska komisija je 22. veljače donijela odluku koja omogućava državama članicama da izdaju digitalne covid-potvrde o preboljenju na temelju brzih antigenskih testova.

Na današnji dan prije točno dvije godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu pandemiju, a Hrvatska epidemiju. U Hrvatskoj je lockdown počeo 13. ožujka kada su škole i fakulteti u Istri prešli na online nastavu. Zanimljivo je da je taj dan bilo samo 13 novozaraženih 13.

Zabranjena su okupljanja više od pet osoba te zatvoreni ugostiteljski objekti i trgovine, osim za osnovne potrepštine. Zatim je 23. ožujka uvedena zabrana napuštanja mjesta prebivališta. Kada je u jednom danu bilo 78 oboljelih, trgovinama za prehranu ograničeno je radno vrijeme od 8 do 17 sati.

Potvrda za prelazak granica i nakon brzog testa

Covid-potvrda kojom će se moći prelaziti granice odsad će se moći dobiti i nakon testiranja brzim antigenskim testom. Naime, do sada su sve osobe koje su imale potvrdu bolesti isključivo brzim testom covid-potvrdu mogle dobiti samo na razine Hrvatske.

Od jučer se to promijenilo, tako da je omogućeno izdavanje EU digitalnih covid-potvrda o preboljenju temeljem brzoga antigenskog testa, kazali su iz Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).

Uvjet je da se testiranje obavlja u ovlaštenim laboratorijima. Potvrdu je moguće zatražiti i preuzeti 11. dan od prvog pozitivnog testa, a ona će biti valjana 180 dana.

Za prije evidentirane rezultate nalaza moguće je retrogradno preuzeti potvrdu o preboljenju ako pozitivan nalaz brzog antigenskog testiranja nije stariji od 1. listopada 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:57