POOŠTRENE MJERE

Od ponoći novi režim: Slovenci uvode kontrole oko prijelaza, evo kako ćemo i gdje odsad prelaziti granicu

Slovenija od subote uvodi privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom
 Damir Skomrlj/Cropix

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar potpisao je u petak odluku o određivanju graničnih prijelaza s Hrvatskom i Mađarskom na kojima će se dopustiti prelazak državne granice za vrijeme privremene kontrole. Na 14 prijelaza granicu će moći prijeći svi koji ispunjavaju uvjete, a još 18 će ih biti za one koji imaju pravo slobodnog kretanja prema zakonima EU.

Slovenija od subote uvodi privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, koja će za početak trajati do 30. listopada s mogućnošću produljenja.

Kako je priopćeno iz slovenskog MUP-a, uz 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet na granici s Hrvatskom i dva na granici s Mađarskom, osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema zakonima EU granicu će moći prijeći na još 18 graničnih prijelaza. To su državljani EU-a, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske i članovi njihovih obitelji, bez obzira na državljanstvo.

Slovenska policija podsjetila je putnike da se moraju pridržavati uvjeta prelaska granice na svakom graničnom prijelazu, izmijenjenog režima prometa, pridržavati se uputa policije i podvrgnuti se graničnoj kontroli. Prilikom prelaska granice dužni su pokazati važeću ispravu za prijelaz granice.

"Privremeno ponovno uvođenje nadzora na granici će se provoditi koordinirano i u suradnji s policijama Italije, Hrvatske i Mađarske", stoji u priopćenju slovenskog MUP-a.

image
Dragan Matic/CROPIX

Prema informacijama iz slovenske policije, kontrole na granicama ipak neće biti tako stroge kao prije ulaska u Schengen. Neće se zaustavljati sva vozila, niti će se pregledavati sve osobe koje prelaze granice, već će kontrola biti selektivna. Također, policija se neće nalaziti na svim prijelazima u tzv. graničnim kućicama kao nekad (neke od njih su u međuvremenu i uklonjene), nego će patrolirati na prikladnim mjestima na prometnicama. To sve znači da se na prijelazima ne bi trebale stvarati gužve, no tek treba vidjeti kako će to sve izgledati na terenu.

Granični prijelazi s Hrvatskom koji će služiti za međunarodni cestovni i teretni promet svima koji ispunjavaju uvjete: Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč i Petišovci. Prijelazi za međunarodni željeznički promet: Rakitovec, Ilirska Bistrica, Metlika, Dobova, Rogatec, Središče ob Dravi i Lendava.

Granični prijelazi za međunarodni cestovni i teretni promet za one koji to pravo imaju po zakonima EU su: Podgorje, Babno polje, Vinica, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Bistrica ob Sotli, Imeno, Rogatec, Ormož, Središče ob Dravi, Gibina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:45