NIKAD BOLJI REZULTATI

Oboren rekord iz vremena prije korone! Ovaj vikend Istru je pohodilo čak 10 posto više turista nego 2019.

Istru je za vrijeme uskršnjih blagdana posjetilo 50.000 gostiju što je u odnosu na rekordnu 2019. rast od 11 posto.

Rovinjske ulice

 Dusko Marusic/Cropix

U Istri nikad bolji turistički rezultat za uskrsne praznike. Ovaj vikend Istru je pohodilo čak 10 posto više turista nego rekordne 2019., godine prije korone. Prema podacima Turističke zajednice Istre dnevno je na najvećem hrvatskom poluotoku bilo čak 50 tisuća gostiju.

- Istru je za vrijeme uskrsnih blagdana posjetilo 50.000 gostiju što je u odnosu na rekordnu 2019. rast od 11 posto. Realizirano je 191.000 noćenja što je u odnosu na tu rekordnu godinu rast od tri posto. Prema smještajnoj strukturi 42% je realizirano u hotelima, 31% u kampovima te 27% u privatnom smještaju. Najbrojniji gosti bili su tradicionalno Nijemci sa 62.000 noćenja, Austrijanci s 26.000, domaći gosti s 22.500 te Talijani s 21.000 noćenja. Najposjećenije destinacije bile su Poreč, Rovinj, Umag i Funtana, poručili su iz istarskog TZ-a. Svoja je vrata otvorilo oko 40 velikih i isto toliko manjih hotela. Restorani i konobe su radili punom parom, a ukidanje epidemioloških mjera omogućilo je brojne manifestacije od kojih su se neke održale nakon dvije godine stanke.

Čelni čovjek istarskog TZ-a Denis Ivošević tvrdi da je za ovako odlične turističke brojke koje bi mogle najaviti dobru turističku sezonu, zaslužan kumulativni učinak procesa restrukturiranja i repozicioniranja Istre kao turističke destinacije.

- Prije 10 godina zimski mjeseci za turizam nisu ni postojali u Istri. Sada smo u prva tri mjeseca ove godine imali za 11 posto bolji turistički rezultat nego rekordne 2019. Definitivno je toj dobroj brojci za uskrsne blagdane pripomogla i dobra epidemiološka situacija i jer su sve protuepidemijske mjere ukinute. Značajan utjecaj na to imala je i činjenica da je Istra najbliža destinacija našima najznačajnijim emitivnim turističkim tržištima, ističe Ivošević. Kaže da je ovako dobar rezultat još značajniji kada se zna da je te rekordne 2019. Uskrs padao čak tjedan kasnije pa se praktički spojio s državnim praznicima u Italiji i Sloveniji koji padaju krajem travnja te prvomajskim praznicima.

- Praznici su te godine bili bolje posloženi nego ove. I zato ovakav rezultat raduje. I vjerujem da će se tako dobre brojke preliti i na kraj travnja te prvomajske praznike. Praktički do poslije prvomajskih praznika očekujemo kontinuitet i dobre rezultate. Što se tiče špice sezone, sve ovisi o tome kako će odvijati situacija u Ukrajini, ističe Ivošević. No, po najavama primjerice iz Slovenije, buking se nakon stanke kada je izbio rat na istoku Europe, ponovno pokrenuo.

- Da, i mi to vidimo, iako nemamo točne brojke. Teško je to danas kvantificirati. Nadamo se najboljemu, zaključio je Ivošević.

I u Poreču, istarskoj turističkoj perjanici su jako zadovoljni turističkim brojkama. Od početka godine pa do jučer ostvarili su 178.000 noćenja što je za 27% više od rekordne 2019. godine. Samo za Uskrs imali su 35.000 noćenja što je bilo, kažu, iznad svih njihovih predviđanja. Rekordna posjeta je bila u subotu kada je u Poreču bilo 9.813 gostiju.

- Popunjenost u zimskoj sezoni je pokazala da je Poreč poželjna sportska destinacija, a pri svakom značajnijem projektu ostvarena je sinergija privatnog i javnog sektora. Tako smo upravo u zimskom periodu ugostili važna sportska događanja poput EU prvenstva u boksu, EU prvenstava u taekwondo-u, dvije profesionalne biciklističke utrke (Trofej Poreča, Istarsko proljeće), bili smo baza zimskih priprema nogometnih prvoligaša. Nadalje, ovi su uskrsnji blagdani pokazali da je ljudima dosta ograničenja i zatvaranja te da je svima dobro došao godišnji odmor. Raduje nas što smo bili među najpoželjnijim destinacijama u Hrvatskoj što znači da smo kvalitetno obavili sve predradnje koje su potrebne da budemo u samome vrhu. Očekujemo dobar buking i kroz cijeli travanj s obzirom na tri velika praznika, Osvobodilna fronta, Festa della liberazione te prvomajski praznici, kad očekujemo veći priljev gostiju iz Slovenije te Italije. Ukoliko buking nastavi istim intenzitetom nadamo se odličnoj turističkoj sezoni, kazao je direktor porečkog TZ-a Nenad Velenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:09