VRHUNSKI ODMOR

NOVINAR ZALJUBLJEN U HRVATSKI OTOK 'Otišli smo do Hvara, ali jedva smo čekali da se vratimo u naše malo selo'

Korcula, 300712.Natjecaj Slobodne Dalmacije za najmjesto u Dalmaciji za najugodniji zivot.Konkurenta za natjecaj je i grad Korcula.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić / CROPIX

MELBOURNE - Strani mediji svakodnevno oduševljeno pišu o našoj obali, ali svi se oni uglavnom zaustavljaju u Splitu, Dubrovniku, na Hvaru te još par razvikanih destinacija. Rijetki odlutaju s utabane staze kojom se kreće većina turista, a još ih manje piše o odmoru iz snova na nekom, skrovitom kutku hrvatske obale.

Australski novinar Greg Stolz imao je sreće što mu je šogorica porijeklom iz Hrvatske, rodom iz Račišća na Korčuli. Preporučila mu je ljetovanje u ovoj oazi mira kamo je Greg s obitelji stigao nakon Rima, Firenze i Toskane.

'Popularnost Korčule raste, a neki je uspoređuju s mini-Dubrovnikom bez gužve', piše Greg za australski Herald Sun.

'Grad Korčula umrežen je uskim, popločenim ulicama uz koje su natiskane trgovine i restorani. Štandovi prepuni suvenira i lokalnih rukotvorina mame turiste da potroše kune, baš kao i niz restorana uz more gdje su pizze jeftinije i ukusnije od talijanskih.'

Greg je bio oduševljen gradom Korčulom, ali pravo iznenađenje uslijedilo je po dolasku u Račišće: 'Naši dani u selu započinjali su osvježavajućim plivanjem u moru. Potom bi otišli na kavu u lokalni kafić te doručkovali svježi kruh, rajčicu, salamu i sir na suncem okupanom balkonu našeg apartmana'.

Ono što je nama standardno ljetovanje, izgleda da je za dobrostojeću australsku obitelj prava avantura.

'Dani u Račišću prolaze polako, plivamo i ronimo u kristalno bistrom moru, sunčamo se na bijelim stijenama, vozimo mopede ili šetamo do skrivenih uvala i plaža, uživamo u sjajnoj dalmatinskoj kuhinji i pijuckamo vino dok gledamo bučnu partiju balote', ovako Greg opisuje Australcima tako egzotičan, a nama tako dobro poznat odmor na Jadranu.

'Dvodnevni izlet na Hvar, hrvatsku inačicu Ibize, proveli smo u želji da što prije napustimo to party odredište i vratimo se u naše malo selo', ovako završava svoj putopis Greg Stolz, Australac koji je otkrio sve čari Mediterana kakav je nekad bio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:13