NASTAVLJA SE AGONIJA ANTE LEDENKA

NOVI UDARAC BIVŠEM RADNIKU KOJI JE TEŠKO OBOLIO U TLM VALJAONICI Pozvan da se vrati na posao, pa ga odbila šibenska direktorica

Ante Ledenko
 Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

I dalje traje višegodišnja agonija i životno-egzistencijalna drama 30-godišnjeg Ante Ledenka iz Vukšića kod Benkovca, bivšeg djelatnika ex TLM 'Aluminiuma' koji je radeći devet godina kao ljevač u tamošnjoj Valjaonici obolio od fibroze pluća (odumiranje plućnog tkiva), te potom dobio i otkaz nakon što je 'šibenski aluminijaš' završio u stečaju krajem 2015. godine.

Kao što smo pisali u našem listu u više navrata, Anti Ledenku je u liječničkim nalazima fibroza pluća dijagnosticirana kao profesionalno oboljenje, te je temeljem toga HZZO još prije četiri godina izdao rješenje da mu se unutar tvrtke iznađe zamjensko radno mjesto u uredu.

Međutim, u slučaju Ante Ledenka zakon nije ispoštovala nekadašnja Uprava TLM 'Aluminiuma' prije stečaja, ali ni Uprava Impol TLM-a, novoosnovane tvrtke, nakon što je tvrtku na javnoj dražbi kupio slovenski aluminijski div Impol. Anti Ledenko nije pronađeno zamjensko radno mjesto sukladno njegovom zdravstvenom stanju i još nije vraćen u Impol TLM.

A još u utorak se činilo da je pred Ledenkom sretan rasplet njegove višegodišnje životne drame.

- U utorak me je na mobitel osobno nazvao Jernej Čokl, predsjednik Uprave Impola, dakle, čelni čovjek ove slovenske aluminijske korporacije koja je kupila šibenski TLM 'Aluminium'. Gospodin Čokl mi je kazao da se u srijedu ujutro javim u Upravu Impol TLM-a u Šibeniku, te da je sve dogovoreno da s direktoricom Impol TLM-a Marijanom Lažetom potpišem ugovor o radu za radno mjesto kartotekara u skladištu, da ću pisati otpremnice – ispričao nam je Ante Ledenko.

Međutim, u srijedu nakon sastanka 'iza zatvorenih vrata' s direktoricom Marijanom Lažetom, na kojemu su još bili prokuristica Danijela Troskot i član Uprave Impol TLM-a Šime Bubica, Ante Ledenko došao je pred novinare razočaran i ogorčen.

- Direktorica Lažeta mi je jasno kazala da za mene nema nikakvog posla u tvrtki, govoreći mi stalno da sam bolestan, te da mi ne želi dati ni posao u skladištu koji mi je najavio predsjednik Uprave Jernej Čokl. Još je dodala kako nju opće ne zanima što mi je Čokl obećao, da je ona u šibenskom Impol TLM-u glavna i da je uopće ne zanimam, da je ona na čelu tvrtke u Hrvatskoj za koju važe hrvatski zakoni, a da je Čokl na čelu tvrtke u Sloveniji za koju vrijede slovenski zakoni. Lažeta je još rekla kako je njima potrebno još osamdesetak radnika, ali da za me posla nema, ni na radnom mjestu pisača otpremnica u skladištu – rezignirano je ustvrdio Ante Ledenka.

Do kraja srijede i tijekom četvrtka Ledenko i njegov sindikalni opunomoćenik Vedran Uranija pokušat će ponovno stupiti u kontakt s Jernejom Čoklom, predsjednikom Uprave Impola te ga izvijesti o sastanku s direktoricom Lažetom i tražiti objašnjenje njezinih izrečenih stavova koja su u kontradikciji s prvim čovjekom slovenske korporacije.

Pokušali smo doći do izjave direktorice Impol TLM-a Marijane Lažete, no, ona nije odgovorila na naš upit upućen elektroničkom poštom. Prokuristica tvrtke Danijela Troskot nije se javljala na mobitel, unatoč našim višestrukim pozivima.

Za podsjetnik je da je Ante Ledenko danas bez ikakvih primanja. Živi s majkom Marijom od njezine mirovine od 1500 kuna, a koju je ona naslijedila od pokojnog supruga, Antina oca, koji je poginuo u prometnoj nesreći prije deset godina. Ante Ledenko, na radnom mjestu ljevača u TLM 'Valjaonici' zaposlio se 'zdrav kao dren' 2006. Godine. Nakon tri godine rada, Ante je obolio od Crohnove bolesti i celijakije.

Operiran je tada u KBC-u 'Rebro' te se nakon kratkog bolovanja vratio na posao u TLM. Zbog dijagnosticirane bolesti tražio je 2009. godine lakše radno mjesto, ali mu to tadašnja Uprava TLM 'Aluminiuma' nije odobrila. Nastavio je raditi kao ljevač, a zbog stalnog doticaja s otrovnim kemikalijama i tvarima te izloženosti alergenima staklene vune i azbestnih ploča, 2014. godine dijagnosticirana mu je fibroza pluća ili odumiranje plućnih tkiva.

Riječ je o trajnoj i neizlječivoj bolesti, a jedino rješenje je transplantacija pluća. U međuvremenu zbog jakih lijekova koje je zbog svih bolesti pio, dobio je i srčanu miokardipatiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 16:34