IDE GORE

Novi udar na džepove građana: Stiže veliko povećanje poreza na vikendice, evo koliko će se plaćati

Rovinjski gradonačelnik smatra da treba povećati i iznos od pet eura po kvadratu
 Duško Marušić/Cropix

Najnovija porezna reforma omogućava povećanje poreza na kuće za odmor, odnosno vikendice za nekomercijalni smještaj, i to do maksimalnih pet eura po kvadratu godišnje.

Tim bi iznosom općine i gradovi mogli nadoknaditi manjak svojih prihoda koji će nastati nakon ukidanja prireza. Dosad je taj porez, primjerice, u Istri koja ima tisuće kuća za odmor iznosio maksimalnih 15 kuna po kvadratu godišnje. Prema izračunu, za vikendicu ili apartman od 80 kvadrata dosad se plaćalo 1200 kuna, odnosno 160 eura godišnje, a sada će taj račun iznositi, ako se općine i gadovi odluče maksimalno podići iznos za tu istu kvadraturu, 400 eura. Mnogi su istarski načelnici općina i gradova, gdje se nalazi velik broj vikendica i apartmana, pozdravili tu odluku, posebno gradonačelnici iz redova IDS-a.

- Mi smo odavno tražili da se taj iznos poveća jer se nije povećavao već 20 godina. Na razini cijele Istre taj je iznos 15 kuna po kvadratu. To je jako malo. Zato smo tražili da se poveća, ako ni zbog čega drugog, onda zbog inflacije i njezinih učinaka. Radi se prije svega o vikendicama koje su u vlasništvu stranaca. Samo na našem području ih je oko dvije tisuća - ističe IDS-ov gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Građevinski boom

Dodaje da se od tih dvije tisuće kuća godišnje u proračun, koji iznosi oko 70 milijuna kuna odnosno 9,3 milijuna eura, godišnje slije samo 1,5 milijuna kuna odnosno oko 200 tisuća eura od poreza na kuće za odmor. S obzirom na građevinski boom koji trenutno vlada u Istri, a vezan je velikom većinom uz gradnju dodatnih apartmana i kuća za odmor koji predstavljaju druge domove stranaca koji dolaze u Istru, to je jako mali iznos. Zanimljivo je da je Novigrad dosad imao nula posto prireza, pa oni taj manjak neće osjetiti u proračunu.

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga smatra da se i iznos od maksimalnih 5 eura po kvadratu treba dignuti.

- Taj je iznos sada doista minimalan i iznosi nešto više od tisuću kuna godišnje po kući. Budući da je većina tih vikendica u vlasništvu stranaca, tražit ćemo da se taj iznos i poveća. Osnovno je da se u našoj državi riješi porez na imovinu, a i da se korigira porez na promet nekretninama koje većinom realiziraju stranci - smatra Paliaga u čijem je gradu prirez 6 posto.

Načelnici općina Medulin i Marčana, gdje su također tisuće vikendica i apartmana koji se ne iznajmljuju, još ne znaju hoće li povećavati iznose poreza. U obje općine prirez iznosi pet posto.

- Kod nas je oko 1500 vikendica i još 200-tinjak apartmana u nekomercijalnom smještaju, a s druge strane imamo 670 iznajmljivača - kaže nam načelnik Marčane Predrag Pliško.

Prvo analiza pa odluka

Dakle, dvostruko više je kuća za odmor koje se ne iznajmljuju i na njih se trenutno plaća porez od 10 do 15 kuna po kvadratu. No, Pliško smatra da prvo treba napraviti analizu proračuna.

- Još je rano za zaključke. Sigurno ćemo se prilagoditi jer prireza neće biti. Morat ćemo proračun sagledati u cjelini i vjerojatno ćemo ići prema tome da podignemo taj porez - rekao je Pliško. Medulinski načelnik Ivan Kirac prvo će sjesti sa svojim partnerima u obnašanju vlasti za stol, a tek onda donijeti odluku.

- Za sve treba napraviti izračun, ne može se takve odluke donositi ad hoc - ističe Kirac u čijoj je općini prirez pet posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:42