SLUČAJ KOSOVIĆ

Novi slučaj korupcije u HZMO-u: Šefu ureda dao veću mirovinu zbog ozljede stare 10 godina!

 Tomislav Kristo/CROPIX

Milimir Kosović, 71-godišnji predstojnik Ureda ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i jedan od najstarijih zaposlenika HZMO-a, uz to što je odavno trebao otići u mirovinu, na zanimljiv je način “ubrao” tri godine beneficiranog radnog staža. Naime, 1997. godine priznato mu je i 70-postotno tjelesno oštećenje iako je, prema dokumentaciji koju posjedujemo, ozljeda kralježnice nastala deset godina prije - 1987.

Na temelju toga izračunat mu je beneficirani radni staž za dobivanje mirovine unatrag 10 godina od dana kad je podnio zahtjev za priznavanje prava na tjelesno oštećenje, što je, prema mišljenju dugogodišnjeg zaposlenika HZMO-a s kojim smo razgovarali, u suprotnosti sa svim pravilnicima .

Stigao iz HŽ-a

- On je fenomen. Ja se u svojoj karijeri nisam susreo s takvim slučajem. Kada osoba podnese zahtjev, računa joj se maksimalno mjesec dana unatrag od dana pregleda, a njemu su priznali čak 10 godina unatrag - kaže naš visoki izvor iz HZMO-a.

Kosović će, kako doznajemo, dobiti naknadu na mirovinu zbog 70-postotne invalidnosti, što je u skladu sa Zakonom o mirovinskom osiguranju, ali je za razdoblje od 1987. do dana kada je podnio zahtjev za invalidninu dobio i gotovo tri godine beneficiranog radnog staža. A to je, pak, kaže jedan od zaposlenika HZMO-a, teoretski nemoguće. S plaćom od oko 10 tisuća kuna, dugogodišnjim radnim stažom i dodatkom zbog invalidnosti, mirovina će mu iznositi od 7 do 8 tisuća kuna.

Milimir Kosović, naime, od 16. studenoga 1970. do 20. travnja 1998. radio je kao direktor jednog od sektora u Hrvatskim željeznicama. Zbog neslaganja s nadređenima koji su ga htjeli degradirati, 1998. je dao sporazumni otkaz u -u, uzeo otpremninu od 84 tisuće kuna i došao u HZMO.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:16