‘NIŠTA NIJE GOTOVO‘

Nova formula Puljkova savjetnika: Ovo su razlozi zašto bi se Penava trebao dogovoriti s Možemo! i SDP-om

Vi trebate ‘veliku koaliciju‘ više negoli ona vas - poručio je Ivica Relković čelnicima Domovinskog pokreta

Zoran Milanović, Ivica Puljak

 

 Ante Cizmic/Cropix

- HDZ sa svojim koalicijskim partnerima nije pobijedio na parlamentarnim izborima. Oni nisu osvojili ni pobjednički broj mandata, a još manje pobjednički broj glasova koji bi im u pluralizmu davao ikakvo pravo na sviranje kraja utakmice. Pobjednik je trebao osvojiti 76 mandata, a oni ih imaju 61! - poručuje Ivica Relković, politički analitičar i konzultant te savjetnik gradonačelnika Splita i predsjednika stranke Centar Ivice Puljka.

Inzistirajući na tome da utrka za sastavljanje nove Vlade nipošto nije pri kraju, nego baš suprotno - da prava borba za formiranje saborske većine još zapravo nije ni započela, Relković se u svojoj najnovijom analizi objavljenoj na stranici kandidat.hr obrušio na, kako kaže, dominantni narativ da je još jedna Vlada predvođena HDZ-om i Andrejom Plenkovićem maltene gotova stvar.

- Ne znam smijemo li u Hrvatskoj više uopće raspravljati o političkim odnosima i stvarnostima, a da nas netko politički moćan ili ugroženo moćan ne pogleda prijetećim pogledom, jer mu remetimo zacrtani narativ u javnosti. A politika (u pluralnom društvu) upravo je natjecanje i sučeljavanje (da ne kažem suprotstavljanje) oko javnih pitanja. Naše najjavnije pitanje danas je - kako su završili parlamentarni izbori? Tko je pobijedio, a tko izgubio? U samo dva dana od izbora nametnuto je nekoliko nepreciznih teza kao neupitnih. HDZ je gotovo pa pobjednik izbora, te se druga strana nema što ni javljati oko sastavljanja većine. Gotovo da nije higijenski da netko s dvadesetak mandata manje uopće pomišlja o pobjedničkom ishodu. Gotovo da je nepristojno govoriti da je većina građana protiv HDZ-a, kad je on ostvario tako dominantnu prednost, pa je njegova pobjeda zapravo prava volja birača. Osporavanje takvog zaključka gotovo da je bogohulno. Ali, demokraciju hrani hrabrost rasprave, posebno kad su nametnute teze upravo samo to - nametnute, piše Relković na stranici kandidat.hr.

‘Popijte kavu‘

Savjetnik Ivice Puljka - koji je na izbore izašao u sklopu Milanovićeve koalicije Rijeke pravde - poručuje kako se "Rijeke pravde, Možemo!, Domovinski pokret i Most trebaju usuditi ‘popiti kavu‘, bez straha da ih se proglasi gubitnicima u međusobnom ratu izbijanja iz svake kombinacije".

- Rijeke pravde, a najviše SDP, treba se držati nužne logike da u sastavljanju tehničke većine najveću žrtvu moraju - dakle, moraju! - podnijeti oni kao najveći partner. Pod cijenu da ih opet napadne onaj splitski saboter kampanje (predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević, nap. a.) da Peđa Grbin time rasprodaje SDP-ove dionice. Dakle, SDP sorry, morate proći u ukupnom postotku pozicija najlošije - savjetuje Relković.

Puljkov konzultant ima savjete i za ostale stranke koje poziva u veliku antihadezeovsku koaliciju.

Most bi, kaže, trebao razgovarati "bez figa u džepovima".

- U sudjelovanju u tehničkoj većini vi trebate ponuditi svoju najveću ulogu (s nultom stopom spinova i figa u džepovima), ne zato što ja za vas navijam (jer i vi znate da ne navijam), nego stoga što trebate pokazati da zaista ne želite biti sukrivci za treći poguranac HDZ-u, čak ni indirektno. Nikola Grmoja i Marija Selak Raspudić trebaju biti ključne osobe tehničke većine. Bez ironije i podmetanja - kaže.

Čelnicima platforme Možemo! Relković poručuje da je njihovo prisustvo u tako zamišljenoj koaliciji (SDP - Centar i ostale liberalne stranke - Možemo! - Most - DP) od najveće važnosti: "Vi ste potrebni kao argument da lijevo-desnog izbijanja neće biti. Zato vas javno guram unutra kao optimalnu mjeru ljepila tehničke većine. Bez vas nema ‘velike koalicije‘. Bez vas je cijeli ovaj tekst promašen".

Savjet za DP

Najintrigantniji savjet Relković je sačuvao za čelnike Domovinskog pokreta, stranke koja je prema svim medijskim informacijama najbliža dogovoru s Plenkovićem i njegovim HDZ-om.

- Vi trebate dobiti, kao i Rijeke pravde, veću ulogu žrtvovanja, nego Možemo! i Most, a manje pozicija u odnosu na rezultat. Zato što vi vlastitim biračima trebate pokazati da niste na prodaju. Ali vi imate najveći benefit stvaranja tehničke "velike koalicije". Vi ćete nakon završetka "velike koalicije" najviše rasti. Vjerojatno sumnjate u ove moje rečenice, jer sam ja savjetnik neke liberalne globalističke stranke, a vi ste domoljubi, zaštitnici branitelja… Pa evo, nijedan od vas ne može me u tome natkriliti, jer imate posla s osobom koja je usred logora branila i štitila branitelje od tortura četnika. I obranila. Tijekom jedne torture pod prijetnjom smrću odbio sam u logoru psovati Franju Tuđmana, Kardinala Kuharića i Papu. Brat mi je među prvima poginuo u Domovinskom ratu i to u zamci "naših" švercera oružja koje je raskrinkao i strpao u pritvor. Vjerojatno je prva hrvatska žrtva osvete ratnih profitera. Dakle, slobodno me markirajte kao sumnjivog pomagača "izdajnika" s ljevice i opasnih svjetonazorskih liberala - poručuje Relković i dodaje kako ne zna jesu li čelnici DP-a svjesni da ih cijela država navijački promatra.

- Oni kojih je manje, a koji su rekli da ste zli da to i potvrdite tako da prijeđete k njima i spasite ih izbornog poraza (kojeg li zanimljivog paradoksa!). I oni kojih je više, koji se pitaju koliko će vas se prodati i koja će biti cijena. Gotovo da vam više nitko ne vjeruje. Vi trebate "veliku koaliciju" više negoli ona vas. Iako se bez vas neće dogoditi. Ali vi niste "kingmaker" kao Most 2015. godine. Na vas se ne gleda kao na one koji će birati između dvije slične opcije hrvatske budućnosti. Niste "kingmaker" - zaključio je Puljkov savjetnik Ivica Relković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:34